/ Recepty /

Štedrovečerné makové pupáky

Štedrovečerné makové pupáky

Štedrovečerné makové pupáky patria v mnohých rodinách k tradičnému chodu.

UROB SI SÁM

Makové pupáky

SPOLU: 3 €
PRE: 4 osoby
ČAS PRÍPRAVY: 50 minút
NÁROČNOSŤ: ++

KONTROLNÝ ZOZNAM

Pupáčiky 3,40 €
• pšeničná múka
hladká, 250 g (0,50 €/kg)
• špaldová múka
hladká, 250 g (2,73 €/kg)
• 200 g maku
(6 €/kg)
•  500 ml mlieka
•  lyžica kryštálového cukru
•  1/2 kocky droždia
•  200 g masla
•  150 g cukru

POSTUP

1. SUROVINY
Pupáčiky urobíme z rovnakého cesta, ako robíme koláč štedrák. Z cesta vyšúľame valček. Pokrájame ho na menšie časti.

2. MINCE
Z každej v rukách utvoríme guľôčku, do niektorých z nich vložíme dobre umytú mincu. Pupáčiky uložíme na plech a dáme piecť na 180 °C na asi 20 – 30 minút. 

3. NATIERANIE
Ešte teplé pupáky potrieme maslom, aby sa nevysušili a nestvrdli. Upečené a vychladnuté pupáčiky prelejeme horúcim mliekom. 

4. SCEDENIE
Mlieko však vzápätí scedíme, aby sa pupáky nerozmočili. Posypeme ich makom, práškovým cukrom, polejeme maslom a vychutnávame. 

Text a foto: Lucia Súkeníková
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2016, JAGA GROUP, s.r.o.

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.