/ Recepty /

Tri chutné recepty z čerstvého hrášku, ktoré ocenia deti aj dospelí

Jarný šalát zo špargle, medvedieho cesnaku a hrášku, s vajcom a citrónovou kôrou
Zdroj: istock.com

Na jar nič chutnejšie nevymyslíte, ako jedlá z čerstvej sviežej, ideálne práve pozberanej, zeleniny. Hrášok je jednou z mála zelenín, ktoré obľubujú aj deti. Najmä vďaka jeho hravému tvaru a sladkej sviežej chuti. Vyskúšajte niektorý z našich chutných receptov.

Jarný šalát zo špargle, medvedieho cesnaku a hrášku, s pošírovaným vajcom a citrónovou kôrou

Na 4 porcie potrebujete

Na zálievku:

  • 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice šťavy z citróna
  • 2 čajové lyžičky strúhanej kôry z citróna
  • 2 lyžice jemne mletej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 malá šalotka, strúhaná alebo nakrájaná najemno
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na šalát:

  • 1 šálka čerstvého lúpaného hrášku
  • 2 šálky čerstvých strukov cukrového hrášku
  • 450 g špargle
  • 2 až 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 4 veľké čerstvé vajcia
  • 2 lyžice bieleho octu
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 8 až 12 lístkov medvedieho cesnaku
  • 2 šálky hrachových výhonkov alebo klíčkov

Zálievka: Olivový olej, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, petržlenovú vňať a šalotku zmiešame v malej uzatvárateľnej nádobe. Dochutíme soľou a korením.

Šalát: Privedieme do varu väčšie množstvo osolenej vody, pripravíme si ľadový kúpeľ. Hrášok blanšírujeme vo vode, kým nebude svetlozelený, asi 1 minútu. Premiestnime ho do sitka a ponoríme do ľadového kúpeľa. Rovnako postupujeme so strukmi hrachu a špargľou. Všetku zeleninu vyberte z ľadového kúpeľa a preložte na plech vyložený papierovými utierkami.

Zo špargle odrežeme hlavičky a stonky rozmixujeme úplne dohladka. Pridáme 2 lyžice olivového oleja, mixujeme ďalej, podľa potreby pridáme lyžicu alebo dve vody. Pyré dochutíme soľou.

V hrnci privedieme vodu k varu. Pridáme ocot a dochutíme soľou. Znížime teplotu a do vody opatrne vložíme rozbité vajíčko – postupne všetky štyri. Varíme, jemne premiešame vodu a občas vajíčka otočíme, kým nie sú bielka tuhé. Žĺtky by mali zostať stále tekuté, trvá to asi 2 minúty. Potom ich opatrne pomocou štrbinovej lyžice vyberieme a preložíme do misky naplnenej teplou vodou z vodovodu.

Medvedí cesnak jemne opečieme na oleji. Dochutíme soľou a necháme na utierke odtiecť prebytočný olej.

Na spodok širokých plytkých mís uložíme špargľové pyré, naň hrášok a struky, klíčky. Na vrch pridáme restovaný medvedí cesnak a pošírované vajce. Zalejeme zvyšným dresingom, dochutíme soľou a podávame spolu s namočenými špičkami špargle.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Rizoto s jarným hráškom, šunkou a syrom

Na 4 až 6 porcií potrebujete:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 lyžice masla, rozdelené
  • 1/3 šálky najemno nakrájanej cibule
  • 1 a ½ šálky ryže arborio
  • ½ šálky suchého bieleho vína
  • 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 šálka čerstvého vylúpaného hrášku
  • 1 šálka najemno nakrájanej šunky
  • 1 šálka strúhaného syra
  • 1 polievková lyžica strúhanej citrónovej kôry
  • 2 lyžice najemno nakrájaných listov bazalky
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

Olivový olej a polovicu masla dajte do hrnca s ťažkým dnom a rozohrejte. Pridajte cibuľu a za stáleho miešania varte 5 minút. Pridajte ryžu a miešajte. Varte ďalšie 3 minúty, často miešajte.

Pridajte víno, premiešajte a pokračujte vo varení na strednom ohni, kým sa nevstrebe. Pridáme naberačku teplého vývaru a za stáleho miešania ďalej varíme. Vždy, keď ryža absorbuje nálev, pridáme ďalší. Varíme, kým je ryža „na skus“, asi 20 minút.

S posledným prídavkom vývaru pridáme hrášok, šunku, syr, citrónovú kôru a bazalku. Premiešame, dochutíme soľou a korením podľa chuti. Varíme ešte ďalších 5 minút a potom odstavíme z ohňa. Do ryže vmiešame zvyšné 2 lyžice masla a syra. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu.

Rizoto s jarným hráškom, šunkou a syrom
Rizoto s jarným hráškom, šunkou a syrom | Zdroj: istock.com

Pečená treska s hráškom, slaninou a šalátovými listami na francúzsky spôsob

Na 4 porcie potrebujete:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 filety z tresky
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 30 g nakrájanej slaniny
  • 4 šálky čerstvého hrášku
  • 1 hlávka rímskeho šalátu, nakrájaného najemno
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 4 lyžice kyslej smotany

Vo veľkej panvici s nepriľnavým povrchom zohrejeme olivový olej. Tresku ochutíme soľou, korením a vložíme do rozpáleného oleja. Opekáme, kým ryba nezíska peknú zlatistú kôrku, asi 4 minúty. Rybu opatrne obrátime na druhú stranu a opečieme. Opečenú tresku prenesieme na tanier vyložený papierovou utierkou.

Do tej istej panvice pridáme slaninu, za stáleho miešania opekáme do chrumkava, 2 až 3 minúty. Pridáme hrášok a prehrejeme. Pridáme 2 lyžice vody, nakrájaný šalát, petržlenovú vňať a kyslú smotanu. Miešame, kým šalát nezačne vädnúť. Odstavíme. Dochutíme soľou a korením.

Pečená treska s hráškom
Pečená treska s hráškom | Zdroj: istock.com

Dobrú chuť!

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.