Hubová polievka
Zdroj: iStock

Hubová sezóna je v plnom prúde, vyskúšajte si ju spestriť niektorým z našich delikátnych hubových receptov!

Huby sú úžasne všestranné, chutia na taliansky spôsob s cestovinami, ale aj v polievkach inšpirovaných Japonskom, či v domácich zapekaných jedlách a hustých krémových omáčkach. Vždy sú vynikajúce, navyše sú nízkokalorické. Vyskúšajte niektorý z našich receptov.

Krémová hubová polievka

Na 4 porcie potrebujete

  • ¼ hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 340 g sušenej hubovej zmesi – vopred namočte
  • 1 veľká sladká cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 šalotky, nakrájané nadrobno
  • podľa chuti soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 4 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
  • ⅓ hrnčeka suchého bieleho vína
  • ¼ hrnčeka surových kešu orieškov
  • 1 polievková lyžica červenej alebo bielej miso pasty
Hubová polievka
Zdroj: iStock

Vo veľkom hrnci zohrejte olej na strednú až vysokú teplotu. Huby vyžmýkajte a poukladajte do jednej vrstvy na olej. Poduste ich, kým zospodu nezhnednú, asi 3 minúty. Potom premiešajte a pokračujte vo varení za občasného miešania, až kým nie sú zlatohnedé, ďalších 5 až 7 minút. Pomocou štrbinovej lyžice vyberte huby z hrnca a na tanier.

Do vydusenej šťavy a oleja pridajte cibuľu a šalotku, dochuťte soľou. Varte približne 8 až 10 minút, často miešajte a podľa potreby zmiernite plyn, keď začnú hnednúť. Pridajte cesnak a pokračujte vo varení za občasného miešania, kým nezmäkne. Dolejte víno a varte, kým sa takmer úplne neodparí, asi 1 minútu. Teraz pridajte 5 šálok vody a vráťte huby do hrnca. Priveďte do varu.

Dve šálky polievky (vrátane niekoľkých húb) prelejte do mixéra, pridajte kešu oriešky a miso pastu. Rozmixujte dohladka. Zmes vmiešajte späť do polievky. Varte za občasného miešania, kým sa chute nespoja,  10–15 minút. Dochuťte soľou a korením. Podávajte s cesnakovými krutónmi. 

Omeleta so slaninou, šampiňónmi a ricottou

Na 2 porcie potrebujete

  • 3 plátky hrubo nakrájanej slaniny
  • 120 g ľubovoľných húb
  • soľ, čerstvo mleté ​​korenie
  • 120 g čerstvej ricotty alebo smotanového syra
  • ¼ šálky jemne nastrúhaného parmezánu
  • 6 veľkých vajec
Omeleta s hubami
Zdroj: iStock

Slaninu nakrájajte priečne na menšie pásiky. Opečte ju na veľkej panvici s nepriľnavým povrchom, kým nezačne hnednúť, do chrumkava, ale nemal by sa rozpustiť všetok tuk. Opečenú slaninku preneste na malý tanier alebo misku pomocou štrbinovej lyžice. Kým sa slaninka pečie, nakrájajte huby nadrobno. Keď používate sušené, ešte predtým ich nechajte odstáť vo vode. Pridajte huby na panvicu so slaninou, dochuťte soľou a korením a zvýšte teplotu na stredne vysokú. Varte za častého miešania, kým nezhnednú a nevyvarí sa všetka tekutina z húb, asi 5 minút. 

Pomocou štrbinovej lyžice preneste do malej misky a nechajte mierne vychladnúť. K hubám pridajte ricottu a parmezán a zmes dobre premiešajte. Dochuťte soľou a korením. V mise vyšľahajte vajcia, kým nebudú hladké a trochu spenené, pridajte soľ, korenie a vylejte na rozohriatu panvicu. Najskôr miešajte aj zospodu, nakoniec nechajte hmotu stuhnúť, aby vznikla omeleta. Navrch poukladajte hubovú plnku a opekajte, kým spodok omelety nezíska zlatohnedú farbu. Povrch by mal byť stále mierne vlhký. Preložte jednu stranu omelety cez plnku a podávajte so zeleninovým šalátom.

Krémové cestoviny s chrumkavými hubami

Na 4 porcie potrebujete

  • 4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 450 g zmiešaných húb
  • soľ
  • 2 stredné šalotky, nakrájané najemno
  • 450 g špagiet alebo penne
  • ½ hrnčeka smotany na varenie
  • ⅓ hrnčeka jemne nasekanej petržlenovej vňate
  • kôra a šťava z ½ citróna
  • 2 polievkové lyžice maslo
  • 220 g parmezánu, jemne nastrúhaný, plus ďalší na servírovanie
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
Cestoviny s hubami
Zdroj: iStock

Vo veľkom hrnci zahrejte 2 polievkové lyžice oleja. Polovicu húb opečte v jednej vrstve nerušene, kým okraje nezhnednú a nebudú chrumkavé – asi 3 minúty. Potom huby premiešajte a pokračujte vo varení, kým nie sú všetky strany hnedé a chrumkavé, ešte asi 5 minút. Pomocou štrbinovej lyžice preneste huby na tanier a dochuťte soľou. Opakujte s druhou polovicou húb. Potom znížte teplotu na strednú a vráťte všetky huby do hrnca. Pridajte šalotku a za častého miešania varte, kým šalotka nie je priehľadná a nezmäkne, asi 2 minúty.

Medzitým uvarte cestoviny v osolenej vode, kým nie sú al dente. Pomocou klieští preneste cestoviny do hrnca s hubami, pridajte smotanu a 1 šálku tekutiny z varenia cestovín. Zvýšte teplotu na strednú, všetko spolu priveďte do varu a varte za stáleho miešania asi 3 minúty. Odstráňte hrniec z tepla. Pridajte citrónovú kôru a šťavu, petržlenovú vňať, maslo, parmezán a veľa korenia a premiešajte. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ešte soľou. Rozdeľte cestoviny do misiek a posypte ich ďalším parmezánom.

Dobrú chuť!

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.