Ako na tradičné jablkové pité
Zákusok našich starých mám, jablčník, ktorý nikdy nesklame. Že ste ho ešte nikdy nerobili? Vyskúšajte náš jednoduchý návod ako na to.
Galéria
Ingrediencie:
rozpis na plech 30×40 cm
500 g polohrubej múky
250 g masla
150 g práškového cukru
1 vajce
1 prášok do pečiva
plnka:
1,5 kg jabĺk
2 škoricové cukry (možno nahradiť mletou škoricou v kombinácii s vanilkovým cukrom)
kryštálový cukor (množstvo podľa kyslosti jabĺk)
okrem toho:
hrsť pomletých orechov, resp. strúhanky
možno pridať do jablkovej plnky aj postrúhané (posekané orechy), hrozienka
Postup:
Jablka očistíme a postrúhame na strúhadle. Posypeme škoricovým cukrom. Zamiešame a odložíme bokom. Preosiatu múku, práškový cukor, prášok do pečiva,, zmäknuté maslo, vajce spracujeme na cesto. Ak by bolo cesto veľmi tuhé , tak možno pridať 1 – 2 PL kyslej smotany. Ja som nepridávala, cesto bolo akurát. Výborne sa s ním pracovalo. Cesto rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu rozvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Cesto prenášame tak, že jemne poprášime múkou, preložíme na tretiny, podsunieme ruky pod cesto a prenesieme na plech. Rozvinieme cesto.
Cesto posypeme mletými orechmi alebo strúhankou. Posyp zamedzí prílišnej vlhkosti spodného cesta od jabĺk. Nebojte sa strúhanky, po upečení ju tam vôbec nie je cítiť. Jablka jemne vymačkáme od šľavy a prikryjeme nimi spodné cesto. Rozvaľkáme druhé cesto a rovnakým spôsobom ho prenesieme na postrúhané jablká. Cesto si môžeme rozdeliť na dve polovice, príp. preniesť pomocou valčeka. Ak by sa cesto pretrhlo, stačí ho jemne prstami stlačiť, pri pečení sa spojí. Koláč popicháme vidličkou (zabránime tým odúvaniu cesta).
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov cca 25 – 30 minút. Necháme vychladnúť a pokrájame na štvorce. Pred podávaním posypeme cez sitko práškovým cukrom.
Dobrú chuť 🙂
No hej no, babka robieva pravidelne
To cesto je strasne
Ja milujem tento koláč, ale moje cesto ma vždy sklamalo. Až kým som nenašla videorecept, ktorý má teraz už iba 6 sekúnd. Neviem či ho pisateľka stiahla sama alebo čo sa udialo. Ako sa hovorí, lepšie raz vidieť ako 100 x počuť.
3 hrnčeky polohrubej múky
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
1 hrnček práškového cukru
2 PL smotany
250 g Palmarín alebo maslo – ja som dávala maslo a všetko bolo ok.
3 vajcia
10 jabĺk
1 vanilkový cukor
1 škoricový cukor
Cesto:
Do múky primiešame kypriaci prášok, práškový cukor a postrúhame stuhnutý Palmarín/maslo. Keď máme Palmarín zapracovaný, pridáme smotanu a 2 vajcia. Vypracujeme hladké cesto.
Rozdelíme ho na dve polovice. Každú vyvaľkáme na veľkosť plechu (odhadom). Jednu prenesieme pomocou valčeka na plech (nemusíme vymazať, keďže v ceste máme celý Palmarín) a dáme naň jabĺčka. Prikryjeme druhým cestom. Popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným tretím vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C 20-25 minút.
Jablková plnka:
Jablká olúpeme a nastrúhame na veľkom struháku. Zmiešame ich s vanilkovým cukrom a
škoricovým cukrom. Vytlačíme prebytočnú šťavu a dáme na cesto.
PS: ešte to prenášanie cesta robím tak, že vyvaľkané ho dobre pomúčim, preložím na polovicu a opäť na polovicu a rukami ho položím do horného rohu plechu a následne ho porozkladám na celý. A verte mi či nie netrhalo sa. Dúfam, že som niektorým zúfalcom pomohla, pretože z vlastnej skúsenosti viem ako sa cítia. Veľa zdaru.
otrasne kks , mrte lepive, trusive, nikdy viac
Ja to vaľkám na peč, papieri a s papierom prenesiem na plech a tak dávam strúhané jablká, škoricu, cukor, orechy.. a na vrch je možné cesto aj strúhať alebo vyvaľkať po troške.. aby sa netrhalo..No treba niekedy nervy..Fakt.
Toto je najlepši kolač v našej rodine.
koláč je veľmi dobrý ,ozaj sa podaril
Nenašiel som recept
Super,koláč sa podaril a je veľmi dobrý.
prvy a posledny krat….sorry
vynikajuci, uz som ho robila vela krat a jablka sa skvele daju zamenit napriklad za visne, tak ci tak je to vinikajuce 🙂
Uz nikdy viac
Stoji za h… radsej iny recept
Preco?
davam na cesto tvaroch s cukrom vajickom a rôznym ovocim mnam
Je vyborny å fakt så mi podaril ,mnam!
Pité sa práve pečie v rúre,cesto sa mi výborne rozvaľkalo aj sa dalo krásne preniesť na plech
kolačik sa mi už pečie v rure,cesto vyborne,nelepi sa a bude chutit určite 🙂
Je to ozaj vyborny, krehky mnaaaaaam kolac, este sa mi nestalo, ze by niekomu nechutil.
vyborne 😉
Veľmi chutný koláčik.
Odporúčam.
Je ALA TUTY.
Mne sa cesto strasne trusilo, ani sa mi ho nepodarilo rozvalkat, nerozumiem tomu…
Stačilo priliať zo dve, tri lyžice studeného mlieka a cesto po vymiesení zabaliť do fólie a dať ho chladničky odpočinúť na 30 minút. Hlavne nezamieňať maslo margarínom.
idem vyskusat
no nikdy viac toto cesto nebudem robit..trusilo sa trhalo…xiiii…fajn náladu mi to urobilo na celý den..
ja to cesto struham a je to super a j to super vyzerá.
Ak dáš do cesta 2 polievkové lyžice mlieka (alebo vody), bude pekne držať pokope pri váľkaní aj pri prenášní na plech pomocou valčeka. Mám to odskúšané.
kolač dobrý
Nuz… ja to robim tak ZE… obkreslim si rozmer toho v com to budem piect a na platku peciaceho papiera to cesto rozvalkam a potom to hodim na dno toho kdeto budem piect. Len to tam vyklopim. Aleee prv si pred valkanim musim poriadne namucit ten papier aby sa mi cesto kompletne neprilrpilo o papier aby sa dalo oddelit na tu vec v com to peciete. Pochybujem ze som bola dostatocne zrozumitelna ale trebars ma niekto pochopi hahaha
No… este raz… vezmem papier na pecenie. Obkreslim si na ten papier, nazvime to plech, teda jeho rozmer… Ten papier pomucim hladkou mukou. Vyvalkam na papieri cesto vopred zisteneho rozmeru ktory mame predkresleny 😀 . No a potom to len preklopim do toho plechu. Fuuuuu no tak hadam toto bolo uz lepsie 😀 . Ja nie som clovek co vyhral nekonecne nervy a ani s trpezlivostou to nie je inak. Zakazdym ked som sa snazila tento kolac upiect a PRENIEST CESTO BEZ POTRHANIA tak som mala chut sa hodit o zem silno trieskat patami a pastami o zem a pritom kricat. Az raz som sa nasr..dila a povedala som si ze coo ja si budem nicit nervy ked mam papier hahaha… babka mi hovori…. nooo to ľem nakrúciš na vaľkač a prenesieš… URCITEEEE … takze skuste to tak. S tym papierom. Od vtedy peciem tento kolac bez neurotickych prejavov.
Haló, to cesto mi zožralo všetky nervy. Aj som ho na chvíľu do mrazáka dala, aj medzi potravinárskou fóliou som vaľkala….lepilo, rozpadávalo sa, celé zle…..
Hrozny recept, uplne sa rozpadava a na velkost plechu ako je uvedene cesto vobec nepostacuje, lepive…
No ako citam mala som si toto tu dole precitat omnoho skor….UZ nikdy viac…cesto sa trhalo lamalo a tiez mi kolac urobil super naladu….Dakujem. .
ja som práve robila tento kolacik. A nic sa mi netrhalo ani nelepilo,nenervacila som a všetko bolo v poriadku ale pouzila som iný recept.600g hl.muky,12 kypriaceho prášku,stipka soli,250g rozpusteneho maslahery,1,5deci mlieka,2vajicka,150g práškového cukru.Do plnky 8velkych jablk,hrudkovy jemny tvarok,trosku cukru.Na vrch kolaca treba vodičkou urobiť dierky a vrch pozrieť vajíčkom rozlahanym v troske mlieka
pred hodinou som ho nakrajala a už nie je… bol výborný
Absolutne najhorsie cesto v historii ake som robil…uz nikdy viac..NIKDY!
Kolac je v nasej rodine velmi oblubeny uz niekolko desatroci. Osobne ho mam velmi rad, ale to cesto niekedy da fakt zabrat. Ja som zacal maslo rozpustat, ale nie prilis usetri mi to cas pri mieseni a mam pocit ze sa s nim potom lepsie pracuje.
A pridavam taktiez do cesta trochu nastruhanej citronovej kory, ktora mierne ovplyvni vonu celeho kolacu.
Dnes sme sa s polovickou rozhodli si ho opat upiect, ale nemali sme dost jablk tak sme pouzili este aj polovicu ananasu tak uz sa neviem dockat kedy ho vyskusame.
Mám vlastný spôsob. Spodné cesto prenesiem na valčeku, ale nie je ešte rozvalkané na celý plech. Dovalkám ho priamo na plechu krátkym valčekom. Poslúži aj vyšší pohár. Druhý plát na jablkovú plnku robím vždy nasledovne. Mám silikónovú fóliu na pečenie, pôvodne určená na pečenie drobného pečiva. Cesto jednoducho vyvalkám na tejto fólii bez pomúčenia, prípadne len keď sa lepí cesto na valček. Vyvalkám na veľkosť plechu , spolu s fóliou cesto prenesiem na plnku, od konca plechu postupne zalryjem koláč. Fólia zostane samozrejme na vrchu. Tú nakoniec stiahnem opatrne z cesta dole, ale ide to dobre. Kto nemá tú fóliu noooo, ale vyskúšala by som to možno s hrubším alobalom, možno aj s tým papierom.
tak toto je ten najhorsi, najhnusneji recept, na aky som kedy natrafila.
cesto hnusne, lepive, trhave. nastvata som, nekonecne.
takze ,,velka vdaka,, za to, ze 250g masla, 500g muky, atd skoncilo v kosi!!!
otrasny, otrasny, otrasny a este raz otrasny recept!!!
HNUS!!!