Chuť dovolenky a paradajok z vašej záhrady? Vyskúšajte recept na domácu paradajkovú salsu
Paradajková sezóna sa blíži k svojmu vrcholu a na záhradách dozrievajú strapce sladkých paradajok pobozkaných slnkom. Ak už máte dostatočné zásoby domáceho kečupu a pretlaku, vyskúšajte úrodu týchto červených plodov spracovať aj ďalším spôsobom – napríklad do podoby domácej paradajkovej salsy.
Recept na domácu paradajkovú salsu
Paradajková salsa je hitom posledných rokov. V kinách sa pred filmami predávajú desiatky porcií a v obchodoch pribúdajú balenia s hotovou salsou. Paradajková salsa je totiž skvelou omáčkou k tortilla chipsom známym ako nachos, uplatnenie nájde aj pri grilovaní mäsa či na potretie inej zeleniny, alebo opečeného chrumkavého pečiva. Výborná je dokonca i k pečeným rybám a morským plodom. Doma si ju môžete jednoducho pripraviť z menšieho množstva a mať ju dokonale čerstvú, alebo spracovať väčšiu dávku ingrediencií a zavariť si niekoľko menších pohárov do zásoby.
Na domácu paradajkovú salsu budeme potrebovať:
- 3 kg červených paradajok
- 0,5 kg zelenej papriky
- 0,5 kg papriky kápie
- 4 stredne veľké cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 – 3 čili papričky (pikantnosť podľa chuti, môžu sa vynechať, no aj pridať viac)
- šťavu z limetky
- ½ šálky octu
- 3 lyžice oleja
- 2 polievkové lyžice nasekaného čerstvého koriandru
- 2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 2 – 3 lyžice kryštálového cukru
- 2 – 3 čajové lyžičky soli
- 2 čajové lyžičky sušeného oregana
- 1 čajovú lyžičku mletej rasce
- 1 čajovú lyžičku mletého čierneho korenia
Ako pripraviť domácu paradajkovú salsu?
Na úvod si pripravíme všetky suroviny. Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak prelisujeme alebo nakrájame na tenké plátky. Zelené aj červené papriky vyčistíme od jadierok a nakrájame na malé rovnomerné kúsky.
Z rajčín potrebujeme iba dužinu bez šupiek. Salsa sa totiž nepasíruje a šupky v nej by iba prekážali. Na spodnej strane plodov narežeme šupku do kríža, paradajky ponoríme na 30 sekúnd do horúcej vody a okamžite do vody ľadovej. Vďaka tomu pôjde olúpanie šupiek z paradajok pomocou hrotu noža jednoduchšie. Z paradajok vyberieme aj semienka. Očistenú dužinu nakrájame na malé kúsky a tretinu z tohto množstva zomelieme najemno.
Do širšieho hrnca dáme rozohriať olej a orestujeme do sklovita cibuľu a cesnak. Hneď pridáme nakrájané papriky, paradajky aj pomleté paradajky. Všetko spolu na miernom ohni a priebežného miešania dusíme až do zmäknutia. Nadrobno nakrájané čili papričky používame opatrne – najskôr menej a podľa chutí dodáme viac.
K zeleninovému základu následne pridáme koriander, petržlenovú vňať, šťavu z limetky, ocot, cukor, soľ a zvyšné koreniny. Necháme ešte 10 – 15 minút prehrievať do optimálnej konzistencie a dochutíme tým, čo nám k úplnej spokojnosti a celkovému vyladeniu chýba. Salsa nie je „hladká“ ako kečup. Zostávajú v nej mäkké kúsky zeleniny.
Hotovú domácu salsa zmes plníme do menších zaváracích pohárov, ktoré pevne uzatvoríme viečkami. Naplnené poháre sterilizujeme pri teplote 80 – 85 °C po dobu cca 15 minút.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre