Netradičné jablkové a hruškové špeciality: Jablkovo-hruškové želé a svieže muffiny
Koláče z jablkového pyré, hruškové kompóty, hrnčekové koláče s krájanými jablkami či hruškami poznáme všetci. Sú chutné a na jeseň časté v mnohých domácnostiach. Vyskúšali ste však už menej tradičné recepty z jesenného ovocia? Týmto neodoláte!
Jablkovo- hruškové želé
Jablkové želé nie je u nás bežným receptom, ale ak máte jablká či hrušky navyše, oplatí sa vyskúšať. Používa sa všade tam, kde lekvár – na pečivo, do koláčov a dezertov.
Na 3-4 poháre potrebujete:
2 kg jabĺk a hrušiek – pomer si zvoľte podľa možností a chute
kryštálový cukor
šťava z citróna
voda
Postup
Jablká a hrušky umyte, nešúpte, nastrúhajte nahrubo. Ovocie vložte do veľkého hrnca, na každý kilogram pridajte liter vody. Varte 50-60 minút, kým nebudú jablká a hrušky jemné. Zmes rozmixujte, ak je veľmi hustá, ešte pridajte vodu, aby vznikla textúra redšej ovocnej kaše. Nalejte ju do sterilnej čajovej utierky alebo gázy, ktorú zaveste nad misku, aby mohla šťava voľne odtekať a nechajte pasírovať celú noc. Nevytláčajte šťavu nasilu.
Prečítajte si tiež:
Na druhý deň na každých 600 ml šťavy pridajte 500 g cukru a šťavu z ½ citróna. Prelejte do veľkého hrnca, jemne zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Priveďte do varu a znížte teplotu. Varte, kým nedosiahnete husté želé – hustotu skúšajte tak, že odoberiete zmes lyžicou, ktorú položíte na veľmi studený tanier. Ak má po vychladnutí želatínovú konzistenciu, želé je hotové. Prelejte ho do sterilizovaných pohárov, dôkladne uzatvorte a nechajte vychladnúť.
Jablkovo-hruškové muffiny s pomarančovou šťavou
Muffiny sú vždy šikovná dobrota. Upečiete ich rýchlo, sú jemné a môžete ich deťom dať na raňajky či desiatu, najmä ak robíte zdravšie verzie.
Potrebujete
2 šálky múky
¾ lyžičky sódy bikarbóny
¾ lyžičky soli
¼ lyžičky prášku do pečiva
1 šálku cukru – môžete nahradiť stéviou v optimálnom pomere
2 vajcia
2/3 šálky oleja
1 lyžička vanilky
pomarančová kôra nastrúhaná z 1 pomaranča (ak nemáte dostupný chemicky neošetrený, vynechajte)
1 a ½ šálky nastrúhaných jabĺk a hrušiek
¼ šálky pomarančovej šťavy z čerstvého pomaranča
Postup
Predhrejte rúru na 170 stupňov, vymažte formu na muffiny olejom. V mise zmiešajte múku, soľ, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Vymiešajte cukor s vajcami, pridajte vanilku, pomarančovú šťavu, nastrúhané jablká a hrušky a premiešajte. Vmiešajte sypkú zmes, pridajte pomarančovú kôru a naplňte formu na muffiny do dvoch tretín. Pečte 25 až 30 minút. Ak máte formu na mini muffini, pečte kratšie. Spravidla stačí 15 až 20 minút.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre