image 19962 25 v1
Galéria (10)

Domáce tiramisu, ktoré očarí vaše zmysly

Jedinečný taliansky dezert, ktorý len málokto nikdy neochutnal. Prijmite výzvu a pripravte si tiramisu vlastnými rukami. Ako na to? 

Galéria

Domáce tiramisu
Domáce tiramisu
Domáce tiramisu
Domáce tiramisu
Domáce tiramisu
Domáce tiramisu
Domáce tiramisu
Domáce tiramisu

Ingrediencie:

5 vajec
5 PL jemného kryštálového cukru
500 g mascarpone
2 PL mletej kávy (ak máte možnosť, použite espresso)
200 ml vriacej vody (na zaliatie kávy)
1 balík dlhých cukrárenských piškót
2 – 3 kalíšky amaretta (podľa chuti)
horké kakao na posyp
štipka soli

Postup:

Uvaríme kávu. Necháme vychladiť. Pred použitím scedíme a ochutíme amarettom. Oddelíme bielka od žĺtkov. Do žĺtkov pridáme cukor a šľaháme mixérom na najnižších otáčkach, kým sa cukor nerozpustí a žĺtka nie sú našľahané do peknej peny.

Pridáme mascarpone a ručne, krúživými pohybmi jemne miešame, až kým sa mascarpone nespojí so žĺtkami. (Upozornenie: mascarpone NIKDY nešľaháme mixérom, lebo by príliš zredlo. Je dobré, vybrať si mascarpone z chladničky a pracovať s ním, keď dosiahne izbovú teplotu.).

Vyšľaháme bielka so štipkou soli. (V pôvodnom recepte štipka soli v bielkach nie je, ale ja som už na ňu zvyknutá.) Dobre vyšľahané bielka (bielková pena je biela, a keď misu otočíte, tak zostane vnútri) pridáme do masy zo žĺtkov a mascarpone. Vmiešavame opäť ručne, jemne, ale dôkladne.

Nebuďte netrpezliví. Výsledok vašej trpezlivosti sa dostaví v podobe lahodného krému. Prípady, keď sa krém rozteká, sú zrejme dôsledkom prešľahania alebo použitia studeného mascarpone. Neviem to isto, iba si to myslím. Ak dodržíte postup, určite sa vám všetko podarí, ako má.

A môžeme začať vrstviť. Do vhodnej misy (môžeme použiť aj poháre) uložíme piškóty (dlhé cukrárenské), ktoré sme predtým krátko ponorili do ochutenej kávy. Ponárame ich iba ocukrovanou stranou, lebo sú veľmi nasiakavé, a natrieme ich krémom. Opäť ukladáme namočené piškóty a potom dáme vrstvu krému. Vrch posypeme cez sitko kakaom. Odložíme na pár hodín do chladničky. Krém pekne stuhne a chute sa prepoja.

Tesne pred podávaním môžete povrch ešte posypať kakaom, ja ale nie je veľmi príjemné, keď vás čerstvý posyp šteklí pri maškrtení v hrdle. Je už na vás, ako sa rozhodnete.

Domáce tiramisu

Domáce tiramisu

Domáce tiramisu

Domáce tiramisu

Domáce tiramisu

Domáce tiramisu

Domáce tiramisu

Domáce tiramisu

Dobrú chuť!
http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/

  1. Beata says:

    Dobréé..

    1. Eva says:

      Surové vajcia nie a nikdy !! Ako dieťa som zažila, keď sa celá škola nakazila salmonelózou. Bolo to tak hrozné, že surové vajcia u mňa nikdy !!!!!!!!!!!!!

      Môj recept na skvelé tiramisu je, že piškóty namáčam z jednej strany do rumu a z druhej strany do kávy. Krém pripravujem tak, že uvarím cca 1 dl espresso a osladím ho cca 5 PL kryštálového cukru. miešam až do rozpustenia. Potom vyšľahám šľahačku. V inej nádobe na najnižších otáčkach šľahám Mascarpone a pomaly, po lyžiciach do neho pridávam vlažný roztok kávy s cukrom. Mascarpone má potom nádhernú konzistenciu, ako maslo. Nakoniec primiešam šľahačku a krém je hotový. Vrstvím piškóty, krém, piškóty krém. Vrch posypem preosiatym kakaom. My nemáme radi Amaretto, takže to robím bez mandľového likéru.

      1. beata says:

        Ja ked robim mascarpone pouzijem podla vyssieho receptu len mascarpone, netreba k tomu ziadne vajcia. Stacia piskoty pokvapkat kavou s Grappou, na ne natriem krem s Mascarpone (vid. vyssie)
        a poslednu vrsrvu posypem kakaom a skoricou /resp. skoricovym cukrom) Je to jednoduche a skvele. Miesat to s vajcami e este surovymi povazujem za zbytocne. Klasicke talianske tiramisu sa robi len z cisteho vyslahaneho mascarpone. 🙂

      2. adkas says:

        beata toto je pravy taliansky recept na tiramisu a nerobi sa iba z cisteho mascarpone a nezamiena sa kakao za skoricu 🙂

      3. tamka says:

        No pre boha

  2. beata says:

    Do 500 g mascarpone sa pridava vanilkovy cukor (2 balicky), 100 ml mlieka, nastruhana kôra z ½ citrona a stava z pol citrona. Ked to vymiesate rucnym slahacom urcite nezredne, skor naopak ziska pekny hustu konzistenciu a vybornu chut. Na piskoty by sa mala davat kava + Grappa (dostat kupit v talianskych obchodoch). Je to v praxi overeny taliansky recept 🙂

  3. Beata says:

    Citronovu stavu pridame, az ked bez mixera zmiesame cukor a mlieko.

  4. Anonym says:

    Je to výborný recept,ja podľa neho robím už 14 rokov.Dostala som ho od Francúzov,v tej dobe tam totiž

    študovala dcéra na gymnáziu.Všetky ostatné recepty ku ktorým som sa dostala na Slovensku sa mu

    nevyrovnajú.Veľmi odporúčam. AGATA z Prešova

  5. Ja says:

    Súhlasím a podčiarkujem. Surové vajcia NIKDY. Aj bez nich sú výborné recepty.

  6. katuska says:

    Podarilo sa mi to. Hurra!

  7. tamka says:

    Jupí!!!! Podarilo sa mi to superr!!!

  8. simahalak says:

    Perfektny recept

  9. kvasnicova says:

    titramisu

  10. verda says:

    čo mám urobiť keď som to šľahala mixérom?

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.