Ako na tradičné jablkové pité

24.10.2013
Ako na tradičné jablkové pité

Zákusok našich starých mám, jablčník, ktorý nikdy nesklame. Že ste ho ešte nikdy nerobili? Vyskúšajte náš jednoduchý návod ako na to. 

Ingrediencie:


rozpis na plech 30x40 cm
500 g polohrubej múky
250 g masla
150 g práškového cukru
1 vajce
1 prášok do pečiva

plnka:
1,5 kg jabĺk
2 škoricové cukry (možno nahradiť mletou škoricou v kombinácii s vanilkovým cukrom)
kryštálový cukor (množstvo podľa kyslosti jabĺk)

okrem toho:
hrsť pomletých orechov, resp. strúhanky
možno pridať do jablkovej plnky aj postrúhané (posekané orechy), hrozienka

Postup:

Jablka očistíme a postrúhame na strúhadle. Posypeme škoricovým cukrom. Zamiešame a odložíme bokom. Preosiatu múku, práškový cukor, prášok do pečiva,, zmäknuté maslo, vajce spracujeme na cesto. Ak by bolo cesto veľmi tuhé , tak možno pridať 1 - 2 PL kyslej smotany. Ja som nepridávala, cesto bolo akurát. Výborne sa s ním pracovalo. Cesto rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu rozvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Cesto prenášame tak, že jemne poprášime múkou, preložíme na tretiny, podsunieme ruky pod cesto a prenesieme na plech. Rozvinieme cesto.

Ako na tradičné jablkové pité

Ako na tradičné jablkové pité

Ako na tradičné jablkové pité

Ako na tradičné jablkové pité

Cesto posypeme mletými orechmi alebo strúhankou. Posyp zamedzí prílišnej vlhkosti spodného cesta od jabĺk. Nebojte sa strúhanky, po upečení ju tam vôbec nie je cítiť. Jablka jemne vymačkáme od šľavy a prikryjeme nimi spodné cesto. Rozvaľkáme druhé cesto a rovnakým spôsobom ho prenesieme na postrúhané jablká. Cesto si môžeme rozdeliť na dve polovice, príp. preniesť pomocou valčeka. Ak by sa cesto pretrhlo, stačí ho jemne prstami stlačiť, pri pečení sa spojí. Koláč popicháme vidličkou (zabránime tým odúvaniu cesta).

Ako na tradičné jablkové pité

Ako na tradičné jablkové pité

Ako na tradičné jablkové pité

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov cca 25 - 30 minút. Necháme vychladnúť a pokrájame na štvorce. Pred podávaním posypeme cez sitko práškovým cukrom.

Ako na tradičné jablkové pité

Dobrú chuť :)

adkas-tastyfood.blogspot.sk

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
katka | 13.09.2018, 18:17
Haló, to cesto mi zožralo všetky nervy. Aj som ho na chvíľu do mrazáka dala, aj medzi potravinárskou fóliou som vaľkala....lepilo, rozpadávalo sa, celé zle.....
Katarina | 21.03.2017, 14:47
No... este raz... vezmem papier na pecenie. Obkreslim si na ten papier, nazvime to plech, teda jeho rozmer... Ten papier pomucim hladkou mukou. Vyvalkam na papieri cesto vopred zisteneho rozmeru ktory mame predkresleny :D . No a potom to len preklopim do toho plechu. Fuuuuu no tak hadam toto bolo uz lepsie :D . Ja nie som clovek co vyhral nekonecne nervy a ani s trpezlivostou to nie je inak. Zakazdym ked som sa snazila tento kolac upiect a PRENIEST CESTO BEZ POTRHANIA tak som mala chut sa hodit o zem silno trieskat patami a pastami o zem a pritom kricat. Az raz som sa nasr..dila a povedala som si ze coo ja si budem nicit nervy ked mam papier hahaha... babka mi hovori.... nooo to ľem nakrúciš na vaľkač a prenesieš... URCITEEEE ... takze skuste to tak. S tym papierom. Od vtedy peciem tento kolac bez neurotickych prejavov.
Katarina | 21.03.2017, 14:35
Nuz... ja to robim tak ZE... obkreslim si rozmer toho v com to budem piect a na platku peciaceho papiera to cesto rozvalkam a potom to hodim na dno toho kdeto budem piect. Len to tam vyklopim. Aleee prv si pred valkanim musim poriadne namucit ten papier aby sa mi cesto kompletne neprilrpilo o papier aby sa dalo oddelit na tu vec v com to peciete. Pochybujem ze som bola dostatocne zrozumitelna ale trebars ma niekto pochopi hahaha
alena | 27.10.2016, 18:10
kolač dobrý
milena | 26.02.2016, 11:55
no nikdy viac toto cesto nebudem robit..trusilo sa trhalo...xiiii...fajn náladu mi to urobilo na celý den..
Jana | 31.08.2018, 13:24
Ak dáš do cesta 2 polievkové lyžice mlieka (alebo vody), bude pekne držať pokope pri váľkaní aj pri prenášní na plech pomocou valčeka. Mám to odskúšané.
| 29.03.2016, 13:40
ja to cesto struham a je to super a j to super vyzerá.
Zlatica | 07.02.2016, 12:03
idem vyskusat
Veronika | 30.01.2016, 14:29
Mne sa cesto strasne trusilo, ani sa mi ho nepodarilo rozvalkat, nerozumiem tomu...
Emília | 03.02.2016, 13:33
Stačilo priliať zo dve, tri lyžice studeného mlieka a cesto po vymiesení zabaliť do fólie a dať ho chladničky odpočinúť na 30 minút. Hlavne nezamieňať maslo margarínom.
Darinka | 08.02.2015, 11:31
Veľmi chutný koláčik. Odporúčam. Je ALA TUTY.
lucia | 12.11.2014, 16:06
vyborne ;)
Margita Molnarova | 29.10.2014, 22:20
Je to ozaj vyborny, krehky mnaaaaaam kolac, este sa mi nestalo, ze by niekomu nechutil.
| 29.10.2014, 13:36
kolačik sa mi už pečie v rure,cesto vyborne,nelepi sa a bude chutit určite :)
Daniela Kováčová | 03.10.2014, 12:49
Pité sa práve pečie v rúre,cesto sa mi výborne rozvaľkalo aj sa dalo krásne preniesť na plech
maria Kubanova | 30.09.2014, 18:41
Je vyborny å fakt så mi podaril ,mnam!
| 25.07.2014, 17:45
davam na cesto tvaroch s cukrom vajickom a rôznym ovocim mnam
| 24.07.2014, 21:50
Stoji za h... radsej iny recept
| 07.10.2014, 14:35
Preco?
| 24.07.2014, 21:49
Uz nikdy viac
Jadranka | 28.06.2014, 15:41
vynikajuci, uz som ho robila vela krat a jablka sa skvele daju zamenit napriklad za visne, tak ci tak je to vinikajuce :)
| 09.05.2014, 16:01
prvy a posledny krat....sorry
Ivana | 19.04.2014, 15:35
Super,koláč sa podaril a je veľmi dobrý.
Ján Jurík | 18.02.2014, 15:47
Nenašiel som recept
Ľubica | 13.12.2013, 10:57
koláč je veľmi dobrý ,ozaj sa podaril
Vivien | 21.11.2013, 14:09
Toto je najlepši kolač v našej rodine.
| 31.10.2013, 08:18
No hej no, babka robieva pravidelne
Jana | 17.04.2016, 14:32
To cesto je strasne
Yvetta | 28.08.2018, 13:29
Ja milujem tento koláč, ale moje cesto ma vždy sklamalo. Až kým som nenašla videorecept, ktorý má teraz už iba 6 sekúnd. Neviem či ho pisateľka stiahla sama alebo čo sa udialo. Ako sa hovorí, lepšie raz vidieť ako 100 x počuť. 3 hrnčeky polohrubej múky 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva 1 hrnček práškového cukru 2 PL smotany 250 g Palmarín alebo maslo - ja som dávala maslo a všetko bolo ok. 3 vajcia 10 jabĺk 1 vanilkový cukor 1 škoricový cukor Cesto: Do múky primiešame kypriaci prášok, práškový cukor a postrúhame stuhnutý Palmarín/maslo. Keď máme Palmarín zapracovaný, pridáme smotanu a 2 vajcia. Vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve polovice. Každú vyvaľkáme na veľkosť plechu (odhadom). Jednu prenesieme pomocou valčeka na plech (nemusíme vymazať, keďže v ceste máme celý Palmarín) a dáme naň jabĺčka. Prikryjeme druhým cestom. Popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným tretím vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C 20-25 minút. Jablková plnka: Jablká olúpeme a nastrúhame na veľkom struháku. Zmiešame ich s vanilkovým cukrom a škoricovým cukrom. Vytlačíme prebytočnú šťavu a dáme na cesto. PS: ešte to prenášanie cesta robím tak, že vyvaľkané ho dobre pomúčim, preložím na polovicu a opäť na polovicu a rukami ho položím do horného rohu plechu a následne ho porozkladám na celý. A verte mi či nie netrhalo sa. Dúfam, že som niektorým zúfalcom pomohla, pretože z vlastnej skúsenosti viem ako sa cítia. Veľa zdaru.
Prečítajte si
Reklama