Príprava kávy na mletie
Zdroj: shutterstock.com

Ste milovníkom kávy? Naučte sa, ako doma skladovať kávu, aby si najdlhšie udržala čerstvosť

Doniesli ste si domov nový balíček kávy a tešíte sa z jej silnej arómy? Aby si vôňu a chuť udržala čo najdlhšie, bude si vyžadovať správne skladovanie. Inak sa môže stať, že jej kvality rýchlo pominú. Ako skladovať kávu, aby si čo najdlhšie udržala čerstvosť?

Ak patríte k milovníkom kvalitnej kávy, už isto viete, že najlepší chuťový profil má káva, pri ktorej viete, kedy bola pražená a poznáte jej pôvod. Takisto je chuťovo nepochybne výraznejšia a lahodnejšia taká káva, ktorá je zomletá bezprostredne pred prípravou. Na správne skladovanie praženej kávy nebudete potrebovať drahú výbavu. Stačí vedieť, do čoho ju presypať a na akých miestach ju skladovať, no aj akým sa vyhýbať.

Základom je kvalitná dóza

Pre skladovanie kávy – zrnkovej i zomletej – sa najlepšie osvedčili jednoduché uzatvárateľné dózy. Obmedzenie prístupu vzduchu totiž odďaľuje proces oxidácie a zvetrávania. Kvalitné dózy na kávu sú vyrobené z odolného tvrdeného plastu alebo z kombinácie ušľachtilej ocele a skla/plastu. Ich kapacita je približne na 250 – 500 g kávy. Opláštenie by malo byť nepriehľadné, vďaka čomu je eliminovaný negatívny vplyv svetla. Hoci zrnká kávy nasypané v sklenenej dóze vyzerajú na kuchynskej poličke veľmi pekne, vplyvom pôsobenia svetla káva rýchlejšie starne, a tak stráca arómu aj chuť.

Náročných kávičkárov môžu osloviť dózy s jednostranne priepustným ventilom, ktoré ku zrnkám kávy neprepúšťajú kyslík, no oxidu uhličitému a ďalším plynom, ktoré sa uvoľňujú z čerstvo upražených zŕn, dovoľujú opustiť dózu.
Domáca príprava kávy z koťoga
Zdroj: shutterstock.com

Sucho a primeraná izbová teplota

Kam položiť dózu s kávou? Hoci sa zdá byť najpraktickejším riešením mať ju po ruke hneď vedľa kávovaru alebo rýchlovarnej kanvice, jej úhlavným nepriateľom je teplo. A to aj také, ktoré sála z niektorých spotrebičov alebo od sporáka. Kávu skladujte na mieste s bežnou izbovou teplotou, ďalej od zdrojov tepla a vlhkosti. Podobne ako svetlo, tak i vlhkosť a vyššie teploty ohrozujú jej čerstvosť a spôsobujú postupné zhoršenie kvalít.

Uskladniť kávu v chladničke? Ani v tomto prípade nejde o riešenie, ktoré by sa osvedčilo. Opakované prechody z chladu do tepla (a naopak) môžu viesť k zrážaniu vlhkosti na stenách nádoby. Káva vlhkosť absorbuje a už onedlho vás „privíta“ nepríjemnou zatuchnutou arómou.
Čerstvo namletá káva
Zdroj: shutterstock.com

Dobré tipy pri skladovaní kávy

  • Úplným základom pre domáce skladovanie kávy je uzatvárateľná a nepriehľadná dóza uložená na suchom a tmavšom mieste s izbovou teplotou.
  • Nekupujte zbytočne veľké balenia kávy. Zohľadnite dennú spotrebu a kávu si zadovážte v takom balení, aby sa jeho obsah stihol spotrebovať nanajvýš do 3 – 4 týždňov od prvého otvorenia. Častým otváraním sa aj k zrnkám v dóze dostáva vzduch a istá miera oxidácie sa bude diať prirodzene.
  • Do kávovaru s mlynčekom nasypte iba také množstvo kávy, aké za deň spotrebujete. Zásobník na kávové zrnká býva často z priehľadného plastu a nie je vzduchotesný.
  • Nemeľte si zrnkovú kávu vo väčšom objeme. Čím jemnejšie je káva namletá, tým rýchlejšie stráca svoju čerstvosť, vyprchávajú z nej aromatické látky a je viac náchylná na preberanie vlhkosti zo vzduchu.
  • Dajte si záležať, že kávu z dózy vždy spotrebujete a až potom ju naplníte novou. Už malé množstvo starších zŕn na dne dózy urýchľuje degradáciu čerstvo nasypaných.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

  1. Peťo Turan says:

    Je toho dosť na trhu ,čo sa vola nadoba na kávu, ale pred kupou si treba pozrieť ako vyzera vakuova nadoba na kavu Airscape

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.