Domáca paradajková salsa
Zdroj: shutterstock.com

Chuť dovolenky a paradajok z vašej záhrady? Vyskúšajte recept na domácu paradajkovú salsu

Paradajková sezóna sa blíži k svojmu vrcholu a na záhradách dozrievajú strapce sladkých paradajok pobozkaných slnkom. Ak už máte dostatočné zásoby domáceho kečupu a pretlaku, vyskúšajte úrodu týchto červených plodov spracovať aj ďalším spôsobom – napríklad do podoby domácej paradajkovej salsy.

Recept na domácu paradajkovú salsu

Paradajková salsa je hitom posledných rokov. V kinách sa pred filmami predávajú desiatky porcií a v obchodoch pribúdajú balenia s hotovou salsou. Paradajková salsa je totiž skvelou omáčkou k tortilla chipsom známym ako nachos, uplatnenie nájde aj pri grilovaní mäsa či na potretie inej zeleniny, alebo opečeného chrumkavého pečiva. Výborná je dokonca i k pečeným rybám a morským plodom. Doma si ju môžete jednoducho pripraviť z menšieho množstva a mať ju dokonale čerstvú, alebo spracovať väčšiu dávku ingrediencií a zavariť si niekoľko menších pohárov do zásoby.

Domáca paradajková salsa
Zdroj: shutterstock.com

Na domácu paradajkovú salsu budeme potrebovať:

  • 3 kg červených paradajok
  • 0,5 kg zelenej papriky
  • 0,5 kg papriky kápie
  • 4 stredne veľké cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 – 3 čili papričky (pikantnosť podľa chuti, môžu sa vynechať, no aj pridať viac)
  • šťavu z limetky
  • ½ šálky octu
  • 3 lyžice oleja
  • 2 polievkové lyžice nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 – 3 lyžice kryštálového cukru
  • 2 – 3 čajové lyžičky soli
  • 2 čajové lyžičky sušeného oregana
  • 1 čajovú lyžičku mletej rasce
  • 1 čajovú lyžičku mletého čierneho korenia

Ako pripraviť domácu paradajkovú salsu?

Na úvod si pripravíme všetky suroviny. Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak prelisujeme alebo nakrájame na tenké plátky. Zelené aj červené papriky vyčistíme od jadierok a nakrájame na malé rovnomerné kúsky.

Z rajčín potrebujeme iba dužinu bez šupiek. Salsa sa totiž nepasíruje a šupky v nej by iba prekážali. Na spodnej strane plodov narežeme šupku do kríža, paradajky ponoríme na 30 sekúnd do horúcej vody a okamžite do vody ľadovej. Vďaka tomu pôjde olúpanie šupiek z paradajok pomocou hrotu noža jednoduchšie. Z paradajok vyberieme aj semienka. Očistenú dužinu nakrájame na malé kúsky a tretinu z tohto množstva zomelieme najemno.

Do širšieho hrnca dáme rozohriať olej a orestujeme do sklovita cibuľu a cesnak. Hneď pridáme nakrájané papriky, paradajky aj pomleté paradajky. Všetko spolu na miernom ohni a priebežného miešania dusíme až do zmäknutia. Nadrobno nakrájané čili papričky používame opatrne – najskôr menej a podľa chutí dodáme viac.

K zeleninovému základu následne pridáme koriander, petržlenovú vňať, šťavu z limetky, ocot, cukor, soľ a zvyšné koreniny. Necháme ešte 10 – 15 minút prehrievať do optimálnej konzistencie a dochutíme tým, čo nám k úplnej spokojnosti a celkovému vyladeniu chýba. Salsa nie je „hladká“ ako kečup. Zostávajú v nej mäkké kúsky zeleniny.

Domáca paradajková salsa
Zdroj: shutterstock.com

Hotovú domácu salsa zmes plníme do menších zaváracích pohárov, ktoré pevne uzatvoríme viečkami. Naplnené poháre sterilizujeme pri teplote 80 – 85 °C po dobu cca 15 minút.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.