Neviete, ako využiť zvyšnú úrodu jabĺk po jesennom zbere? Pripravte si s nami jablčný ocot, sirup aj likér
Jablká sú vďačné plody, ktoré ponúkajú množstvo spôsobov spracovania. Ak máte po jesennom zbere ešte veľa nespracovanej úrody, vyskúšajte tradičné recepty na domáci jablčný ocot, sirup či likér. Nielenže prebytok jabĺk efektívne využijete, ale tieto domáce produkty prinesú do vašej domácnosti neodolateľnú vôňu jesene.
Domáci jablkový ocot (zdravie z kvasu)
Jablkový ocot je známy svojimi liečivými účinkami už stáročia. Podporuje trávenie, posilňuje imunitu, pomáha pri detoxikácii organizmu a dokáže nahradiť aj bežný ocot v kuchyni. Jeho príprava je jednoduchá, nevyžaduje špeciálne vybavenie a najlepšie sa podarí z domácich, chemicky neošetrených, jabĺk.
Ako pripraviť jablkový ocot
Umyté jablká nakrájajte aj so šupkou a jadrovníkom na menšie kúsky. Môžete použiť aj zvyšky – ošúpky, ohryzky či nepekné plody, ktoré by sa inak nevyužili. Vložte ich do veľkého skleného alebo keramického pohára a zalejte prevarenou vodou izbovej teploty tak, aby boli všetky kúsky ponorené.
Na liter vody pridajte približne 2 polievkové lyžice cukru alebo medu, ktoré podporia proces kvasenia. Otvor nádoby prikryte gázou a nechajte ju stáť na teplom mieste 3 až 4 týždne.
Každých pár dní zmes premiešajte, aby sa povrch nezaniesol plesňou. Keď sa kúsky jabĺk usadia na dno a tekutina začne voňať typicky octovo, preceďte ju cez plátno a nalejte do fliaš. Ocot nechajte ešte niekoľko týždňov dozrievať.

Jesenný jablkový sirup
Sirupy patria medzi najobľúbenejšie spôsoby, ako uchovať chuť ovocia bez konzervantov. Jablkový sirup je jemný, svieži a vďaka prirodzenej sladkosti jabĺk nevyžaduje priveľa cukru. Výborne sa hodí na dochutenie čaju, vody alebo palaciniek.
Ako pripraviť jablkový sirup
Kilo jabĺk nakrájajte na malé kúsky a vložte do hrnca. Pridajte 500 ml vody a varte približne 15 až 20 minút, kým sa jablká nerozvaria. Zmes preceďte cez jemné sitko alebo plátno, tekutinu vráťte do hrnca a pridajte 500 g cukru (môžete nahradiť medom alebo trstinovým cukrom). Pre jemnejšiu chuť pridajte trochu citrónovej šťavy, štipku škorice alebo klinček. Varom zredukujte objem, kým sirup nezíska hustotu medu. Nalejte ho ešte horúci do sterilizovaných fliaš, uzavrite a otočte hore dnom.

Sladký jablkový likér
Pre milovníkov voňavých domácich likérov je jablkový likér skvelým spôsobom, ako spracovať dozreté plody. Výsledkom je jemný a aromatický nápoj s nádychom škorice, ktorý sa výborne hodí k dezertom alebo ako darček.
Ako pripraviť jablkový likér
Pripravte si približne 1,5 kg jabĺk, nakrájajte ich na plátky a vložte do veľkej sklenenej nádoby s uzáverom. Pridajte 300 g cukru, jednu škoricovú tyčinku, pár klinčekov a jeden rozkrojený vanilkový struk. Zalejte litrom kvalitného alkoholu, najlepšie vodkou alebo jemným rumom. Nádobu uzavrite a nechajte lúhovať 3 až 4 týždne na tmavom mieste. Občas ju pretrepte, aby sa cukor lepšie rozpustil. Po uplynutí tejto doby likér preceďte cez filtračný papier alebo gázu, nechajte ešte niekoľko dní odstáť a následne prelejte do čistých fliaš.

Text: Bianca Gubová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom










Komentáre