Príprava jablkového octu
Zdroj: shutterstock.com

Neviete, ako využiť zvyšnú úrodu jabĺk po jesennom zbere? Pripravte si s nami jablčný ocot, sirup aj likér

Jablká sú vďačné plody, ktoré ponúkajú množstvo spôsobov spracovania. Ak máte po jesennom zbere ešte veľa nespracovanej úrody, vyskúšajte tradičné recepty na domáci jablčný ocot, sirup či likér. Nielenže prebytok jabĺk efektívne využijete, ale tieto domáce produkty prinesú do vašej domácnosti neodolateľnú vôňu jesene.

Domáci jablkový ocot (zdravie z kvasu)

Jablkový ocot je známy svojimi liečivými účinkami už stáročia. Podporuje trávenie, posilňuje imunitu, pomáha pri detoxikácii organizmu a dokáže nahradiť aj bežný ocot v kuchyni. Jeho príprava je jednoduchá, nevyžaduje špeciálne vybavenie a najlepšie sa podarí z domácich, chemicky neošetrených, jabĺk.

Ako pripraviť jablkový ocot

Umyté jablká nakrájajte aj so šupkou a jadrovníkom na menšie kúsky. Môžete použiť aj zvyšky – ošúpky, ohryzky či nepekné plody, ktoré by sa inak nevyužili. Vložte ich do veľkého skleného alebo keramického pohára a zalejte prevarenou vodou izbovej teploty tak, aby boli všetky kúsky ponorené.

Na liter vody pridajte približne 2 polievkové lyžice cukru alebo medu, ktoré podporia proces kvasenia. Otvor nádoby prikryte gázou a nechajte ju stáť na teplom mieste 3 až 4 týždne.

Každých pár dní zmes premiešajte, aby sa povrch nezaniesol plesňou. Keď sa kúsky jabĺk usadia na dno a tekutina začne voňať typicky octovo, preceďte ju cez plátno a nalejte do fliaš. Ocot nechajte ešte niekoľko týždňov dozrievať.

Príprava jablkového octu
Zdroj: shutterstock.com
Výsledkom je jemne zakalený, jantárovo sfarbený, jablkový ocot s lahodnou ovocnou arómou. Môžete ho používať do šalátov, na dochutenie jedál, ale aj riediť s vodou a piť po lyžiciach ako zdravý ranný nápoj.

Jesenný jablkový sirup

Sirupy patria medzi najobľúbenejšie spôsoby, ako uchovať chuť ovocia bez konzervantov. Jablkový sirup je jemný, svieži a vďaka prirodzenej sladkosti jabĺk nevyžaduje priveľa cukru. Výborne sa hodí na dochutenie čaju, vody alebo palaciniek.

Ako pripraviť jablkový sirup

Kilo jabĺk nakrájajte na malé kúsky a vložte do hrnca. Pridajte 500 ml vody a varte približne 15 až 20 minút, kým sa jablká nerozvaria. Zmes preceďte cez jemné sitko alebo plátno, tekutinu vráťte do hrnca a pridajte 500 g cukru (môžete nahradiť medom alebo trstinovým cukrom). Pre jemnejšiu chuť pridajte trochu citrónovej šťavy, štipku škorice alebo klinček. Varom zredukujte objem, kým sirup nezíska hustotu medu. Nalejte ho ešte horúci do sterilizovaných fliaš, uzavrite a otočte hore dnom.

Príprava jablkového sirupu
Zdroj: shutterstock.com
Sirup vydrží niekoľko mesiacov, najlepšie uložený v tme a chlade. Na zimu je ideálnym spoločníkom. Stačí pridať lyžicu do horúcej vody a vznikne voňavý nápoj, ktorý zahreje a posilní imunitu.

Sladký jablkový likér

Pre milovníkov voňavých domácich likérov je jablkový likér skvelým spôsobom, ako spracovať dozreté plody. Výsledkom je jemný a aromatický nápoj s nádychom škorice, ktorý sa výborne hodí k dezertom alebo ako darček.

Ako pripraviť jablkový likér

Pripravte si približne 1,5 kg jabĺk, nakrájajte ich na plátky a vložte do veľkej sklenenej nádoby s uzáverom. Pridajte 300 g cukru, jednu škoricovú tyčinku, pár klinčekov a jeden rozkrojený vanilkový struk. Zalejte litrom kvalitného alkoholu, najlepšie vodkou alebo jemným rumom. Nádobu uzavrite a nechajte lúhovať 3 až 4 týždne na tmavom mieste. Občas ju pretrepte, aby sa cukor lepšie rozpustil. Po uplynutí tejto doby likér preceďte cez filtračný papier alebo gázu, nechajte ešte niekoľko dní odstáť a následne prelejte do čistých fliaš.

Domáci jablkový likér
Zdroj: shutterstock.com
Takto pripravený jablkový likér má zlatistú farbu, príjemnú vôňu a harmonickú chuť s jemnou kyselkavosťou. Podáva sa mierne vychladený a dokáže spríjemniť dlhé zimné večery i rodinné oslavy.

Text: Bianca Gubová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.