Majorán (Origanum majoricum)
Galéria (6) Zdroj: iStock

Majorán zo záhradky: Ako ho pestovať a využiť?

Ozdobné listy, príjemná aróma a chuť, ktorú oceníte v klasických mäsových, ale i v rastlinných jedlách – to je majorán, aký poznali už naše prababičky. Dnes si túto bylinku môžete vypestovať v rôznych variantoch na záhradke alebo balkóne. Čo o nej potrebujete vedieť?

Galéria

Majorán (Origanum majoricum)
Majorán (Origanum majoricum)
Majorán
Majorán (Origanum majoricum)
Majorán (Origanum majoricum)

Majorán (Origanum majoricum) je veľmi citlivý na chlad. Dorastá do výšky 30 až 60 centimetrov. Má sivo-zelené oválne listy a malé biele kvietky, ktoré rastú v zhlukoch. Je veľmi vhodnou bylinkou do interiéru, kde môže rásť počas celého roka, navyše pôsobí veľmi atraktívne – budete mať ozdobu, osviežovač vzduchu a výnimočné korenie v jednom.

Ako pestovať majorán?

Považuje sa za rastlinu nenáročnú na pestovanie. Potrebuje však slnečnú polohu. Ak ho plánujete vysádzať von, zasejte semiačka v interiéri 6 až 8 týždňov pred poslednými mrazmi. Semená vyklíčia za 10 dní.

Majorán (Origanum majoricum)
Zdroj: iStock

Keď bude vzduch i pôda prehriata, rastlinky presaďte do záhonu alebo vonkajšieho črepníka. Veľkou výhodou je, že majoránu sa darí vo väčšine typov pôdy a stačí mu len minimálne zalievanie. Najlepšia je však piesčitá pôda.

Vňať je pripravená na zber 5 až 6 týždňov po presadení von (približne 70 až 90 dní od siatia). I keď táto bylinka chlad neznáša, nemala by rásť na mieste, kde nie je cirkulácia vzduchu – tak by ste mohli mať problém nielen s plesňami, ale aj s voškami a roztočmi.

Náš tip: Ak majorán vysadíte do záhrady, priláka užitočný hmyz.

Najlepší je sušený

Jedinečnou vlastnosťou majoránu je, že na rozdiel od mnohých iných byliniek či korenín sa jeho vôňa a chuť sušením nevytráca, ale zlepšuje. Podobá sa oreganu, ale je výrazne sladšia.

Majorán
Zdroj: iStock

Ak chcete vňať sušiť, vytvorte zo stoniek malé zväzky a zaveste ich hore nohami do dobre vetranej tmavej miestnosti. Po vysušení odstráňte listy zo stoniek a tak skladujte. Rozdrvte ich až tesne pred použitím. Pre výraznú chuť odporúčame pridávať do jedál radšej opatrne, neraz stačí len štipka. Je fantastický do polievok, omáčok, šalátov i mäsových jedál, nesmie chýbať v guláši.

Majorán (Origanum majoricum)
Zdroj: iStock

Chutí aj škodcom: Čo s nimi?

Žiaľ, majorán nechutí len nám, ale aj škodcom – voškám, roztočom. Na ich odstránenie vždy voľte čo najmenej toxický spôsob. V prvom rade odstráňte burinu a záhradné nečistoty, ktoré škodcov lákajú. Zlikvidujte zamorené rastliny. Na ochranu proti škodcom použite hmyz, ktorý ich požiera. Lokálny výskyt ošetrujte organickým pesticídom. Nezabúdajte opatrne zalievať a zabezpečiť cirkuláciu vzduchu okolo rastliny. Ochoreniam môže zabrániť prípravok s obsahom medi alebo síry.

Pre zaujímavosť: Viete, že v stredoveku sa majorán a oregano používali na ochutenie piva? Chmeľ sa na tieto účely začal používať podstatne neskôr.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje