/ Recepty /

Je tu nová super potravina: Oceníte ju najmä v zime!

image 46108 25 v1

Nie je to tak dávno, čo všetci odborníci na výživu odporúčali kel a kapustovú zeleninu ako to najlepšie zo zeleniny. Kel bol dlho považovaný za super potravinu prospešnú pri mnohých ochoreniach, a najmä ako prevencia. Dnes je tu nová super potravina, na ktorú by sme nemali zabúdať najmä v zime. Na špicu zeleninovej hitparády sa dostáva starý známy pór.

Nielen proti prechladnutiu

Pór je v našej kuchyni zvyčajne známy len ako polievková zelenina, zaslúžil by si však podstatne väčšiu pozornosť. Nový výskum zdôrazňuje jeho pozitívne vplyvy na ľudské zdravie a nové zistenia, ktoré stojí za to poznať. Pór je mimoriadne užitočný ako prevencia proti prechladnutiu, zlepšuje tiež zdravie tráviaceho traktu, špeciálne čriev.

Nabitý živinami

Výskum, ktorý realizovali odborníci z University of Colorado ukázal, že pór je jedným z najlepších zdrojov prebiotika nazývaného inulín. To je veľmi dôležité pre psychickú pohodu – aktívne bojuje proti stresu a zvyšuje kvalitu spánku. Okrem toho je doslova nabitý základnými minerálmi a vitamínmi, je bohatý na špecifické antioxidanty, ktoré podporujú zdravie a vlákninu pozitívne pôsobiacu na zdravie čriev.

Tu sú ďalšie pozitíva, ktoré prináša konzumácia póru:

Zlepšuje náladu i kondíciu

Je dokázané, že prebiotiká, ktoré pór obsahuje spôsobujú zmeny v črevnej mikroflóre, ktoré pozitívne ovplyvňujú emócie, náladu a kondíciu.

Povzbudzuje imunitný systém

Pór obsahuje alicín, podobne ako cesnak, ktorý má bohaté antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové účinky. Z tohto dôvodu je skvelým pomocníkom proti zimnému prechladnutiu a kašľu.

Podporuje zdravie srdca

Vďaka vysokému obsahu polyfenolov pomáha chrániť srdce , cievy a krvné bunky. Obsahuje vitamíny podporujúce zdravie srdca.

Podporuje zdravie kostí

Vďaka tomu, že obsahuje vitamín K, vápnik, mangán, horčík zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe živín v kostiach.

Vplyv na hmotnosť

Vďaka obsahu inulínu sa v črevách vytvorí gélovitá látka, ktorá v spojení s vodou zväčší svoj objem a navodí dlhý pocit sýtosti. V rámci odtučňovacích diét je pór veľmi obľúbený aj kvôli veľmi nízkej kalorickej hodnote.

Ako si ho pripraviť? Vyskúšajte napríklad tento chutný recept so zdravou quinoou:

Tabbouleh s pórom a quinoou

Potrebujeme:

200 g quinoy
1 zväzok petržlenovej vňate, nasekáme najemno
1 zväzok čerstvej mäty, nasekáme najemno
šťava z 2 citrónov
1 strúčik cesnaku, nasekáme najemno
2 ks kapary
120 ml extra panenského olivového oleja
2 póry, nasekáme najemno
1 červená cibuľa, jemne nakrájaná na kocky
1 čajová lyžička mletej rasce
1/2 lyžice morskej soli
čierny korenie podľa chuti
1 uhorka, ošúpaná a nakrájaná na kocky
4 zrelé paradajky, nakrájané na kocky

Ako na to?

Quinou opláchnite studenou vodou. Vložte do menšieho hrnca s 525 ml vody. Priveďte k varu. Znížte teplotu a jemne varte ďalších 15 minút. Vypnite a nechajte „dôjsť“.

Bylinky, cesnak, kapary, citrónovú šťavu a olivový olej vložte do mixéra a rozmixujte. Zmes pridajte ku quinoe.

Na panvici zohrejte trochu olivového oleja a 2-3 minúty opekajte pór, až kým nebudete mäkký.

Všetky zvyšné ingrediencie – uhorky, paradajky, červenú cibuľu – pridajte k póru do veľkej misy. Pridajte quinou, dochuťte, premiešajte a podávajte.

Sabína Zavarská
Zdroj: sciencedaily.com, homestylemag.co.uk
Foto: isifa/shutterstock

Komentáre

  1. že „nová“, chachacha

  2. Alžbeta Klátiková says:

    A odporúčam nahradiť olivový olej makovým, no potom nechoďte aspoň 2 dni ani na prechádzku so psíkom. A ešte by som chcela vedieť, kto prišiel na to, že pór je skvelá zelenina ?

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.