Je tu nová super potravina: Oceníte ju najmä v zime!

21.12.2017
21.12.2017 (2)
Je tu nová super potravina: Oceníte ju najmä v zime!

Nie je to tak dávno, čo všetci odborníci na výživu odporúčali kel a kapustovú zeleninu ako to najlepšie zo zeleniny. Kel bol dlho považovaný za super potravinu prospešnú pri mnohých ochoreniach, a najmä ako prevencia. Dnes je tu nová super potravina, na ktorú by sme nemali zabúdať najmä v zime. Na špicu zeleninovej hitparády sa dostáva starý známy pór.

Nielen proti prechladnutiu

Pór je v našej kuchyni zvyčajne známy len ako polievková zelenina, zaslúžil by si však podstatne väčšiu pozornosť. Nový výskum zdôrazňuje jeho pozitívne vplyvy na ľudské zdravie a nové zistenia, ktoré stojí za to poznať. Pór je mimoriadne užitočný ako prevencia proti prechladnutiu, zlepšuje tiež zdravie tráviaceho traktu, špeciálne čriev.

Nabitý živinami

Výskum, ktorý realizovali odborníci z University of Colorado ukázal, že pór je jedným z najlepších zdrojov prebiotika nazývaného inulín. To je veľmi dôležité pre psychickú pohodu – aktívne bojuje proti stresu a zvyšuje kvalitu spánku. Okrem toho je doslova nabitý základnými minerálmi a vitamínmi, je bohatý na špecifické antioxidanty, ktoré podporujú zdravie a vlákninu pozitívne pôsobiacu na zdravie čriev.

Tu sú ďalšie pozitíva, ktoré prináša konzumácia póru:

Zlepšuje náladu i kondíciu

Je dokázané, že prebiotiká, ktoré pór obsahuje spôsobujú zmeny v črevnej mikroflóre, ktoré pozitívne ovplyvňujú emócie, náladu a kondíciu.

Povzbudzuje imunitný systém

Pór obsahuje alicín, podobne ako cesnak, ktorý má bohaté antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové účinky. Z tohto dôvodu je skvelým pomocníkom proti zimnému prechladnutiu a kašľu.

Podporuje zdravie srdca

Vďaka vysokému obsahu polyfenolov pomáha chrániť srdce , cievy a krvné bunky. Obsahuje vitamíny podporujúce zdravie srdca.

Podporuje zdravie kostí

Vďaka tomu, že obsahuje vitamín K, vápnik, mangán, horčík zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe živín v kostiach.

Vplyv na hmotnosť

Vďaka obsahu inulínu sa v črevách vytvorí gélovitá látka, ktorá v spojení s vodou zväčší svoj objem a navodí dlhý pocit sýtosti. V rámci odtučňovacích diét je pór veľmi obľúbený aj kvôli veľmi nízkej kalorickej hodnote.

Ako si ho pripraviť? Vyskúšajte napríklad tento chutný recept so zdravou quinoou:

Tabbouleh s pórom a quinoou

Potrebujeme:

200 g quinoy
1 zväzok petržlenovej vňate, nasekáme najemno
1 zväzok čerstvej mäty, nasekáme najemno
šťava z 2 citrónov
1 strúčik cesnaku, nasekáme najemno
2 ks kapary
120 ml extra panenského olivového oleja
2 póry, nasekáme najemno
1 červená cibuľa, jemne nakrájaná na kocky
1 čajová lyžička mletej rasce
1/2 lyžice morskej soli
čierny korenie podľa chuti
1 uhorka, ošúpaná a nakrájaná na kocky
4 zrelé paradajky, nakrájané na kocky

Ako na to?

Quinou opláchnite studenou vodou. Vložte do menšieho hrnca s 525 ml vody. Priveďte k varu. Znížte teplotu a jemne varte ďalších 15 minút. Vypnite a nechajte „dôjsť“.

Bylinky, cesnak, kapary, citrónovú šťavu a olivový olej vložte do mixéra a rozmixujte. Zmes pridajte ku quinoe.

Na panvici zohrejte trochu olivového oleja a 2-3 minúty opekajte pór, až kým nebudete mäkký.

Všetky zvyšné ingrediencie – uhorky, paradajky, červenú cibuľu – pridajte k póru do veľkej misy. Pridajte quinou, dochuťte, premiešajte a podávajte.

Sabína Zavarská
Zdroj: sciencedaily.com, homestylemag.co.uk
Foto: isifa/shutterstock

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Alžbeta Klátiková | 29.12.2017, 14:11
A odporúčam nahradiť olivový olej makovým, no potom nechoďte aspoň 2 dni ani na prechádzku so psíkom. A ešte by som chcela vedieť, kto prišiel na to, že pór je skvelá zelenina ?
ujko | 23.12.2017, 17:13
že "nová", chachacha

Praktické rady, tipy a návody každých 7 dní.
 

Prečítajte si
Reklama