/ Recepty /

Jablkový koláč

jablkovy kolac

Tento šťavnatý koláč patrí k najlepším jablkovým koláčom a pripomína vôňu domova.

Čo budete potrebovať
cesto

  • 30 dkg hladkej múky
  • štipku soli
  • 130 g margarínu (alebo masla)
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • trochu vody

plnka

  • 1 kg jabĺk
  • kryštálový hnedý trstinový cukor
  • (môže byť aj obyčajný biely)
  • škoricu

navrch

  • 4 bielka
  • 4 lyžice cukru (jeden vanilkový)
  • 4 žĺtky
  • 4 lyžice hrubej múky

Postup práce

  1. Na doske rýchlo zmieste hladkú múku s práškom do pečiva, maslom, vajcom, cukrom a štipkou soli na vláčne cesto (vodu pridajte podľa potreby). Vyvaľkané cesto uložte na vymastený plech (alebo na papier na pečenie), popichajte vidličkou a posypte strúhankou alebo mletými orechmi.
  2. Očistené a nastrúhané jablká rozložte na cesto, posypte kryštálovým cukrom a škoricou.
  3. Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor, žĺtky a múku. Cesto vylejte na jablká a koláč pečte v rúre vyhriatej na 200 ˚C približne 40 minút.
  4. Po upečení ešte na plechu nakrájajte a posypte práškovým cukrom.

PRIPRAVILI: Jana a Dano Veselskí

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.