Slováci chcú piť kvalitnú kávu z domácich pražiarní: Nájdu takú?
Káva patrí medzi naše obľúbené nápoje. Pre mnohých sa deň bez šálky voňavej kávy ani nemôže začať. Dobrou správou je, že na pultoch predajní sa dajú nájsť domáce kávy rovnakej alebo aj vyššej kvality ako majú v povestnej kávovej krajine – v Taliansku. Ako je však možné mať slovenskú kávu, keď sa táto plodina u nás neurodí?
V zásade je to jednoduché. Stačí, ak sa nájde slovenský pražiar s prepracovaným know-how, ktorý má slovenských subdodávateľov na obaly či iné veci potrebné k spracovaniu kávy a nájde si sieť slovenských predajcov. Taký príbeh sa na Slovensku naozaj píše.
Slovenská chuť exotickej plodiny
Mnoho Slovákov pozná slovenskú kávu Zlaté Zrnko. Chutí naozaj aj Talianom a nielen im. Kávy z pražiarne z Ivanky pri Dunaji získali už niekoľko desiatok zlatých a strieborných medailí zo svetových kávových súťaží.
Aj keď pražiar Václav Faltus praží zrná z rôznych kútov sveta, skutočne ide o slovenskú kávu. Pretože o krajine pôvodu potraviny rozhoduje miesto, kde bola sfinalizovaná.
Aby bola ešte slovenskejšia, v Zlatom Zrnku kladú dôraz na lokálnych dodávateľov. „Vo výrobe aj obchode sa snažíme všetkých dodávateľov získavať na Slovensku a iba ak to nie je možné, tak v Česku, Taliansku a Nemecku,“ potvrdil Václav Faltus zo Zlatého Zrnka. „V obchode aj vo výrobe sú skoro všetky dodávky spotrebných materiálov zo Slovenska. Najviac slovenských dodávateľov máme na našich predajniach, kde sa snažíme dávať priestor najmä remeselným slovenským výrobcom.“
Slováci sú podľa pražiara nároční spotrebitelia, ktorí si potrpia na kvalitnú kávu. A keď takú objavia, ostávajú jej verní. Pražiar presne vie, čo nám chutí – radi si občas vychutnáme kávu s pôvodom s výraznou chuťou, ale na každodenné pitie máme radšej kvalitné kávové zmesi. Kávu však milujeme aj na iné spôsoby, preto v Zlatom Zrnku robia ďalšie, rýdzo slovenské – kávové veci. „Náš produkt je výsledkom dlhoročných vedomostí viacerých odborníkov v oblasti kávy, ktoré sa snažíme zjednotiť a aplikovať na naše produkty. Už sú to nielen pražené zrnkové kávy, ale aj doplnky ako kávová tyčinka či kávová karamelka.“
Slovensko je podľa V. Faltusa krajina, v ktorej sa stretávajú všetky spôsoby pitia kávy. „Pijeme esspreso typické pre Taliansko, filtrovanú kávu obľúbenú na severe Európy, zalievanú kávu, ktorá k nám prišla z Balkánu. Je úžasné, že sme krajinou, kde si môžete dať kvalitnú kávu na všetky spôsoby,“ uzatvára pražiar.
Zdroj: PR článok Zlaté Zrnko s.r.o.
Komentáre