/ Recepty /

Odpad z jabĺčok nevyhadzujte! Poznáme výborný spôsob, ako ho môžete premeniť na domácu dobrotu

Jablkové želé
Zdroj: iStock

Ak často jedávate jablká alebo z nich robíte koláče či pyré, vyhodíte množstvo šúp i jadrovníkov. Viete však o tom, že aj tie môžete zužitkovať na domácu dobrotu?

Z jablkových šúp a jadrovníkov sa dá urobiť lahodné želé. Pripravíte ho jednoducho a chutí výborne na chlebíku či inom pečive s maslom. Netreba používať ani pektín, pretože ho obsahujú odrezky, šupky a jadrovníky z jabĺk. Želé v kombinácii s citrónovou šťavou bude krásne tuhé.

Ako pripravíte želé z jablkového odpadu

Ingrediencie

  • jadrovníky a šupky z 20 jabĺk ľubovoľnej odrody
  • 7 šálok vody
  • citrónová šťava (nie čerstvá)
  • gáza alebo husté sitko
  • 4 až 6 šálok cukru
Šupky z jabĺk
Zdroj: iStock

Postup

Šupky a jadrovníky z jabĺk vložte do 5-litrového hrnca. Pridajte toľko vody, aby ste zakryli zvyšky jabĺk. Priveďte do varu a potom varte 20 až 30 minút.

Šťavu preceďte pomocou gázy alebo hustého sitka do iného hrnca. Odmerajte množstvo šťavy, ktoré vám zostane.

Na každú šálku šťavy, pridajte ¾ až 1 šálku cukru a ¼ polievkovej lyžice citrónovej šťavy. Vráťte zmes na sporák a priveďte do varu. Priebežne miešajte. Varte, kým zmes nedosiahne teplotu želírovania.

Hustotu otestujte kvapnutím čajovej lyžičky zmesi do ľadovej vody alebo ju kvapnite na tanierik, ktorý ste schladili v mrazničke. Ak sa želé pokrčí a je pevné, je hotové. Ak je stále sirupové, pokračujte vo varení. Pri ochladzovaní ešte stuhne.

Z vrchnej časti želé odoberte penu a nalejte ho do horúcich, sterilných ½ pollitrových zaváracích pohárov, pričom zvrchu nechajte priestor približne 8 mm.

Naplnené poháre utrite čistou, vlhkou handrou a pevne nasaďte viečka. Poháre opatrne preneste do nádoby s vodným kúpeľom a nechajte sterilizovať 10 minút. Potom ich vyberte a nechajte ich úplne vychladnúť.

Skontrolujte, či vrchnáky tesnia. Ak nájdete zle tesniaci, jednoducho želé hneď použite a uložte do chladničky.

Domáce želé v dekoratívnych pohároch je tiež skvelým darčekom pre rodinu či kamarátov. Ozdobte ich mašličkou, nálepkou a darujte.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.