Ako si vyrobiť púpavový med

16.08.2016
16.08.2016 (5) (5)
Ako si vyrobiť púpavový med

Púpava je rastlinka, ktorá kvitne od apríla do októbra. Preto, ak ste sa tohto roku ešte nevybrali na jej zber, stále vám ostáva nejaký ten čas.

Med z púpavy síce nie je medom v pravom zmysle slova (aj keď včielky sa ňom zúčastňujú tiež) no v zime v horúcom čaji ho istotne oceníte.

Kombinácia trstinového cukru a citrónu mu dodá jemnú sladkokyslú chuť, ktorej sa ťažko odoláva :-)

Na prípravu budeme potrebovať:

• 500ks púpavových hlávok
• 2kg trstinového cukru
• 2ks citróny
• 2l vody

V okolí si nájdeme miesto plné púpav, niekde ďalej od ciest a môžeme začať zbierať.

Postup:

Púpavový med - 2

Na jednu dávku budeme potrebovať natrhať 500ks púpavových hlavičiek bez stopky. Púpavy umývame opatrne, alebo vôbec ,aby sme z nich nevymyli peľ.

Púpavový med - 6

Takto nazbierané pripravené kvety, vložíme do veľkého hrnca, zalejeme vodou, pridáme citróny nakrájané na kolieska a necháme variť približne 20min.

Púpavový med - 9

Po uplynutí času púpavovú zmes odstavíme, necháme trošku vychladnúť a odložíme na noc do chladničky, alebo iné chladné miesto.

Ráno púpavy precedíme, do vzniknutého vývaru pridáme trstinový cukor a necháme variť. Najprv zmes varíme na silnom plameni (približne pol hodinu) a občas premiešame. Neskôr plameň stíšime a varíme približne ďalších 50minút. Tento čas je však len orientačný, varíme podľa toho akú hustotu medu chceme dosiahnuť.

Púpavový med - 10

Hotový, trošku vychladnutý med, nalejeme do zaváraninových fľaštičiek, ktoré obrátime hore dnom a necháme ich takto odstáť cez noc.

A máme hotovo. Dobrú chuť!

www.tvoritalubit.wordpress.com

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Duditir | 18.08.2016, 18:06
Tolko co dam za cukor,plyn a strateny cas nestoji ani poriadny klasicky med od vcelara..radsej original vcelii ako nahrazky,ale recept je to dobry,toto varili uz nese babicky,ked medu nebolo bo vcielky dostali mor..
Vlasta | 17.08.2016, 16:51
Nemali by byť takéto recepty v čase, keď sa dá kvitnúca púpava nazbierať? (to sa týka aj iných receptov) Načo teraz o tom písať? To len potrebujú niečo rýchlo pľacnúť do vetra.
Remik | 16.08.2016, 14:40
Toto nie je MED. Nepliest/neklamat ludi! Med je produktom vciel. Slovickom med sa moze oznacovat iba vcely produkt. Toto je "iba zmes", ako bolo niekde v clanku spravne napisane....resp.dat slovo med do uvodzoviek.
Kay | 16.08.2016, 05:59
Hlúpos5. Med je len od včiel. Toto je cukrový extrakt. Pokiaľ chcete ten "med" variť 20 minút, tak je to melasa, ktorá sa používala pri chove hovädzieho dobytka.
brnki | 20.08.2016, 08:12
Presne - je to cukrová melasa - človek nevie vyrobiť med - nie je včela
Prečítajte si
Reklama