Ako a prečo pestovať fenikel

12.08.2015
12.08.2015 (0)
Ako a prečo pestovať fenikel

Ak ochutnáte túto lahodnú zeleninu, ktorá je zároveň aj okrasná, urobíte krok k zlepšeniu zdravia. Fenikel je v Taliansku veľmi obľúbenou zeleninou, a to nielen pre svoje zoštíhľujúce účinky.

Správny čas

Začiatkom leta je vhodný čas na výsev fenikla. Ak by sme ho totiž vysiali na jar, vybehol by do kvetu a nevytvoril buľvu, pre ktorú ho pestujeme. Keď ho však vysejeme, prípadne vysadíme z priesad koncom júna a v júli, tak do neskorej jesene nám dorastú chutné a šťavnaté buľvy, ktoré môžeme aj skladovať.

Dva druhy

Poznáme dva druhy fenikla: sladký fenikel (Foeniculum vulgare var. dulce) tvoriaci chutnú buľvu a fenikel obyčajný (Foeniculum vulgare var. vulgare), ktorý sa používa ako voňavé korenie (najmä jeho semená).

Sladký fenikel je dvojročná rastlina. U nás ho pestujeme ako jednoročnú zeleninu. Má sladkastú aromatickú vôňu a všetky časti tejto zeleniny sú jedlé a chutné. Keďže netrpí chorobami ani škodcami, ide o nenáročnú zeleninu vhodnú aj na ekologické pestovanie.

Ako pestovať fenikel

Sladký fenikel si vyžaduje chránenú, teplú, slnečnú polohu. Ideálne sú vinohradnícke oblasti. Vyhovuje mu dobre spracovaná pôda zásobená humusom, živinami a vápnikom. Nevhodné sú ťažké a mokré pôdy, ako aj piesočnaté. Neznáša pôdy čerstvo vyhnojené organickým hnojom, preto hnojíme radšej jeho predplodinu. Tou môže byť skorý karfiol, skorý kaleráb, špenát, šalát alebo zimný pór. Fenikel z výsevu na voľnej hriadke asi 15 dní po vzídení jednotíme na vzdialenosť 15 až 20 cm. V studenom parenisku vyrastú priesady fenikla o 4 týždne po výseve. Potom ich vysádzame na hriadku do sponu 15 × 30 cm.

Pôdu po výsadbe pravidelne plečkujeme, prípadne použijeme mulč. Zavlažujeme podľa potreby. Keď zdužnatené stopky (v podobe buľvy) dosiahnu šírku 5 cm, čo je asi 14 dní pred zberom, nahrnieme k nim zeminu, aby sa buľvy vybielili a zjemnili.

Kedy zberať

Buľvy zberáme pred príchodom mrazov tak, že ich úplne pri zemi odrežeme a listy zasa odrežeme asi 15 cm nad buľvou. Celá odstránená vňať je však konzumná. Proti skorým jesenným mrazíkom môžeme fenikel chrániť netkanou textíliou. Z 1 m2 dopestujeme 2 až 3 kg feniklu.

Prezimuje aj na hriadke

Ak chceme fenikel po zbere uchovať dlhší čas, celé rastliny aj s koreňmi vyberieme zo zeme a v pivnici ich založíme do vlhkého piesku. Takto založené rastliny môžeme zazimovať, na jar ich vysadiť von a dopestovať si z nich semená. Na tento účel môžeme v oblastiach s miernou zimou nechať rastliny prezimovať aj na hriadke, len ich musíme zakryť lístím alebo slamou. Zrelé semeno zberáme v júni až v auguste, keď začínajú vädnúť okolíky.

Prečo ho pestovať?

Fenikel podporuje činnosť pečene, trávenie aj črevnú peristaltiku. Feniklový čaj zasa pomáha pri detských kolikách. V Taliansku sa feniklové jedlá podávajú na konci hodovania na dobré vytrávenie. Má zoštíhľujúce a omladzujúce účinky.

Fenikel v kuchyni

• skladovanie
fenikel neskladujeme v chladničke dlhšie ako týždeň
• čistenie
ak sú vonkajšie vrstvy buľvy tuhšie, ošúpeme ich
• spôsoby spracovania
na šalát nakrájame surové buľvy na tenké pásiky, na tepelnú úpravu buľvy rozštvrtíme; čisté a zdravé skrojky z buľvy využijeme v polievke alebo omáčke podávanej napríklad k rybe; pred tepelnou úpravou necháme rozštvrtenú buľvu na chvíľu zmäknúť vo vriacom mlieku alebo vývare
• opekaný fenikel
pri krátkom opekaní rozpálime maslo s trochou roztlačeného cesnaku, pridáme zmäknutý fenikel a krátko opečieme
• dusený fenikel
pred dusením zmäknutý fenikel krátko opečieme na olivovom oleji a potom ho dusíme v šťave pod pokrievkou
• pečený fenikel
sparený fenikel dáme do pekáča vymasteného maslom, bohato posypeme syrom (na zvýraznenie chute sú vynikajúce talianske) a zapekáme asi 20 minút pri 200 °C do mierneho zhnednutia

Viete, že...
Okrem cenných éterických olejov fenikel obsahuje dvojnásobné množstvo vitamínu C ako citrón.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: thinkstock.com
Zdroj: časopis Urob si sám 7/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Prečítajte si
Reklama