Odpad z jabĺčok nevyhadzujte! Poznáme výborný spôsob, ako ho môžete premeniť na domácu dobrotu
Ak často jedávate jablká alebo z nich robíte koláče či pyré, vyhodíte množstvo šúp i jadrovníkov. Viete však o tom, že aj tie môžete zužitkovať na domácu dobrotu?
Z jablkových šúp a jadrovníkov sa dá urobiť lahodné želé. Pripravíte ho jednoducho a chutí výborne na chlebíku či inom pečive s maslom. Netreba používať ani pektín, pretože ho obsahujú odrezky, šupky a jadrovníky z jabĺk. Želé v kombinácii s citrónovou šťavou bude krásne tuhé.
Ako pripravíte želé z jablkového odpadu
Ingrediencie
- jadrovníky a šupky z 20 jabĺk ľubovoľnej odrody
- 7 šálok vody
- citrónová šťava (nie čerstvá)
- gáza alebo husté sitko
- 4 až 6 šálok cukru
Postup
Šupky a jadrovníky z jabĺk vložte do 5-litrového hrnca. Pridajte toľko vody, aby ste zakryli zvyšky jabĺk. Priveďte do varu a potom varte 20 až 30 minút.
Šťavu preceďte pomocou gázy alebo hustého sitka do iného hrnca. Odmerajte množstvo šťavy, ktoré vám zostane.
Na každú šálku šťavy, pridajte ¾ až 1 šálku cukru a ¼ polievkovej lyžice citrónovej šťavy. Vráťte zmes na sporák a priveďte do varu. Priebežne miešajte. Varte, kým zmes nedosiahne teplotu želírovania.
Hustotu otestujte kvapnutím čajovej lyžičky zmesi do ľadovej vody alebo ju kvapnite na tanierik, ktorý ste schladili v mrazničke. Ak sa želé pokrčí a je pevné, je hotové. Ak je stále sirupové, pokračujte vo varení. Pri ochladzovaní ešte stuhne.
Z vrchnej časti želé odoberte penu a nalejte ho do horúcich, sterilných ½ pollitrových zaváracích pohárov, pričom zvrchu nechajte priestor približne 8 mm.
Naplnené poháre utrite čistou, vlhkou handrou a pevne nasaďte viečka. Poháre opatrne preneste do nádoby s vodným kúpeľom a nechajte sterilizovať 10 minút. Potom ich vyberte a nechajte ich úplne vychladnúť.
Skontrolujte, či vrchnáky tesnia. Ak nájdete zle tesniaci, jednoducho želé hneď použite a uložte do chladničky.
Domáce želé v dekoratívnych pohároch je tiež skvelým darčekom pre rodinu či kamarátov. Ozdobte ich mašličkou, nálepkou a darujte.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre