image 46110 25 v1

Vianočná kapustnica môže byť chutná aj bez mäsa

Tento recept je veľmi vhodný na štedrovečerný stôl, pretože sa v ňom nachádza aj šošovica, ktorá je v niektorých oblastiach Slovenska typickou vianočnou polievkou. V tomto recepte vám klobásy rozhodne chýbať nebudú, a ak máte doma „mäsožravca“, môže si klobásku alebo údené mäso do kapustnice jednoducho pridať. 

Potrebujete:

700 g kyslej kapusty
60 g mix sušených húb
1/2 hrnčeka červenej šošovice
150 g sušených sliviek
5 stredne veľkých zemiakov
3 stredne veľké mrkvy
1 celá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 väčšie bobkové listy
2ČL sušeného majoránu
1/2ČL mletej rasce
1ČL červenej papriky
čierne korenie a soľ podľa potreby

Ako na to:

V prvom rade rátajte s tým, že kapustnica je najlepšia na druhý deň, a teda nič nepokazíte, ak si ju pripravíte o deň skôr, navyše tak budete mať menej stresu pri príprave ostatných vecí, ktoré si Štedrý deň vyžaduje.

Huby vopred namočte aspoň na 30 minút. Do väčšieho hrnca dajte kyslú kapustu aj so šťavou, zalejte vodou približne do 2/3 výšky hrnca. Potom pridajte sušené slivky, prepláchnutú červenú šošovicu, celú cibuľu, cesnak a namočené huby – bez vody. Teraz doplňte korenia: bobkový list, rascu, papriku a čierne korenie. Nechajte zovrieť a potom stíšte plameň na miernejšiu intenzitu. Varte približne dve hodiny.

Medzitým v menšom hrnci uvarte zemiaky s mrkvou v mierne osolenej vode. Keď budú mäkké vylejte ich do kapustnice, spolu s polovičným množstvom vody, v ktorej. Ochutnajte, dochuťte podľa potreby soľou a pridajte sušený majorán.

Ako urobiť klasické vianočné jedlá zdravšími?

Aj predsa len uprednostníte varenú kapustnicu, ani tak nemusíte variť nezdravo. Zdravšie je nahradiť klobásu údeným tofu alebo väčším množstvom húb, nerobiť zápražku z bielej múky. Podobne i medovníčky môžete urobiť z celozrnnej múky, namiesto cukru použiť stéviu. Zemiakový šalát môžete tiež urobiť zdravším tak, že namiesto majonézy použijete grécky jogurt zmiešaný s kvalitnou horčicou. Rozhodne sa oplatí mať na stole miešaný šalát s rôznymi semiačkami a orechmi, ktorý môže byť symbolom bohatstva a plodnej budúcnosti.

Sabína Zavarská
Foto: isifa/shutterstock

  1. miniboy says:

    Objavili ste už objavené. Robím i túto variantu tak 35 rokov.

  2. ujko says:

    Vianočná kapustnica MÁ BYŤ BEZ KLOBÁSY. Nemýľte si Vianoce s Veľkou nocou

    1. majo says:

      v zozname ingrediencii v tomto recepte ziadna klobasa nie je

  3. Jozef says:

    Ak chceme recept na tradičnú vianočnú Kapustnicu podľa starej rodinnej tradície z viacerých predchádzajúcich generácí, tak len kyslá kapusta, sušené dubáky, sladká mletá červená paprika a voda.
    Všetko ostatné je len v receptoch, ktoré tradíciu nedodržujú. Mäso sa mohlo jesť až po návrate z Polnočnej omše a preto v Kapustnici nesmelo byť a hríby, okrem chuti, ktorú pridali, čiastočne mäso nahrádzali.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.