Jablkové želé
Zdroj: iStock

Odpad z jabĺčok nevyhadzujte! Poznáme výborný spôsob, ako ho môžete premeniť na domácu dobrotu

Ak často jedávate jablká alebo z nich robíte koláče či pyré, vyhodíte množstvo šúp i jadrovníkov. Viete však o tom, že aj tie môžete zužitkovať na domácu dobrotu?

Z jablkových šúp a jadrovníkov sa dá urobiť lahodné želé. Pripravíte ho jednoducho a chutí výborne na chlebíku či inom pečive s maslom. Netreba používať ani pektín, pretože ho obsahujú odrezky, šupky a jadrovníky z jabĺk. Želé v kombinácii s citrónovou šťavou bude krásne tuhé.

Ako pripravíte želé z jablkového odpadu

Ingrediencie

  • jadrovníky a šupky z 20 jabĺk ľubovoľnej odrody
  • 7 šálok vody
  • citrónová šťava (nie čerstvá)
  • gáza alebo husté sitko
  • 4 až 6 šálok cukru
Šupky z jabĺk
Zdroj: iStock

Postup

Šupky a jadrovníky z jabĺk vložte do 5-litrového hrnca. Pridajte toľko vody, aby ste zakryli zvyšky jabĺk. Priveďte do varu a potom varte 20 až 30 minút.

Šťavu preceďte pomocou gázy alebo hustého sitka do iného hrnca. Odmerajte množstvo šťavy, ktoré vám zostane.

Na každú šálku šťavy, pridajte ¾ až 1 šálku cukru a ¼ polievkovej lyžice citrónovej šťavy. Vráťte zmes na sporák a priveďte do varu. Priebežne miešajte. Varte, kým zmes nedosiahne teplotu želírovania.

Hustotu otestujte kvapnutím čajovej lyžičky zmesi do ľadovej vody alebo ju kvapnite na tanierik, ktorý ste schladili v mrazničke. Ak sa želé pokrčí a je pevné, je hotové. Ak je stále sirupové, pokračujte vo varení. Pri ochladzovaní ešte stuhne.

Z vrchnej časti želé odoberte penu a nalejte ho do horúcich, sterilných ½ pollitrových zaváracích pohárov, pričom zvrchu nechajte priestor približne 8 mm.

Naplnené poháre utrite čistou, vlhkou handrou a pevne nasaďte viečka. Poháre opatrne preneste do nádoby s vodným kúpeľom a nechajte sterilizovať 10 minút. Potom ich vyberte a nechajte ich úplne vychladnúť.

Skontrolujte, či vrchnáky tesnia. Ak nájdete zle tesniaci, jednoducho želé hneď použite a uložte do chladničky.

Domáce želé v dekoratívnych pohároch je tiež skvelým darčekom pre rodinu či kamarátov. Ozdobte ich mašličkou, nálepkou a darujte.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje