hamburgerové žemle
Zdroj: istock

Domáce hamburgerové žemle: Chutné, čerstvé a voňavé!

Radi si pochutíte na hamburgeroch? Či už máte radi mäsové, syrové alebo zeleninové, dôležitá je kvalitná žemľa. Výhodou je, že tie najlepšie si môžete upiecť sami doma.

Existuje množstvo receptov, ten ktorý uvádzame, prekvapí nielen chuťou, ale aj pekným tvarom. Celkový čas prípravy síce trvá okolo štyroch hodín, ale skutočná práca len 10-15 minút.

hamburgerové žemle
Zdroj: istock

Potrebujete:

1 balíček sušeného droždia
450 g univerzálnej múky, podľa potreby môžete nahradiť časť iným druhom múky, napríklad celozrnnou, ražnou, špaldovou
1 šálka teplej vody
2 vajcia
3 lyžice masla, roztavené
3 lyžice bieleho cukru
1 a 1/4 čajovej lyžičky soli
1 lyžička olivového oleja
1 lyžica mlieka
1 lyžička sezamové alebo iných semiačok: chia, slnečnicové, tekvicové

Ako na to?

Plech na pečenie vyložte silikónovou podložkou alebo papierom na pečenie. Droždie, ½ šálky múky a teplú vodu rozmixujte dohladka a nechajte 10-15 minút odstáť. Potom do tejto zmesi pridáte jedno vajce, rozpustené maslo, cukor a soľ. Premiešajte a pridajte zvyšnú múku. Vymieste mixérom pri nízkej rýchlosti, kým nebude cesto mäkké a lepkavé. Zvyčajne to trvá 5-6 minút. Vyskúšajte kvalitu cesta silikónovou špachtľou – ak na nej zostane veľa cesta, pridajte ešte trochu múky. Cesto by malo byť vláčne a elastické, ale nemalo by sa lepiť na prsty.

Pracovnú podložku vysypte múkou, cesto vytvarujte do hladkého okrúhleho tvaru a vložte ho do misy. Pokvapkajte olivovým olejom, párkrát poprevracajte, aby sa olej dostal aj na opačnú stranu. Misku prikryte alobalom a nechajte na teplom mieste kysnúť na dvojnásobný objem. Trvá to približne dve hodiny.

Nakysnuté cesto vráťte na pomúčenú pracovnú plochu, vytvarujte z neho valec, ktorý rozdelíte na osem rovnakých častí. Z každej vyformujte žemle, ktoré sploštite na hrúbku približne 1,5 centimetra a uložte na plech. Jemne ich poprášte múkou, prikryte nepriedušnou fóliou a nechajte stáť ďalšiu hodinu.
Rúru predhrejte na 190 stupňov Celzia. V miske rozmiešajte 1 vajce s mliekom, kým sa zmes nespojí a jemne ňou potrite každú žemľu. Posypte ich semiačkami a pečte 15 až 17 minút – povrch jemne zhnedne. Nechajte vychladnúť, prekrojte a naplňte podľa chute.

hamburgerové žemle
Zdroj: istock

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje