
Najlepšie domáce marinády na grilovanie – 3 recepty, ktoré sa postarajú o výraznú chuť
Marinády sa stali neoddeliteľnou súčasťou grilovania. Postarajú sa o jedinečnú chuť, pomáhajú zjemniť suchšie kusy mäsa a aj všednú grilovačku premenia na nezabudnuteľný gastrozážitok. Poďte si spoločne s nami pozrieť tipy na najlepšie marinády na grilovanie, ktorých príprava nezaberie viac ako pár minút času.
Horčicovo-medová marináda
Kombinácia sladkej a pikantnej chuti príjemne spestrí rôzne druhy grilovaného mäsa. Na kuracom mäse s kožou vytvorí med krásne chrumkavú kôrku. Horčicovo-medovú marinádu hravo využijete pri grilovaní, pečení v rúre aj pri príprave na panvici.
Budete potrebovať:
- 6 lyžíc dijonskej horčice
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
Všetko spolu vymiešajte v plastovej alebo sklenenej miske pomocou metličky do rovnomernej konzistencie. Hlbší rozmer chutí získate po pridaní chilli, tymiánu, rozmarínu alebo údenej papriky.
Silná pesto marináda
Ako pesto je označovaná tradičná talianska omáčka alebo pasta, ktorá používa k pečenému a grilovanému mäsu, do cestovín alebo na chrumkavé pečivo. V základe sa ukrýva podrvená bazalka, píniové oriešky, cesnak, parmezán, olivový olej a soľ. Hotová marináda, ktorá je menej hustá ako samotné pesto, skvelo dochutí a rozvonia kuracie mäso, bravčové mäso, ale aj syry vhodné na grilovanie a zeleninu.
Budete potrebovať:
- 2 hrste bazalkových listov
- 2 lyžice píniových orieškov
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 – 200 ml extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- soľ podľa chuti
Píniové oriešky krátko opražíme na suchej panvici. Do nádoby od mixéra nasypeme vychladnuté oriešky, pridáme bazalkové listy, cesnak a všetko necháme mixérom rozsekať. Pridáme nastrúhaný syr, citrónovú šťavu a postupne počas mixovania prilievame olej dovtedy, kým nezískame jemnejšiu, ľahko roztierateľnú textúru.
Aromatická jogurtová marináda
Jogurtové marinády zabezpečia tú správnu šťavnatosť suchším druhom mäsa. Veľmi obľúbené sú na marinovanie kuracích pŕs. Ak sa k jogurtu pridá zaujímavá kombinácia korenín, aj dovtedy nudná kuracina sa premení na chuťový pôžitok, ktorý si budete chcieť zopakovať pri ďalšej grilovačke.
Budete potrebovať?
- 200 ml bieleho jogurtu
- 5 lyžíc olivového oleja
- šťavu z polovice citróna
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku mletej sladkej papriky
- 1 lyžičku kari korenia
- za hrsť nasekaných čerstvých byliniek (ideálne petržlenová vňať alebo pažítka)
- soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
V miske zmiešajte najskôr biely jogurt, šťavu z polovice citróna a olivový olej. Pridajte prelisovaný cesnak, sypké koreniny a nadrobno nasekané čerstvé bylinky. Všetko spolu premiešajte a vylaďte podľa chuti ešte soľou a mletým čiernym korením. Ak máte radi pikantné chute, môžete zaexperimentovať aj pridaním nastrúhaného zázvoru. Hotovú jogurtovú marinádu nechajte na mäse pôsobiť 1,5 – 2 hodiny pred grilovaním, aby sa dostatočne zjemnilo. Pri použití na ryby postačí kratší čas – iba 15 – 20 minút.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre