jablkovy kolac
Galéria (3)

Jablkový koláč

Tento šťavnatý koláč patrí k najlepším jablkovým koláčom a pripomína vôňu domova.

Galéria

Čo budete potrebovať
cesto

  • 30 dkg hladkej múky
  • štipku soli
  • 130 g margarínu (alebo masla)
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • trochu vody

plnka

  • 1 kg jabĺk
  • kryštálový hnedý trstinový cukor
  • (môže byť aj obyčajný biely)
  • škoricu

navrch

  • 4 bielka
  • 4 lyžice cukru (jeden vanilkový)
  • 4 žĺtky
  • 4 lyžice hrubej múky

Postup práce

  1. Na doske rýchlo zmieste hladkú múku s práškom do pečiva, maslom, vajcom, cukrom a štipkou soli na vláčne cesto (vodu pridajte podľa potreby). Vyvaľkané cesto uložte na vymastený plech (alebo na papier na pečenie), popichajte vidličkou a posypte strúhankou alebo mletými orechmi.
  2. Očistené a nastrúhané jablká rozložte na cesto, posypte kryštálovým cukrom a škoricou.
  3. Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor, žĺtky a múku. Cesto vylejte na jablká a koláč pečte v rúre vyhriatej na 200 ˚C približne 40 minút.
  4. Po upečení ešte na plechu nakrájajte a posypte práškovým cukrom.

PRIPRAVILI: Jana a Dano Veselskí

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje