
Grilovanie v alobale? Aké sú jeho výhody a kedy postupovať s opatrnosťou
Je tu obdobie grilovačiek a spolu s ním aj pátranie po tipoch, ako si grilovanie uľahčiť a spríjemniť. Používate pri grilovaní alobalové tácky či samotnú hliníkovú fóliu? Ak ešte nie, je ten správny čas zoznámiť sa s výhodami ich používania, no tiež istými obmedzeniami.
Grilovanie – to je rozpálené ohnisko plné žeravých uhlíkov a nad ním silný rošt. Alebo niekoľko plynových horákov v robustnej grilovacej vani, či grilovacia platňa, pod ktorou je vykurovacie teleso, cez ktorú prechádza elektrický prúd. Súčasné grily majú rôzne podoby, a kým niektoré sú verné tradičným metódam, ďalšie prichádzajú s riešeniami, ako grilovať aj na miestach, kde práca s ohňom nie je možná. Bez ohľadu na „zdroj tepla“, plocha, na ktorej sa griluje, zostáva po grilovaní znečistená. Aj z tohto dôvodu sa obľúbenou grilovacou výbavou stali jednorazové hliníkové tácky a podnosy, s používaním ktorých sa viaže niekoľko výhod.
Aké sú výhody grilovania v alobale?
- Zachovanie šťavnatosti – Zakryté alobalové tácky bránia pred unikaním vlhkosti a nadmerným vysušovaním pokrmov. Zároveň obmedzujú stekanie štiav do ohniska, čo môže mať za následok prskanie a „ošľahnutie“ grilovaných pochúťok priamym plameňom.
- Ochrana pred pripaľovaním – Niektoré krehkejšie a štruktúrovo jemnejšie potraviny sú po priamom kontakte s rozpáleným grilom takmer okamžite náchylné na trhanie a pripaľovanie (napríklad ryby a morské plody).
- Rovnomerná príprava – Používanie hliníkových obalov alebo tácok prispieva k rovnomernému prepečeniu. Pri prudkom grilovaní sa niekedy rýchlo prepečú iba vonkajšie vrstvy a stred zostáva surový. To, čo je pri steakoch vítané, pri kuracích krídlach už pomenej.
- Lepšia organizovanosť grilovacej plochy – Pomocou alobalových tácok a „batôžkov“ vyťažíte z grilovacej plochy maximum. Na jednom mieste môžete pripravovať zeleninu, na ďalšom zase mäso – a to bez pomiešania aróm a chutí. To ocenia napríklad stravníci, ktorí nejedia mäso a obľubujú iba zeleninové grilované pokrmy.
- Univerzálne použitie – Používanie alobalu je vhodné pre rôzne druhy mäsa a rýb a tiež väčšinu zeleniny. Do hliníkových obalov môžete pridať bylinky, bylinkové maslo či dokonca víno na dosiahnutie zaujímavejších chutí.
- Jednoduchšie čistenie grilu – Menej priameho pripaľovania potravín na grilovacie rošty a plochy znamená aj menej pracného čistenia po vychladnutí grilu.
Aké sú nevýhody grilovania v alobale?
Pri pomerne vysokých teplotách, aké pri grilovaní vznikajú, sa prirodzene objavujú otázky – Je grilovanie v alobale bezpečné? Nie sú prítomné isté riziká súvisiace s uvoľňovaním hliníka do potravín? Dôležitý je čas, teplota a kvalita používaných hliníkových pomôcok.
Voľte také hliníkové tácky a obaly, ktoré sú priamo určené na použitie na grile. Na ich obale môže byť uvedené, aké teploty znesú – napríklad do 210 °C, ale aj do 350 °C. Hliníkové fólie sú vo všeobecnosti považované za bezpečné pri používaní približne do teploty 210 – 220 °C. Pri vyšších teplotách a dlhom tepelnom pôsobení sa môže objaviť istá migrácia hliníka do potravín.
Na grilovanie v alobale sú preto vhodnejšie skôr také potraviny, ktoré si nevyžadujú extra vysoké teploty a sú hotové behom pár minút. Medzi ne patria napríklad ryby, morské plody, šťavnatá a krehkejšia zelenina (cuketa, paprika, baklažán, …), niektoré druhy syrov či nadrobno nakrájané kúsky mäsa, ktoré cez rošt okamžite prepadajú do ohniska.
Grilovanie v alobale je nepochybne „zlepšovákom“. Síce má isté teplotné limity, nepripraví chrumkavú kôrku ani nebude mať grilovaný pokrm typickú dymovú arómu, v istých situáciách môže grilovanie značne uľahčiť.
Text: Lucia Gogová
Foto: shuttertock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre