
Ste milovníkom kávy? Naučte sa, ako doma skladovať kávu, aby si najdlhšie udržala čerstvosť
Doniesli ste si domov nový balíček kávy a tešíte sa z jej silnej arómy? Aby si vôňu a chuť udržala čo najdlhšie, bude si vyžadovať správne skladovanie. Inak sa môže stať, že jej kvality rýchlo pominú. Ako skladovať kávu, aby si čo najdlhšie udržala čerstvosť?
Ak patríte k milovníkom kvalitnej kávy, už isto viete, že najlepší chuťový profil má káva, pri ktorej viete, kedy bola pražená a poznáte jej pôvod. Takisto je chuťovo nepochybne výraznejšia a lahodnejšia taká káva, ktorá je zomletá bezprostredne pred prípravou. Na správne skladovanie praženej kávy nebudete potrebovať drahú výbavu. Stačí vedieť, do čoho ju presypať a na akých miestach ju skladovať, no aj akým sa vyhýbať.
Základom je kvalitná dóza
Pre skladovanie kávy – zrnkovej i zomletej – sa najlepšie osvedčili jednoduché uzatvárateľné dózy. Obmedzenie prístupu vzduchu totiž odďaľuje proces oxidácie a zvetrávania. Kvalitné dózy na kávu sú vyrobené z odolného tvrdeného plastu alebo z kombinácie ušľachtilej ocele a skla/plastu. Ich kapacita je približne na 250 – 500 g kávy. Opláštenie by malo byť nepriehľadné, vďaka čomu je eliminovaný negatívny vplyv svetla. Hoci zrnká kávy nasypané v sklenenej dóze vyzerajú na kuchynskej poličke veľmi pekne, vplyvom pôsobenia svetla káva rýchlejšie starne, a tak stráca arómu aj chuť.
Sucho a primeraná izbová teplota
Kam položiť dózu s kávou? Hoci sa zdá byť najpraktickejším riešením mať ju po ruke hneď vedľa kávovaru alebo rýchlovarnej kanvice, jej úhlavným nepriateľom je teplo. A to aj také, ktoré sála z niektorých spotrebičov alebo od sporáka. Kávu skladujte na mieste s bežnou izbovou teplotou, ďalej od zdrojov tepla a vlhkosti. Podobne ako svetlo, tak i vlhkosť a vyššie teploty ohrozujú jej čerstvosť a spôsobujú postupné zhoršenie kvalít.
Dobré tipy pri skladovaní kávy
- Úplným základom pre domáce skladovanie kávy je uzatvárateľná a nepriehľadná dóza uložená na suchom a tmavšom mieste s izbovou teplotou.
- Nekupujte zbytočne veľké balenia kávy. Zohľadnite dennú spotrebu a kávu si zadovážte v takom balení, aby sa jeho obsah stihol spotrebovať nanajvýš do 3 – 4 týždňov od prvého otvorenia. Častým otváraním sa aj k zrnkám v dóze dostáva vzduch a istá miera oxidácie sa bude diať prirodzene.
- Do kávovaru s mlynčekom nasypte iba také množstvo kávy, aké za deň spotrebujete. Zásobník na kávové zrnká býva často z priehľadného plastu a nie je vzduchotesný.
- Nemeľte si zrnkovú kávu vo väčšom objeme. Čím jemnejšie je káva namletá, tým rýchlejšie stráca svoju čerstvosť, vyprchávajú z nej aromatické látky a je viac náchylná na preberanie vlhkosti zo vzduchu.
- Dajte si záležať, že kávu z dózy vždy spotrebujete a až potom ju naplníte novou. Už malé množstvo starších zŕn na dne dózy urýchľuje degradáciu čerstvo nasypaných.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Je toho dosť na trhu ,čo sa vola nadoba na kávu, ale pred kupou si treba pozrieť ako vyzera vakuova nadoba na kavu Airscape