Praktický grilovací stôl v altánku

Praktický grilovací stôl v altánku

Doska je z masívneho dubového dreva, podstavec je z miestneho kameňa, ohnisko je vymurované šamotovou tehlou, čo garantuje dlhú životnosť diela. Dub v suchom prostredí vydrží stáročia, kameň celé tisícročia. Postavte si gril, čo prežije aj pravnukov!

UROB SI SÁM

náročnosť: ****
čas: 4 dni
náklady: 922 €
ľudia: 2
obdobie: jar, leto, jeseň

KONTROLNÝ ZOZNAM

MATERIÁL 922 €
na betónový gril (1 200 × 1 200 × 800 mm, 363 €)
• šalovacie dosky 10 €
• betón 180 €
odolný proti vode, napr. Baumit WU, 36 vriec (5 €/25 kg)
• výstuž betónu 18 €
oceľová sieť 3 × 2 m × 6 mm, oko 10 cm
 asfaltovaný pás 12 €
štvrť balíka, napr. Bituelast (48 €/10 m2)
• šamotové platne 60 €
na murovanie komína 400 × 250 × 25 mm, 8 ks (7,50 €/ks)
• šamotové tehly 75 €
na murovanie platne 250 × 100 × 50 mm, 24 ks (3,13 €/ks)
 odvetrávacie dvierka 18 €
s reguláciou vzduchu v peci, 1 ks
• kameň 
prírodný andezit z vlastného pozemku

na dubový stôl
(2 000 × 2 000 × 90 mm 559 €)
• dubové hranoly 450 €
vlhkosť max. 10 %, hobľované, 90 × 65 × 2 000 mm, 28 ks (16,07/ks)
 závitové tyče 48 €
pevnostné, M12, 1 m, 12 ks (4 €/ks)
• matice, podložky 18
dlhé matice M12 × 6 cm – 4 ks,
veľkoplošné podložky Ø 12/50 – 16 ks, poistné matice M12 – 16 ks
• montážna pena PUR 4 €
napr. Ceresit TS61 (3,81 €/500 ml)
• olej 39 €
napr. Impra Douglasie (39 €/2,5 l)

NÁRADIE
 stojanová vŕtačka
vrták s Ø 12 mm
 akumulátorový skrutkovač
bity PZ2, PZ3, Forstnerov vrták s Ø 50 mm
• uhlová brúska
s kotúčom na rezanie oceľovej siete a tehál
• pokosová píla
• miešadlo na betón
• nástrčkové kľúče č. 17 a 19
• veľká račňová súprava 

PRACOVNÝ POSTUP

1. PRÍPRAVA
Na predpripravený betónový základ uložíme asfaltovaný pás a pripravíme si debnenie s pôdorysom 1 × 1 m. Miestny kameň vyumývame.

2. MUROVANIE
Na lepenku uložíme kari sieť a vymurujeme základy. Z jednej bočnej strany si postavíme vzduchovod a komín, osadíme rám dvierok. 

3. BOKY
Vymurujeme boky podstavca do výšky asi 500 mm. Bočné nestabilné kamene počas tuhnutia betónu podoprieme proti posunutiu. 

4. VÝSTUŽ
O 24 hodín zhotovíme debnenie okolo podstavca. Zvonka ho zaistíme oporami proti posunutiu. Osadíme výstužnú sieť s vystrihnutým otvorom na vzuchovod.

5. BETÓN
Vrch zalejeme betónom a zrovnáme do roviny s debnením. Betón musí byť hustý a vibrovaný, aby zatiekol do škár medzi kameňmi. 

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



6. TEHLY
Do zavädnutej betónovej zmesi po obvode osadíme šamotové tehly „na kant“ s malými medzerami. Potom dovnútra doplníme tehly naležato. 

7. DOPLNENIE
O 3 hodiny opatrne zdvihneme debnenie o 5 cm, betónový povrch opatrne zvibrujeme a zalejeme novou vrstvou betónu po okraj debnenia, aby sa betóny spojili. 

8. PRSTENEC
Pomocou ďalšieho debnenia vybetónujeme okolo tehál prstenec. Do oboch vyšších debnení uložíme zahnuté roxorové tyče spevňujúce betón proti namáhaniu teplom. 

9. VŔTANIE
Stojanovou vŕtačkou s Forstnerovým vrtákom navŕtame všetky koncové diely do hĺbky 30 mm a následne cez tieto vyhĺbenia prevŕtame diery vrtákom s Ø 12 mm.

10. ZÁVITOVÉ TYČE
Pripravíme si metrové tyče (možno použiť aj dlhšie) spájané dlhými maticami. Dubové diely natrieme farebným olejom a necháme riadne 48 hodín presušiť. 

11. OKRAJE STOLA
Spojíme ich najprv metrovou stredovou tyčou a cez veľkoplošné podložky ich poriadne dotiahneme. Pri doťahovaní už musia byť prevlečené 2 m dlhé tyče. 

12. BOČNICE
Na krajné diely namontujeme 2 m dlhé drevené profily – bočnice. Do stredu bočníc tiež osadíme závitové tyče. 

13. ULOŽENIE
Celú konštrukciu navlečieme na grilové ohnisko. Doska stola je ťažká, práca si vyžaduje aspoň dvoch ľudí. 

14. V STREDE BOČNICE
Detail závitovej tyče v strede bočnice. Počas doťahovania ju zaistíme proti pretáčaniu pridržaním skrutkovača pri matici. 

15. PUR PENA
Celú konštrukciu môžeme osadiť aj do montážnej peny, ale musíme postupovať rýchlo, aby stuhla až po úplnom dotiahnutí konštrukcie. 

16. STÔL
Navlečieme zvyšné bočné profily a všetky poriadne stiahneme závitovými tyčami. Pri správnom dotiahnutí bude stôl veľmi pevný a bude jemne pružný. 

17. UNIVERZÁLNY RÁM
Stredový nerezový dutý rám musí aspoň o pár centimetrov prevyšovať okraj dreva a chráni stôl pred žiarom. Umožňuje namontovať grilovací ražeň. 

18. ROŠT K RÁMU
Grilovací rošt je vyrobený na osadenie v stredovom ráme. Na grilovanie používame žeravé drevené uhlie. Grilujeme rýchlo a blízko pahreby.

19. STOJAN NA KOTLÍK
Konštrukcia rámu je natoľko pevná, že udrží otočnú konzolu s plným kotlíkom gulášu. Vzhľadom na blízkosť dubového dreva narábame s ohňom opatrne. 

DOBRÉ RADY

BETÓN
Nemiešajte si na stavbe betón zo štrku a cementu. Jeho kvalitu a nenasiakavosť zaručia iba hotové betónové zmesi. Nekvalitný betón použitý v malých vrstvách sa mrazom ľahko rozdrobí a v krátkom čase hrozí poškodenie celej stavby. Pri tuhnutí betónu nebúchajte do múru a jeho súčastí, majte na zreteli pomalší nábeh pevnosti oproti malte.

KAMEŇ
Práca s kameňom si vyžaduje trpezlivosť, lebo výsledok po stvrdnutí betónu už prakticky nemožno meniť a opravovať.

ZOSKRUTKOVANÉ DEBNENIE
Je lepšie ako pozbíjané klincami. Pri jeho odstraňovaní nedochádza k vibráciám od úderov nástroja.

BETÓN
Nemiešajte ho riedky. Má byť skôr hustý a jeho zatekanie pomedzi kamene na želaných miestach regulujte opatrným vibrovaním.

RÁM OHNISKA
Dáme si ho vyrobiť u zámočníkov z antikorového Jäklovho profilu s hrúbkou steny aspoň 2 mm. Hrúbka steny zabezpečí tvarovú stálosť rámu ohniska a nehrdzavejúci materiál jeho ľahkú čistiteľnosť a bezproblémovú údržbu. Výhodou antikorových materiálov je aj to, že na rozdiel od železa nereagujú pri styku s dubovým drevom. Ani povrchový náter antikora nie je potrebný, na železe by musel byť žiaruvzdorný.

AKO VYLEPŠIŤ GRIL
Ak si chcete užívať grilovanie príjemne a zároveň aj bezpečne (a v zhode s platnými predpismi), nad ohnisko si namontujte plechový digestor s bezpečným komínovým prechodom cez strešný plášť altánka, ako to nariaďuje aj vyhláška MV 401/2007. Pozrite si najmä § 24 Otvorené ohnisko a súvisiace paragrafy.

Autor radí
Drevo musí mať vlhkosť pod 10 %, ináč bude zosychať a skrutky stola bude treba často doťahovať.

Text, foto a realizácia: Richard Bielek, WCUT
Zdroj: časopis Urob si sám, 4/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Komentáre

  1. A celý altánok aj s vami bude vyúdený.. 😀

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.