Exteriérové kozuby
Oheň je síce zlý pán, ale najmä dobrý sluha. A tak okrem toho, že vyvoláva magické čaro okamihu – spojenia s počiatkami civilizácie, spríjemňuje a predlžuje pobyt v záhrade, teplo sálajúce z kozuba alebo ohniska nás zohrieva v chladnejších obdobiach roka, gril umožňuje prípravu jedla neopakovateľných vôní a chutí spojenú so spoločným posedením s priateľmi pod holým nebom a dym z ohňa zas možno využiť na zriadenie domácej udiarne, čo je zaujímavé najmä vo vidieckom prostredí, na víkendovej chalupe alebo chate.
Galéria
Záhrada a jej zákutia i okolie chaty či záhradného domčeka poskytujú rôzne možnosti na príjemné posedenie v exteriéri pri ohni a zároveň prípravu jedla; tento účel slúži kozub, gril alebo jednoduché ohnisko.Exteriérové kozuby
Kozub je stavba, ktorá má pred vetrom chránené ohnisko s roštom a komínový sopúch na odvádzanie dymu, a tak predstavuje kvalitatívne najlepšiu možnosť využitia otvoreného ohňa. Oheň v kozube musí dobre horieť, nesmie dymiť a má tiež hriať, preto sa pri jeho stavbe musia bezpodmienečne dodržať niektoré technické zásady a bezpečnostné predpisy. Okrem toho je veľmi dôležité jeho správne umiestnenie vo vonkajšom priestore záhrady.
Umiestnenie

Ak kozub umiestnime nesprávne, osoby sediace v jeho blízkosti sú z jednej strany v dosahu príjemne sálajúceho tepla, kým z druhej strany sú vystavené nepríjemne prúdiacemu vzduchu – to je dôsledok vzdušnej situácie vyvolanej tepelným zdrojom. Tento jav sa prejavuje zvlášť za chladnejších dní alebo na jeseň. Ideálne je také umiestnenie, aby žiar z ohniska vyhrieval aj zadnú stenu za kozubom, pri ktorej sú lavice na sedenie. Kozub by mal byť nižší, aby sme aj v sede mohli hľadieť do ohňa a aby sa nám lepšie pripravovalo jedlo.
Vonkajšie kozuby môžu stáť v záhrade i samostatne, bez pevného začlenenia do záveterného múru alebo steny domu a nemusia byť murované – môžu byť prenosné. Využitím prenosného kozuba môžeme flexibilne ovplyvniť výber vhodného miesta.
Kozub z ohňovzdorného betónu

Stavba murovaného kozuba
Stavba murovaného kozuba je náročná a musia sa pri nej nevyhnutne dodržať niektoré podmienky, aby sa podarila. Preto ju buď zveríme do rúk odborníka, alebo sa na ňu pripravíme štúdiom odbornej literatúry, alebo – najlepšie – oboje.
Pred začiatkom stavby si treba spraviť jednoduchý projekt s prepočtami a vzájomnými veľkostnými vzťahmi: k najdôležitejším zásadám, ktoré treba zohľadniť, patrí dobre dimenzovaný komín (jeho výška a svetlosť komínového otvoru), primeraná veľkosť ohniskového otvoru (výška, šírka, hĺbka) a vhodný materiál (ladiaci so stavebnou časťou okolia).

Najčastejšie sa buduje kozub s ohniskovým otvorom s výškou 50 cm, so šírkou 60 až 70 cm a s hĺbkou 40 cm. Tento pomer je dôležité dodržať, aby mal kozub správny ťah. Ohnisko kozuba staviame tak, že jeho bočné steny i hornú časť zadnej steny smerom dozadu zošikmíme, aby odrážali teplo von. Spaľovacia komora sa v hornej časti zužuje do dymového hrdla, nadväzujúceho na komín štrbinou, ktorá sa uzatvára dymovou klapkou. V spodnej časti komína nad dymovým hrdlom je výstupok, tvoriaci priehlbinu vratného dna. Jeho účelom je usmerňovať chladný vzduch klesajúci komínom a obracať ho nazad, aby nezrážal dym do kozuba a aby kozub nedymil (smerom von z ohniskového otvoru).
Materiál
Vyberáme ho tak, aby ladil s okolím – so soklom domu, záveternou stenou, prípadne s dlažbou odpočívadla. Môže to byť tehlové škárované alebo hrubo omietnuté murivo či škárovaný prírodný kameň. Dno a vnútorné steny ohniska vymurujeme šamotovými tehlami (na šamotovú maltu s prídavkom vodného skla), ktoré nepraskajú pri vysokom žiare.
Príslušenstvo

Na hlavu komína dávame plechovú striešku, ktorá kozub chráni pre zatekaním dažďovej vody. Striešku, najčastejšie v tvare vlnovky, umiestňujeme 25 až 30 cm nad ústím komína na kovové tyčky; môžeme sem pridať aj zachytávač iskier z drôteného pletiva.
Na murovaný kozub môže nadväzovať i zakryté miesto na uskladnenie zásoby suchého dreva a kozubového náradia (kliešte, kutáč, lopatka, metlička, mech).
Bezpečné ovládanie ohňa
Mohlo by sa zdať, že pri zakladaní ohňa vonku nehrozí nijaké nebezpečenstvo, no dbať na bezpečné spaľovanie treba vždy a všade. Pri zaobchádzaní s ohňom platia protipožiarne zásady, dodržiavanie ktorých má zabezpečiť predchádzanie rozšíreniu ohňa mimo spaľovacieho priestoru, teda nekontrolovateľnému požiaru. Aj v prírode a záhrade treba dodržať niektoré bezpečnostné zásady:
spaľovacie miesto musí byť zhotovené z nehorľavých materiálov tak, aby bol oheň pomocou nehorľavých materiálov oddelený od horľavých,
- miesto manipulácie s otvoreným ohňom musí mať primeraný odstup od stavieb i porastov (kríkové výsadby, les),
- miesto horenia ohňa musí mať zabezpečený dostatočný prívod vzduchu,
- miesto s otvoreným ohňom musí byť v polohe chránenej pred vetrom a prúdením a odvod dymu musí byť usmernený,
- je nevyhnutné zakladať oheň bezpečným podpálením (podpaľovačom),
- nástroje na udržiavanie ohňa treba mať vždy poruke,
- po ukončení práce s ohňom je nevyhnutné ho bezpečné zahasiť (vyhrabať uhlíky, prípadne poliať ohnisko vodou).
Text: Ing. Ľubica Lešinská, PhD.
Foto a kresby: autorka
Zodpovedný redaktor: Stanislav Botur






spaľovacie miesto musí byť zhotovené z nehorľavých materiálov tak, aby bol oheň pomocou nehorľavých materiálov oddelený od horľavých,









Dobry den,
pisete ze „miesto manipulácie s otvoreným ohňom musí mať primeraný odstup od stavieb i porastov“ – da sa ta vzdialenost presne urcit (v metroch) podla vysky krbu, alebo podla inych kriterii?
Dakujem za odpoved