/ Recepty /

Tvarohový koláč s mrveničkou

Tvarohový koláč s mrveničkou

Ak máte chuť na šťavnatý, ovocný koláč s tvarohom a už vás nebavia klasické cheesecakes, vyskúšajte tradičný tvarohový koláč s mrveničkou, ktorý sme ako deti milovali. Je vhodný nielen ako dezert, ale vzhľadom na jeho sýtosť aj ako sladké raňajky či desiata. Recept je skutočne jednoduchý a výsledok očarujúci. Tento koláč je špecialitou nášho otca, ktorý ho zjednodušil na skutočne nenáročný recept, zvládne ho aj človek, ktorý sa pečeniu bežne nevenuje :)

Ingrediencie:

cesto:
• 500 g polohrubej múky
• 200 g tuku (maslo, Hera, …)
• 200 g práškového cukru
• 1 vanilkový cukor
• 1 prášok do pečiva

plnka:
• 2 vajíčka
• polievková lyžica cukru
• vanilkový cukor
• 500 ml mlieka
• 500 g hrudkovitého tvarohu
• ovocie podľa chuti 

Postup:

1. Pripravíme si ingrediencie. Tuk necháme mierne zmäknúť, nesmie byť však príliš mäkký – mal by byť takej konzistencie, aby sa dal rukami miesiť v ceste.

2. Cesto – mrveničku – pripravíme zmiešaním a vymiesením všetkých ingrediencií.

3. Vznikne nám klasická mrvenička (nie kompaktné, ale mrviace sa cesto).

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



4. Plnku pripravíme tak, že zmiešame (resp vyšľaháme) všetky ingrediencie – okrem ovocia. Plnka by mala byť takmer tekutá zmes. Ak sa vám pol litra mlieka zdá priveľa, neobávajte sa – mlieko sa vsiakne aj do cesta počas pečenia (koláč nebude tekutý 🙂



5. Na vymastený a múkou vysypaný plech rozdeľte rovnomerne približne 2/3 mrveničky – tak aby bol plech takmer celkom pokrytý. Na vrstvu mrveničky rovnomerne pridajte tvarohovú plnku. Odporúčame ju rozložiť pomocou naberačky, rozhodne ju nenalievajte priamo z nádoby, rozdelenie by nebolo rovnomerné. Na tvarohovú plnku rovnomerne rozložte vybrané ovocie v primeranom množstve – my sme použili 150g rozmrazených malín a 1/2 veľkej konzervy zaváraných jahôd. Výborné sú aj nastrúhané jablká s hrozienkami, marhuľový či broskyňový kompót a bobuľové ovocie (ríbezle, egreše, čučoriedky, atď.). Na ovocie rozdeľte zvyšok mrveničky.


6. Koláč vložte do vyhriatej rúry a pečte pri 200°C približne 35-40 minút. Koláč je hotový vtedy, keď je mrvenička na povrchu zlatistá a okraje koláča tiež. Nechajte vychladnúť a servírujte. Výborne chutí po niekoľkých hodinách v chladničke, servírovaný s horúcim kakaom, kávou alebo čajom.

Želáme dobrú chuť!

Text a foto: Anna Martausová

Komentáre

  1. Júlia Bušíková says:

    vynikajúci recept vyskúšam ho

  2. Jana Petričková says:

    upiekla som ho s tvarohom, čučoriedkami a jahodami-fantastickýýýýýýýýýýýýý,ďakujem za recept

  3. robila som ho s višňami. vynikajuuuuuci !

  4. Peter Ťapuška says:

    recept výborný a koláč chutný a šťavnatý ja som dal domáce marhule môžem odporúčiť

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.