Jarný šalát zo špargle, medvedieho cesnaku a hrášku, s vajcom a citrónovou kôrou
Zdroj: istock.com

Tri chutné recepty z čerstvého hrášku, ktoré ocenia deti aj dospelí

Na jar nič chutnejšie nevymyslíte, ako jedlá z čerstvej sviežej, ideálne práve pozberanej, zeleniny. Hrášok je jednou z mála zelenín, ktoré obľubujú aj deti. Najmä vďaka jeho hravému tvaru a sladkej sviežej chuti. Vyskúšajte niektorý z našich chutných receptov.

Jarný šalát zo špargle, medvedieho cesnaku a hrášku, s pošírovaným vajcom a citrónovou kôrou

Na 4 porcie potrebujete

Na zálievku:

  • 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice šťavy z citróna
  • 2 čajové lyžičky strúhanej kôry z citróna
  • 2 lyžice jemne mletej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 malá šalotka, strúhaná alebo nakrájaná najemno
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na šalát:

  • 1 šálka čerstvého lúpaného hrášku
  • 2 šálky čerstvých strukov cukrového hrášku
  • 450 g špargle
  • 2 až 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 4 veľké čerstvé vajcia
  • 2 lyžice bieleho octu
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 8 až 12 lístkov medvedieho cesnaku
  • 2 šálky hrachových výhonkov alebo klíčkov

Zálievka: Olivový olej, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, petržlenovú vňať a šalotku zmiešame v malej uzatvárateľnej nádobe. Dochutíme soľou a korením.

Šalát: Privedieme do varu väčšie množstvo osolenej vody, pripravíme si ľadový kúpeľ. Hrášok blanšírujeme vo vode, kým nebude svetlozelený, asi 1 minútu. Premiestnime ho do sitka a ponoríme do ľadového kúpeľa. Rovnako postupujeme so strukmi hrachu a špargľou. Všetku zeleninu vyberte z ľadového kúpeľa a preložte na plech vyložený papierovými utierkami.

Zo špargle odrežeme hlavičky a stonky rozmixujeme úplne dohladka. Pridáme 2 lyžice olivového oleja, mixujeme ďalej, podľa potreby pridáme lyžicu alebo dve vody. Pyré dochutíme soľou.

V hrnci privedieme vodu k varu. Pridáme ocot a dochutíme soľou. Znížime teplotu a do vody opatrne vložíme rozbité vajíčko – postupne všetky štyri. Varíme, jemne premiešame vodu a občas vajíčka otočíme, kým nie sú bielka tuhé. Žĺtky by mali zostať stále tekuté, trvá to asi 2 minúty. Potom ich opatrne pomocou štrbinovej lyžice vyberieme a preložíme do misky naplnenej teplou vodou z vodovodu.

Medvedí cesnak jemne opečieme na oleji. Dochutíme soľou a necháme na utierke odtiecť prebytočný olej.

Na spodok širokých plytkých mís uložíme špargľové pyré, naň hrášok a struky, klíčky. Na vrch pridáme restovaný medvedí cesnak a pošírované vajce. Zalejeme zvyšným dresingom, dochutíme soľou a podávame spolu s namočenými špičkami špargle.

Rizoto s jarným hráškom, šunkou a syrom

Na 4 až 6 porcií potrebujete:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 lyžice masla, rozdelené
  • 1/3 šálky najemno nakrájanej cibule
  • 1 a ½ šálky ryže arborio
  • ½ šálky suchého bieleho vína
  • 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 šálka čerstvého vylúpaného hrášku
  • 1 šálka najemno nakrájanej šunky
  • 1 šálka strúhaného syra
  • 1 polievková lyžica strúhanej citrónovej kôry
  • 2 lyžice najemno nakrájaných listov bazalky
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

Olivový olej a polovicu masla dajte do hrnca s ťažkým dnom a rozohrejte. Pridajte cibuľu a za stáleho miešania varte 5 minút. Pridajte ryžu a miešajte. Varte ďalšie 3 minúty, často miešajte.

Pridajte víno, premiešajte a pokračujte vo varení na strednom ohni, kým sa nevstrebe. Pridáme naberačku teplého vývaru a za stáleho miešania ďalej varíme. Vždy, keď ryža absorbuje nálev, pridáme ďalší. Varíme, kým je ryža „na skus“, asi 20 minút.

S posledným prídavkom vývaru pridáme hrášok, šunku, syr, citrónovú kôru a bazalku. Premiešame, dochutíme soľou a korením podľa chuti. Varíme ešte ďalších 5 minút a potom odstavíme z ohňa. Do ryže vmiešame zvyšné 2 lyžice masla a syra. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu.

Rizoto s jarným hráškom, šunkou a syrom
Rizoto s jarným hráškom, šunkou a syrom | Zdroj: istock.com

Pečená treska s hráškom, slaninou a šalátovými listami na francúzsky spôsob

Na 4 porcie potrebujete:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 filety z tresky
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 30 g nakrájanej slaniny
  • 4 šálky čerstvého hrášku
  • 1 hlávka rímskeho šalátu, nakrájaného najemno
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 4 lyžice kyslej smotany

Vo veľkej panvici s nepriľnavým povrchom zohrejeme olivový olej. Tresku ochutíme soľou, korením a vložíme do rozpáleného oleja. Opekáme, kým ryba nezíska peknú zlatistú kôrku, asi 4 minúty. Rybu opatrne obrátime na druhú stranu a opečieme. Opečenú tresku prenesieme na tanier vyložený papierovou utierkou.

Do tej istej panvice pridáme slaninu, za stáleho miešania opekáme do chrumkava, 2 až 3 minúty. Pridáme hrášok a prehrejeme. Pridáme 2 lyžice vody, nakrájaný šalát, petržlenovú vňať a kyslú smotanu. Miešame, kým šalát nezačne vädnúť. Odstavíme. Dochutíme soľou a korením.

Pečená treska s hráškom
Pečená treska s hráškom | Zdroj: istock.com

Dobrú chuť!

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.