Ako a prečo pestovať fenikel

Ako a prečo pestovať fenikel

Ak ochutnáte túto lahodnú zeleninu, ktorá je zároveň aj okrasná, urobíte krok k zlepšeniu zdravia. Fenikel je v Taliansku veľmi obľúbenou zeleninou, a to nielen pre svoje zoštíhľujúce účinky.

Správny čas

Začiatkom leta je vhodný čas na výsev fenikla. Ak by sme ho totiž vysiali na jar, vybehol by do kvetu a nevytvoril buľvu, pre ktorú ho pestujeme. Keď ho však vysejeme, prípadne vysadíme z priesad koncom júna a v júli, tak do neskorej jesene nám dorastú chutné a šťavnaté buľvy, ktoré môžeme aj skladovať.

Dva druhy

Poznáme dva druhy fenikla: sladký fenikel (Foeniculum vulgare var. dulce) tvoriaci chutnú buľvu a fenikel obyčajný (Foeniculum vulgare var. vulgare), ktorý sa používa ako voňavé korenie (najmä jeho semená).

Sladký fenikel je dvojročná rastlina. U nás ho pestujeme ako jednoročnú zeleninu. Má sladkastú aromatickú vôňu a všetky časti tejto zeleniny sú jedlé a chutné. Keďže netrpí chorobami ani škodcami, ide o nenáročnú zeleninu vhodnú aj na ekologické pestovanie.

Ako pestovať fenikel

Sladký fenikel si vyžaduje chránenú, teplú, slnečnú polohu. Ideálne sú vinohradnícke oblasti. Vyhovuje mu dobre spracovaná pôda zásobená humusom, živinami a vápnikom. Nevhodné sú ťažké a mokré pôdy, ako aj piesočnaté. Neznáša pôdy čerstvo vyhnojené organickým hnojom, preto hnojíme radšej jeho predplodinu. Tou môže byť skorý karfiol, skorý kaleráb, špenát, šalát alebo zimný pór. Fenikel z výsevu na voľnej hriadke asi 15 dní po vzídení jednotíme na vzdialenosť 15 až 20 cm. V studenom parenisku vyrastú priesady fenikla o 4 týždne po výseve. Potom ich vysádzame na hriadku do sponu 15 × 30 cm.

Pôdu po výsadbe pravidelne plečkujeme, prípadne použijeme mulč. Zavlažujeme podľa potreby. Keď zdužnatené stopky (v podobe buľvy) dosiahnu šírku 5 cm, čo je asi 14 dní pred zberom, nahrnieme k nim zeminu, aby sa buľvy vybielili a zjemnili.

Kedy zberať

Buľvy zberáme pred príchodom mrazov tak, že ich úplne pri zemi odrežeme a listy zasa odrežeme asi 15 cm nad buľvou. Celá odstránená vňať je však konzumná. Proti skorým jesenným mrazíkom môžeme fenikel chrániť netkanou textíliou. Z 1 m2 dopestujeme 2 až 3 kg feniklu.

Prezimuje aj na hriadke

Ak chceme fenikel po zbere uchovať dlhší čas, celé rastliny aj s koreňmi vyberieme zo zeme a v pivnici ich založíme do vlhkého piesku. Takto založené rastliny môžeme zazimovať, na jar ich vysadiť von a dopestovať si z nich semená. Na tento účel môžeme v oblastiach s miernou zimou nechať rastliny prezimovať aj na hriadke, len ich musíme zakryť lístím alebo slamou. Zrelé semeno zberáme v júni až v auguste, keď začínajú vädnúť okolíky.

Prečo ho pestovať?

Fenikel podporuje činnosť pečene, trávenie aj črevnú peristaltiku. Feniklový čaj zasa pomáha pri detských kolikách. V Taliansku sa feniklové jedlá podávajú na konci hodovania na dobré vytrávenie. Má zoštíhľujúce a omladzujúce účinky.

Fenikel v kuchyni

• skladovanie
fenikel neskladujeme v chladničke dlhšie ako týždeň
• čistenie
ak sú vonkajšie vrstvy buľvy tuhšie, ošúpeme ich
• spôsoby spracovania
na šalát nakrájame surové buľvy na tenké pásiky, na tepelnú úpravu buľvy rozštvrtíme; čisté a zdravé skrojky z buľvy využijeme v polievke alebo omáčke podávanej napríklad k rybe; pred tepelnou úpravou necháme rozštvrtenú buľvu na chvíľu zmäknúť vo vriacom mlieku alebo vývare
• opekaný fenikel
pri krátkom opekaní rozpálime maslo s trochou roztlačeného cesnaku, pridáme zmäknutý fenikel a krátko opečieme
• dusený fenikel
pred dusením zmäknutý fenikel krátko opečieme na olivovom oleji a potom ho dusíme v šťave pod pokrievkou
• pečený fenikel
sparený fenikel dáme do pekáča vymasteného maslom, bohato posypeme syrom (na zvýraznenie chute sú vynikajúce talianske) a zapekáme asi 20 minút pri 200 °C do mierneho zhnednutia

Viete, že...
Okrem cenných éterických olejov fenikel obsahuje dvojnásobné množstvo vitamínu C ako citrón.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: thinkstock.com
Zdroj: časopis Urob si sám 7/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.