Jablkovo-hruškové muffiny
Zdroj: istock

Netradičné jablkové a hruškové špeciality: Jablkovo-hruškové želé a svieže muffiny

Koláče z jablkového pyré, hruškové kompóty, hrnčekové koláče s krájanými jablkami či hruškami poznáme všetci. Sú chutné a na jeseň časté v mnohých domácnostiach. Vyskúšali ste však už menej tradičné recepty z jesenného ovocia? Týmto neodoláte!

Jablkovo- hruškové želé
Zdroj: istock

Jablkovo- hruškové želé

Jablkové želé nie je u nás bežným receptom, ale ak máte jablká či hrušky navyše, oplatí sa vyskúšať. Používa sa všade tam, kde lekvár – na pečivo, do koláčov a dezertov.

Na 3-4 poháre potrebujete:

2 kg jabĺk a hrušiek – pomer si zvoľte podľa možností a chute
kryštálový cukor
šťava z citróna
voda

Postup

Jablká a hrušky umyte, nešúpte, nastrúhajte nahrubo. Ovocie vložte do veľkého hrnca, na každý kilogram pridajte liter vody. Varte 50-60 minút, kým nebudú jablká a hrušky jemné. Zmes rozmixujte, ak je veľmi hustá, ešte pridajte vodu, aby vznikla textúra redšej ovocnej kaše. Nalejte ju do sterilnej čajovej utierky alebo gázy, ktorú zaveste nad misku, aby mohla šťava voľne odtekať a nechajte pasírovať celú noc. Nevytláčajte šťavu nasilu.

Prečítajte si tiež:

Ako na tradičné jablkové pité

Na druhý deň na každých 600 ml šťavy pridajte 500 g cukru a šťavu z ½ citróna. Prelejte do veľkého hrnca, jemne zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Priveďte do varu a znížte teplotu. Varte, kým nedosiahnete husté želé – hustotu skúšajte tak, že odoberiete zmes lyžicou, ktorú položíte na veľmi studený tanier. Ak má po vychladnutí želatínovú konzistenciu, želé je hotové. Prelejte ho do sterilizovaných pohárov, dôkladne uzatvorte a nechajte vychladnúť.

Jablkovo-hruškové muffiny
Zdroj: istock

Jablkovo-hruškové muffiny s pomarančovou šťavou

Muffiny sú vždy šikovná dobrota. Upečiete ich rýchlo, sú jemné a môžete ich deťom dať na raňajky či desiatu, najmä ak robíte zdravšie verzie.

Potrebujete

2 šálky múky
¾ lyžičky sódy bikarbóny
¾ lyžičky soli
¼ lyžičky prášku do pečiva
1 šálku cukru – môžete nahradiť stéviou v optimálnom pomere
2 vajcia
2/3 šálky oleja
1 lyžička vanilky
pomarančová kôra nastrúhaná z 1 pomaranča (ak nemáte dostupný chemicky neošetrený, vynechajte)
1 a ½ šálky nastrúhaných jabĺk a hrušiek
¼ šálky pomarančovej šťavy z čerstvého pomaranča

Postup

Predhrejte rúru na 170 stupňov, vymažte formu na muffiny olejom. V mise zmiešajte múku, soľ, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Vymiešajte cukor s vajcami, pridajte vanilku, pomarančovú šťavu, nastrúhané jablká a hrušky a premiešajte. Vmiešajte sypkú zmes, pridajte pomarančovú kôru a naplňte formu na muffiny do dvoch tretín. Pečte 25 až 30 minút. Ak máte formu na mini muffini, pečte kratšie. Spravidla stačí 15 až 20 minút.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.