Tvarohový koláč s mrveničkou
Ak máte chuť na šťavnatý, ovocný koláč s tvarohom a už vás nebavia klasické cheesecakes, vyskúšajte tradičný tvarohový koláč s mrveničkou, ktorý sme ako deti milovali. Je vhodný nielen ako dezert, ale vzhľadom na jeho sýtosť aj ako sladké raňajky či desiata. Recept je skutočne jednoduchý a výsledok očarujúci. Tento koláč je špecialitou nášho otca, ktorý ho zjednodušil na skutočne nenáročný recept, zvládne ho aj človek, ktorý sa pečeniu bežne nevenuje :)
Galéria
Ingrediencie:
cesto:
• 500 g polohrubej múky
• 200 g tuku (maslo, Hera, …)
• 200 g práškového cukru
• 1 vanilkový cukor
• 1 prášok do pečiva
plnka:
• 2 vajíčka
• polievková lyžica cukru
• vanilkový cukor
• 500 ml mlieka
• 500 g hrudkovitého tvarohu
• ovocie podľa chuti
Postup:
1. Pripravíme si ingrediencie. Tuk necháme mierne zmäknúť, nesmie byť však príliš mäkký – mal by byť takej konzistencie, aby sa dal rukami miesiť v ceste.
2. Cesto – mrveničku – pripravíme zmiešaním a vymiesením všetkých ingrediencií.
3. Vznikne nám klasická mrvenička (nie kompaktné, ale mrviace sa cesto).
4. Plnku pripravíme tak, že zmiešame (resp vyšľaháme) všetky ingrediencie – okrem ovocia. Plnka by mala byť takmer tekutá zmes. Ak sa vám pol litra mlieka zdá priveľa, neobávajte sa – mlieko sa vsiakne aj do cesta počas pečenia (koláč nebude tekutý 🙂
5. Na vymastený a múkou vysypaný plech rozdeľte rovnomerne približne 2/3 mrveničky – tak aby bol plech takmer celkom pokrytý. Na vrstvu mrveničky rovnomerne pridajte tvarohovú plnku. Odporúčame ju rozložiť pomocou naberačky, rozhodne ju nenalievajte priamo z nádoby, rozdelenie by nebolo rovnomerné. Na tvarohovú plnku rovnomerne rozložte vybrané ovocie v primeranom množstve – my sme použili 150g rozmrazených malín a 1/2 veľkej konzervy zaváraných jahôd. Výborné sú aj nastrúhané jablká s hrozienkami, marhuľový či broskyňový kompót a bobuľové ovocie (ríbezle, egreše, čučoriedky, atď.). Na ovocie rozdeľte zvyšok mrveničky.
6. Koláč vložte do vyhriatej rúry a pečte pri 200°C približne 35-40 minút. Koláč je hotový vtedy, keď je mrvenička na povrchu zlatistá a okraje koláča tiež. Nechajte vychladnúť a servírujte. Výborne chutí po niekoľkých hodinách v chladničke, servírovaný s horúcim kakaom, kávou alebo čajom.
Želáme dobrú chuť!
Text a foto: Anna Martausová
vynikajúci recept vyskúšam ho
upiekla som ho s tvarohom, čučoriedkami a jahodami-fantastickýýýýýýýýýýýýý,ďakujem za recept
robila som ho s višňami. vynikajuuuuuci !
recept výborný a koláč chutný a šťavnatý ja som dal domáce marhule môžem odporúčiť