/ Recepty /

Delikátna jablková torta s mascarpone krémom

image 13694 25 v1

Kakaovú, jemne korenistú, piškótu prikrýva osviežujúca jablková plnka. Krémová plnka z mascarpone, dochutená vaječným koňakom, príjemne kontruje osviežujúcej jablkovej plnke.

Ingrediencie:

3 vajcia
90 g kryštálového cukru
3 PL oleja
70 g hladkej múky
20 g kakaa
štipka perníkového korenia ( ja som dala 1 KL)
Jablková plnka:
800 g očistených jabĺk
100 g kryštálového cukru
100 ml vody
2 vanilkové pudingy
200 ml vody
Krém:

250 g mascarpone
1-2 PL práškového cukru
6 PL vaječného likéru
1 šľahačková smotana 250 ml
okrem toho:

škorica na posypanie a šľahačková smotana (podľa vlastného uváženia) + stužovač do šľahačky
2 vanilkové cukre

Postup:

Bielka vyšľaháme so štipkou soli, potom pridáme cukor a šľaháme, kým je pena pekná, lesklá a metličky zanechávajú stopu. Pridáme žĺtka, prešľaháme, pridáme olej, prešľaháme. Nakoniec vmiešame preosiatu múku zmiešanú s perníkovým korením a kakaom.

Vylejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorej spodok sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch cca 20 minút. Necháme chvíľu postáť a vyberieme z tortovej formy. Keď piškóta úplne vychladne, stiahneme z nej papier a korpus vrátime do čistej, umytej tortovej formy.

Jablka očistíme, vyberieme jadrovníky, pokrájame na menšie kocky. Pridáme cukor, podlejeme vodou a podusíme domäkka. Časť jabĺk rozvaríme, príp. popučíme vidličkou (varechou) a necháme zopár celých kúskov. Pudingy rozmiešame v 200 ml vody a prilejeme za stáleho miešania do jablkovej zmesi. Povaríme krátko. Odstavíme z ohňa a necháme trochu ochladiť.

Mierne ochladenú zmes nalejeme na piškótu v tortovej forme. Jablkovú zmes necháme úplne vychladnúť a potom vložíme do chladničky, aby jablková plnka dobre stuhla.
Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme vaječný koňak. Nakoniec pridáme vyšľahanú šľahačkovú smotanu. Mascarpone plnku natrieme na jablkovú zmes a vrátime do chladničky, aby krém dobre stuhol . Minimálne 3 hodiny schladíme, najlepšie však cez noc. Pred podávaním môžete ozdobiť vyšľahanou šľahačkou, ale ja som iba posýpala mletou škoricou.

Dobrú chuť 🙂
http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/

Komentáre

  1. veľmi dobrá torta, robila som ju minulý rok priateľovi na narodeniny chutila každému !

    1. Ja skusim dnes …. dufam ze bude dobra… podla ingrediencii vyzera ze hej

  2. anna winklerova says:

    jablkova torta s mascarponem

  3. Však upečieš? Ingrediencie nakúpim ja.

  4. A co je na nej take „delikatne“ a „osviezujuce“? obycajny ovocny gulaty kolac….navyse dobre kaloricky a dost tazky….

    1. Take typy ako cathy „zboznujem“ :p

    2. Vobec nie je „obycajny ovocny kolac“ ….velmi dobra kombinacia chuti….vzdy zoznem uspech….lepsia ako klasicke torty….odporucam

  5. Poznám ju. Je vynikajúca. Odporúčam na zvláštne príležitosti. Cathy, daj Ty recept, možno nás „ohúriš“.Rada si to vyskúšam a potom ojodnotíme Teba.

  6. túto máme veľmi radi 🙂

  7. podarila sa uvidime ako zachuti….

  8. Výborná torta nielen na jesenné poobedie.

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.