image 35659 25 v1
Galéria (6)

Ako si vyrobiť púpavový med

Púpava je rastlinka, ktorá kvitne od apríla do októbra. Preto, ak ste sa tohto roku ešte nevybrali na jej zber, stále vám ostáva nejaký ten čas.

Galéria

Ako hravo zariadiť detskú izbu - 10
Kávový zákusok so šťavnatou piškótou a lahodnou polevou
Čech si postavil otáčavý dom, ktorý môže zmiznúť v zemi
Čech si postavil otáčavý dom, ktorý môže zmiznúť v zemi
Zvolenský ForDom stavia dom plný konope

Med z púpavy síce nie je medom v pravom zmysle slova (aj keď včielky sa ňom zúčastňujú tiež) no v zime v horúcom čaji ho istotne oceníte.

Kombinácia trstinového cukru a citrónu mu dodá jemnú sladkokyslú chuť, ktorej sa ťažko odoláva 🙂

Na prípravu budeme potrebovať:

• 500ks púpavových hlávok
• 2kg trstinového cukru
• 2ks citróny
• 2l vody

V okolí si nájdeme miesto plné púpav, niekde ďalej od ciest a môžeme začať zbierať.

Postup:

Na jednu dávku budeme potrebovať natrhať 500ks púpavových hlavičiek bez stopky. Púpavy umývame opatrne, alebo vôbec ,aby sme z nich nevymyli peľ.

Takto nazbierané pripravené kvety, vložíme do veľkého hrnca, zalejeme vodou, pridáme citróny nakrájané na kolieska a necháme variť približne 20min.

Po uplynutí času púpavovú zmes odstavíme, necháme trošku vychladnúť a odložíme na noc do chladničky, alebo iné chladné miesto.

Ráno púpavy precedíme, do vzniknutého vývaru pridáme trstinový cukor a necháme variť. Najprv zmes varíme na silnom plameni (približne pol hodinu) a občas premiešame. Neskôr plameň stíšime a varíme približne ďalších 50minút. Tento čas je však len orientačný, varíme podľa toho akú hustotu medu chceme dosiahnuť.

Hotový, trošku vychladnutý med, nalejeme do zaváraninových fľaštičiek, ktoré obrátime hore dnom a necháme ich takto odstáť cez noc.

A máme hotovo. Dobrú chuť!

www.tvoritalubit.wordpress.com

  1. Kay says:

    Hlúpos5. Med je len od včiel. Toto je cukrový extrakt. Pokiaľ chcete ten „med“ variť 20 minút, tak je to melasa, ktorá sa používala pri chove hovädzieho dobytka.

    1. brnki says:

      Presne – je to cukrová melasa – človek nevie vyrobiť med – nie je včela

  2. Remik says:

    Toto nie je MED. Nepliest/neklamat ludi! Med je produktom vciel. Slovickom med sa moze oznacovat iba vcely produkt.
    Toto je „iba zmes“, ako bolo niekde v clanku spravne napisane….resp.dat slovo med do uvodzoviek.

  3. Vlasta says:

    Nemali by byť takéto recepty v čase, keď sa dá kvitnúca púpava nazbierať? (to sa týka aj iných receptov) Načo teraz o tom písať? To len potrebujú niečo rýchlo pľacnúť do vetra.

  4. Duditir says:

    Tolko co dam za cukor,plyn a strateny cas nestoji ani poriadny klasicky med od vcelara..radsej original vcelii ako nahrazky,ale recept je to dobry,toto varili uz nese babicky,ked medu nebolo bo vcielky dostali mor..

  5. gabriela vrablova says:

    Poznamka k pupavovemu medu,spomina sa tam melasa,jeto na travenie,neviem co vam to vadi,

  6. magdala says:

    A co takto spravit len pupavovy sirup? Ja ho robim z celej pupavy vratane korena, na liter husteho caju z pupavy dam kilo cukru a 15 gramov kyseliny citronovej (nie citrodeko, cista kyselina kupena v potravinach alebo v lekarni), naplnim za horuca do flias a popijat mozme hocikedy, aj ked uz pupava nerastie. Vyuzijem takto jej liecive ucinky hocikedy. Neprekvapte sa, je dost silne mocopudna, cisti krv a oblicky.

  7. Miro says:

    Varíme si púpavový medík už viac ako 30 rokov a áno v podstate je to melasa. My ho máme takto radi a dokonca je najlepší ak je aj dosť skaramelizovaný a aspoň nám cez zimu pripomína jaro svojou vôňou i chuťou, lebo si ho doma robíme z väčšieho počtu kvetov púpavy. A je mi jedno, či je to podľa niekoho melasa a podľa iných med.

  8. Jozef says:

    Presne tak. Kto chce a chutí jej to tak prečo nie

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.