Mramorový koláčik s mandľovou príchuťou a černicami
Ľahký a chutný mramorový koláč s černicami, ktorého príprava vám nezaberie viac ako 15 minút.
Ingrediencie:
rozpis do formy na biskupský chlebík (30 x 11 x 7cm)
150 g černíc (môžu byť aj mrazené, alebo z kompótu)
2 PL kryštálového cukru
250g polohrubej múky
2 Kl prášku do pečiva
3 vajcia
200 g kryštálového cukru
150 ml gréckeho jogurtu (alebo iný, podobný)
6 PL slnečnicového oleja
1 KL mandľového extraktu (prípadne 1 vanilkový cukor)
štipka soli
okrem toho :
2 PL mandľových plátkov (orestovaných na suchej panvici )
1 Pl práškového cukru na posyp
Postup:
Na suchej panvici opražíme mandľové lupienky a odložíme bokom. Černice umyjeme, osušíme a rozmixujeme s 2 PL kryštálového cukru. Odložíme bokom.
Vajcia našľaháme s 200 g kryštálového cukru. Pridáme olej, jogurt a vanilkový extrakt. Prešľaháme. Nakoniec ručne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. Formu vyložíme papierom a nalejeme zhruba tretinu cesta. Na to dáme tretinu černicového pyré. Opäť cesto, pyré, cesto a pyré. Cesto s pyré premiešame krúživými pohybmi tak, aby nám vzniklo mramorovanie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 55 minút. Kontrola špajľou. Vyberieme z rúry a ešte horúci koláč posypeme mandľovými lupienkami. Môžeme poprášiť práškovým cukrom. Dobrú chuť!
co znamena PL?
polievkova lyzica