/ Recepty /

Dva jablkové koláče, ktorých prípravu neoľutujete

jablkový koláč
Zdroj: iStock

Jablkové dobroty sú šťavnaté a obľubujú ich všetci bez rozdielu veku – od najmenších po seniorov. Namiesto klasických koláčov, ktoré sa u nás tradujú a robievame ich opakovane, vyskúšajte zmenu.

Jablkový cheesecake s posýpkou

Potrebujete:

Jablková plnka

4 1/2 šálky nakrájaných jabĺk
1 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
84 g hnedého cukru
6 lyžíc cukru
3 lyžice kukuričného škrobu
3/4 lyžičky mletej škorice
1/4 lyžičky mletého muškátového oriešku
1/4 lyžičky soli
1 1/2 šálky vody

Cheesecake

chladený maslový koláčový korpus
220 gramov smotanového syra ohriateho na izbovú teplotu
1/4 šálky cukru
1 veľké vajíčko

Posýpka

1/4 šálky univerzálnej múky
1/4 šálky jemných ovsených vločiek
1/4 šálky hnedého cukru
1/2 lyžičky mletej škorice
1/4 lyžičky mletého muškátového oriešku
2 lyžice rozpusteného masla

Ako na to?

Plnka:

Očistené a nakrájané jablká pokvapkajte citrónovou šťavou a premiešajte, odložte bokom. Zmiešajte oba druhy cukru, kukuričný škrob, škoricu, muškátový oriešok a soľ vo veľkej miske. Zmes zohrejte na miernu teplotu, potom zmiernite plameň a nechajte prikryté variť ešte 2 minúty. Pridajte jablká a opäť zvýšte teplotu, aby sa zmes úplne zohriala. Za občasného miešania varte 10 až 12 minút. Nechajte zmes vychladnúť. Plnku vložte na 4 až 6 hodín do chladničky, aby zhustla. V chladničke vydrží až dva týždne, takže si ju môžete pripraviť vopred.

Koláč:

Predhrejte rúru na 190 ° C. Formu na koláč vysteľte papierom na pečenie a následne chladeným koláčovým cestom, vytvorte vyššie okraje, ktoré budú držať plnku po stranách. Smotanový syr úplne rozotrite, aby bol krémový. Pridajte cukor a miešajte, kým nebude zmes hladká. Pridajte vajíčko a dobre premiešajte. Zmes natrite na základné cesto, ktorým ste vystlali formu. Zmiešajte ingrediencie na posýpku a posypte vrch koláča. Pečte ho 40 minút. Nechajte hodinu vychladnúť pri izbovej teplote a ďalšie dve-tri v chladničke.

Odporúčame servírovať s kopčekom vanilkovej zmrzliny na vrchu.

jablkový koláč
Zdroj: iStock

Jednoduchý škoricovo-jablkový koláč

Druhý jablkový recept je zdravší, obsahuje menej kalórií a urobíte ho rýchlejšie. Vyzerá skvele a chutí skutočne sviežo.

Potrebujete:

1 šálku na plátky nakrájaných červených jabĺk
1 ¾ šálky celozrnnej alebo bezlepkovej múky
2 lyžičky mletej škorice
½ lyžičky mletého muškátového oriešku
1 ½ lyžičky prášku do pečiva
½ lyžičky jedlej sódy
½ lyžičky soli
1 lyžica (14 g) mierne vychladnutého roztaveného masla alebo kokosového oleja
1 veľké vajíčko zohriate na izbovú teplotu
1 polievková lyžica vanilkového extraktu
½ šálky (120 g) gréckeho jogurtu
½ šálky (120 ml) čistého javorového sirupu
6 PL odtučneného mlieka

jablkový koláč
Zdroj: iStock

Ako na to?

Predhrejte rúru na 180 ° C. Pripravte si plech alebo formu vystlanú papierom. Plátky jabĺk vložte do misky, prikryte a v mikrovlnke varte minútu a 45 sekúnd pri silnom výkone. Misku otvorte a odložte bokom.

V inej mise premiešajte múku, škoricu, muškátový orech, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. V samostatnej miske vyšľahajte maslo, vajce a vanilku. Za stáleho miešania primiešajte grécky jogurt a javorový sirup. Postupne pridávajte múkovú zmes a mlieko.

Cesto rozotrite na pripravený plech alebo do formy. Plátky jabĺk usporiadajte do kruhového vzoru a opatrne ich zatlačte do cesta. Pečte 45 až 50 minút. Nechajte vychladnúť. Dobrú chuť!

jablkový koláč
Zdroj: Istock

Sabína Zavarská
Zdroj: countryliving.com, lifeloveandsugar.com, amyshealthybaking.com
Foto: Istock

Komentáre

  1. Čo to je cheesecake ? V slovenčine to nejde? V budúcnosti prosím slovensky.

    1. Cheesecake je tvarohový koláč. Angličania často hovoria že chees je akože aj tvaroh.

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.