
Tri chutné recepty z čerstvého hrášku, ktoré ocenia deti aj dospelí
Na jar nič chutnejšie nevymyslíte, ako jedlá z čerstvej sviežej, ideálne práve pozberanej, zeleniny. Hrášok je jednou z mála zelenín, ktoré obľubujú aj deti. Najmä vďaka jeho hravému tvaru a sladkej sviežej chuti. Vyskúšajte niektorý z našich chutných receptov.
Jarný šalát zo špargle, medvedieho cesnaku a hrášku, s pošírovaným vajcom a citrónovou kôrou
Na 4 porcie potrebujete
Na zálievku:
- 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice šťavy z citróna
- 2 čajové lyžičky strúhanej kôry z citróna
- 2 lyžice jemne mletej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 malá šalotka, strúhaná alebo nakrájaná najemno
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na šalát:
- 1 šálka čerstvého lúpaného hrášku
- 2 šálky čerstvých strukov cukrového hrášku
- 450 g špargle
- 2 až 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 veľké čerstvé vajcia
- 2 lyžice bieleho octu
- 2 lyžice repkového oleja
- 8 až 12 lístkov medvedieho cesnaku
- 2 šálky hrachových výhonkov alebo klíčkov
Zálievka: Olivový olej, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, petržlenovú vňať a šalotku zmiešame v malej uzatvárateľnej nádobe. Dochutíme soľou a korením.
Šalát: Privedieme do varu väčšie množstvo osolenej vody, pripravíme si ľadový kúpeľ. Hrášok blanšírujeme vo vode, kým nebude svetlozelený, asi 1 minútu. Premiestnime ho do sitka a ponoríme do ľadového kúpeľa. Rovnako postupujeme so strukmi hrachu a špargľou. Všetku zeleninu vyberte z ľadového kúpeľa a preložte na plech vyložený papierovými utierkami.
Zo špargle odrežeme hlavičky a stonky rozmixujeme úplne dohladka. Pridáme 2 lyžice olivového oleja, mixujeme ďalej, podľa potreby pridáme lyžicu alebo dve vody. Pyré dochutíme soľou.
V hrnci privedieme vodu k varu. Pridáme ocot a dochutíme soľou. Znížime teplotu a do vody opatrne vložíme rozbité vajíčko – postupne všetky štyri. Varíme, jemne premiešame vodu a občas vajíčka otočíme, kým nie sú bielka tuhé. Žĺtky by mali zostať stále tekuté, trvá to asi 2 minúty. Potom ich opatrne pomocou štrbinovej lyžice vyberieme a preložíme do misky naplnenej teplou vodou z vodovodu.
Medvedí cesnak jemne opečieme na oleji. Dochutíme soľou a necháme na utierke odtiecť prebytočný olej.
Na spodok širokých plytkých mís uložíme špargľové pyré, naň hrášok a struky, klíčky. Na vrch pridáme restovaný medvedí cesnak a pošírované vajce. Zalejeme zvyšným dresingom, dochutíme soľou a podávame spolu s namočenými špičkami špargle.
Rizoto s jarným hráškom, šunkou a syrom
Na 4 až 6 porcií potrebujete:
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 lyžice masla, rozdelené
- 1/3 šálky najemno nakrájanej cibule
- 1 a ½ šálky ryže arborio
- ½ šálky suchého bieleho vína
- 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 šálka čerstvého vylúpaného hrášku
- 1 šálka najemno nakrájanej šunky
- 1 šálka strúhaného syra
- 1 polievková lyžica strúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžice najemno nakrájaných listov bazalky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Olivový olej a polovicu masla dajte do hrnca s ťažkým dnom a rozohrejte. Pridajte cibuľu a za stáleho miešania varte 5 minút. Pridajte ryžu a miešajte. Varte ďalšie 3 minúty, často miešajte.
Pridajte víno, premiešajte a pokračujte vo varení na strednom ohni, kým sa nevstrebe. Pridáme naberačku teplého vývaru a za stáleho miešania ďalej varíme. Vždy, keď ryža absorbuje nálev, pridáme ďalší. Varíme, kým je ryža „na skus“, asi 20 minút.
S posledným prídavkom vývaru pridáme hrášok, šunku, syr, citrónovú kôru a bazalku. Premiešame, dochutíme soľou a korením podľa chuti. Varíme ešte ďalších 5 minút a potom odstavíme z ohňa. Do ryže vmiešame zvyšné 2 lyžice masla a syra. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu.
Pečená treska s hráškom, slaninou a šalátovými listami na francúzsky spôsob
Na 4 porcie potrebujete:
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 filety z tresky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 30 g nakrájanej slaniny
- 4 šálky čerstvého hrášku
- 1 hlávka rímskeho šalátu, nakrájaného najemno
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 4 lyžice kyslej smotany
Vo veľkej panvici s nepriľnavým povrchom zohrejeme olivový olej. Tresku ochutíme soľou, korením a vložíme do rozpáleného oleja. Opekáme, kým ryba nezíska peknú zlatistú kôrku, asi 4 minúty. Rybu opatrne obrátime na druhú stranu a opečieme. Opečenú tresku prenesieme na tanier vyložený papierovou utierkou.
Do tej istej panvice pridáme slaninu, za stáleho miešania opekáme do chrumkava, 2 až 3 minúty. Pridáme hrášok a prehrejeme. Pridáme 2 lyžice vody, nakrájaný šalát, petržlenovú vňať a kyslú smotanu. Miešame, kým šalát nezačne vädnúť. Odstavíme. Dochutíme soľou a korením.
Dobrú chuť!
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre