jablkový koláč
Galéria (5) Zdroj: iStock

Dva jablkové koláče, ktorých prípravu neoľutujete

Jablkové dobroty sú šťavnaté a obľubujú ich všetci bez rozdielu veku – od najmenších po seniorov. Namiesto klasických koláčov, ktoré sa u nás tradujú a robievame ich opakovane, vyskúšajte zmenu.

Galéria

jablkový koláč
jablkový koláč
jablkový koláč
jablkový koláč

Jablkový cheesecake s posýpkou

Potrebujete:

Jablková plnka

4 1/2 šálky nakrájaných jabĺk
1 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
84 g hnedého cukru
6 lyžíc cukru
3 lyžice kukuričného škrobu
3/4 lyžičky mletej škorice
1/4 lyžičky mletého muškátového oriešku
1/4 lyžičky soli
1 1/2 šálky vody

Cheesecake

chladený maslový koláčový korpus
220 gramov smotanového syra ohriateho na izbovú teplotu
1/4 šálky cukru
1 veľké vajíčko

Posýpka

1/4 šálky univerzálnej múky
1/4 šálky jemných ovsených vločiek
1/4 šálky hnedého cukru
1/2 lyžičky mletej škorice
1/4 lyžičky mletého muškátového oriešku
2 lyžice rozpusteného masla

Ako na to?

Plnka:

Očistené a nakrájané jablká pokvapkajte citrónovou šťavou a premiešajte, odložte bokom. Zmiešajte oba druhy cukru, kukuričný škrob, škoricu, muškátový oriešok a soľ vo veľkej miske. Zmes ohrejte na miernu teplotu, potom zmiernite plameň a nechajte prikryté variť ešte 2 minúty. Pridajte jablká a opäť zvýšte teplotu, aby sa zmes úplne zohriala. Za občasného miešania varte 10 až 12 minút. Nechajte zmes vychladnúť. Plnku vložte na 4 až 6 hodín do chladničky, aby zhustla. V chladničke vydrží až dva týždne, takže si ju môžete pripraviť vopred.

Koláč:

Predhrejte rúru na 190 ° C. Formu na koláč vysteľte papierom na pečenie a následne chladeným koláčovým cestom, vytvorte vyššie okraje, ktoré budú držať plnku po stranách. Smotanový syr úplne rozotrite, aby bol krémový. Pridajte cukor a miešajte, kým nebude zmes hladká. Pridajte vajíčko a dobre premiešajte. Zmes natrite na základné cesto, ktorým ste vystlali formu. Zmiešajte ingrediencie na posýpku a posypte vrch koláča. Pečte ho 40 minút. Nechajte hodinu vychladnúť pri izbovej teplote a ďalšie dve-tri v chladničke.

Odporúčame servírovať s kopčekom vanilkovej zmrzliny na vrchu.

jablkový koláč
Zdroj: iStock

Jednoduchý škoricovo-jablkový koláč

Druhý jablkový recept je zdravší, obsahuje menej kalórií a urobíte ho rýchlejšie. Vyzerá skvele a chutí skutočne sviežo.

Potrebujete:

1 šálku na plátky nakrájaných červených jabĺk
1 ¾ šálky celozrnnej alebo bezlepkovej múky
2 lyžičky mletej škorice
½ lyžičky mletého muškátového oriešku
1 ½ lyžičky prášku do pečiva
½ lyžičky jedlej sódy
½ lyžičky soli
1 lyžica (14 g) mierne vychladnutého roztaveného masla alebo kokosového oleja
1 veľké vajíčko zohriate na izbovú teplotu
1 polievková lyžica vanilkového extraktu
½ šálky (120 g) gréckeho jogurtu
½ šálky (120 ml) čistého javorového sirupu
6 PL odtučneného mlieka

Ako na to?

Predhrejte rúru na 180 ° C. Pripravte si plech alebo formu vystlanú papierom. Plátky jabĺk vložte do misky, prikryte a v mikrovlnke varte minútu a 45 sekúnd pri silnom výkone. Misku otvorte a odložte bokom.

V inej mise premiešajte múku, škoricu, muškátový orech, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. V samostatnej miske vyšľahajte maslo, vajce a vanilku. Za stáleho miešania primiešajte grécky jogurt a javorový sirup. Postupne pridávajte múkovú zmes a mlieko.

Cesto rozotrite na pripravený plech alebo do formy. Plátky jabĺk usporiadajte do kruhového vzoru a opatrne ich zatlačte do cesta. Pečte 45 až 50 minút. Nechajte vychladnúť. Dobrú chuť!

jablkový koláč
Zdroj: Istock

Sabína Zavarská
Foto: Istock

  1. Milan says:

    Čo to je cheesecake ? V slovenčine to nejde? V budúcnosti prosím slovensky.

    1. Darina says:

      Cheesecake je tvarohový koláč. Angličania často hovoria že chees je akože aj tvaroh.

  2. Mary says:

    Recept je fajn, len keby bol dobre preložený z anglictiny. Keby som ho mala piect podla toho, co je tu napisane, peciem ho bez plnky…ceeto nemusi byt kupovane, staci zmiesat muku, cukor, vajicko a maslo. Original recept aj s videom je tu: https://www.lifeloveandsugar.com/apple-crumb-cheesecake-pie/

  3. katka says:

    Prelozene priserne, prilozene fotky halabala, cele to nema hlavu ani patu. Urcite by som podla tohto nic nepiekla…

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.