Príprava cesta na cuketový koláč
Zdroj: shutterstock.com

Prečo sa cuketa hodí aj do koláčov? Vyskúšajte tieto 3 výborné recepty a pochopíte!

Hoci chuť cukety nie je výrazná a niekto môže tvrdiť, že je až „nudná“, práve táto vlastnosť je kľúčom k jej všestrannosti. Iba z máloktorej letnej zeleniny sa dá pripraviť tak veľa rozmanitých pokrmov ako z cukety. Máte cuketu a neviete, čo s ňou? Inšpirujte sa receptami na vláčne a veľmi chutné sladké aj slané koláče z cukety.

Cuketu najskôr dôkladne umyte a odrežte jej konce. Z veľmi mladej cukety nemusíte odstraňovať šupky. Ak je však cuketa väčšia a staršia, zbavte ju pred strúhaním šupiek po celom povrchu. Vyrezať tiež môžete aj vnútornú časť s jadierkami – predovšetkým, ak sú už väčšie. Do väčšiny receptov na cuketové koláče sa používa cuketa, ktorá je nastrúhaná na strúhadle. Odporúča sa nechať ju po nastrúhaní chvíľu postáť, aby pustila vodu a zľahka vyžmýkať, inak bude cesto príliš mokré a koláč premočený.

Prečo vôbec cuketu používať do koláčov?

  • Prítomnosť cukety zabezpečí vláčnosť a šťavnatosť.
  • Je nízkokalorická a zbytočne nenavyšuje energetickú hodnotu koláča, no za to zväčší jeho objem.
  • V koláčoch po upečení zanecháva príjemnú textúru.
  • Je chuťovo neutrálna a výborne sa hodí so slaných aj sladkých receptov.

Cuketové brownies

Tento chutný a na prípravu nenáročný koláč z plechu poteší milovníkov sladkého aj kakaa.

Budeme potrebovať:

  • 3 šálky nastrúhanej cukety
  • 300 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 ml rastlinného oleja (neutrálnej chuti)
  • 0,5 šálky kakaového prášku (nesladeného)
  • 2 vajcia
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 – 10 g)
  • 1 a ½  čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • kakao a čokoládové lupienky na posypanie
Cuketové brownie
Zdroj: shutterstock.com

Postup:

Očistenú a nastrúhanú cuketu zbavíme prebytočnej vody. Zmiešame ju mixérom s olejom, vajíčkami, cukrom a vanilkovým cukrom. Do mokrej zmesi postupne pridávame múku, kakaový prášok, sódu bikarbónu a malé množstvo soli. Vypracujeme rovnomerné cesto, ktoré vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Uhladíme ho na rovnakú hrúbku.

Cuketové brownies pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35 – 40 minút. Na záver posypeme kakaovým práškom a čokoládovými lupienkami. Koláč je ešte šťavnatejší po preliatí čokoládovo-smotanovou polevou (čokoládu roztopíme nad parou a spojíme so smotanou na šľahanie).

Cuketový chlieb

Cuketový chlieb je príjemnou slanou pochúťkou – či už na raňajky alebo na večeru.

Budeme potrebovať:

  • 350 g hladkej múky
  • 350 g nastrúhanej cukety
  • 3 vajcia
  • 80 g nastrúhaného tvrdého syru
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a ½ čajovej lyžičky soli
Cuketový chlieb
Zdroj: shutterstock.com

Postup:

Cuketu očistíme a nastrúhame. Pri mladej cukete môžeme ponechať aj šupky – vznikne tak zaujímavý, ešte zelenší efekt v ceste. Vajcia, olej, petržlenovú vňať, nastrúhanú cuketu a syr zmiešame v miske. Múku preosejeme a primiešame do nej prášok do pečiva a soľ. Múku po častiach pridávame k cuketovo-syrovej zmesi. Všetko spolu vymiešame do rovnomerného cesta. Formu na chlieb (alebo hlboký pekáč) vytrieme olejom a vysypeme múkou. Naplníme ju cestom a zľahka poklepeme, aby sa cesto usadilo. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 – 50 minút (možno aj o čosi dlhšie – v závislosti od rúry, tvaru formy a výšky cesta).

Cuketovo-citrónové muffiny

Chystáte sa na výlet alebo rodinný piknik? Prekvapte blízkych sviežimi cuketovo-citrónovými košíčkami.

Budeme potrebovať:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 šálky cukety (ideálne mladé cukety so šupkou)
  • ¾ šálky kryštálového cukru
  • ½ šálky repkového oleja
  • 2 vajcia
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 – 10 g)
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžicu nastrúhanej citrónovej kôry
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku
  • 1 čajovú lyžičku mletej škorice
  • práškový cukor na posypanie alebo poleva z bielej čokolády (voliteľné)
Cuketovo-citrónové muffiny
Zdroj: shutterstock.com

Postup:

V mise najskôr zmiešame všetky suché ingrediencie – múku, cukor, vanilkový cukor, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a mletú škoricu. Potom pridáme nastrúhanú cuketu, olej, vajcia, citrónovú šťavu aj citrónovú kôru. Cesto bude hustejšie, no dá sa dobre vypracovať ručne. Necháme ho odstáť 10 minút. Za ten čas si pripravíme buď silikónové košíčky na muffiny alebo plech na muffiny. Formy plníme cca do ⅔ objemu. Pečieme pri teplote 180 °C približne 20 – 25 minút. Hotové voňavé muffiny posypeme práškovým cukrom alebo roztopenou bielou čokoládou pre krajší efekt.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje