Krvavničky
Galéria (16) Zdroj: shutterstock.com

Domáca zabíjačka: Dôležité rady, povinnosti a recept na výborné krvavničky

Nielen obdobie fašiangov sa spája s domácimi zabíjačkami prasiatok, ale najmä to predvianočné. Hoci táto slovenská tradícia postupne upadá, stále si nájde svojich priaznivcov.

Ako si pripraviť domáce krvavničky

Budete potrebovať

  • 2 l krvi
  • 100 rožkov pokrájaných na malé kocky
  • 10 kg prerasteného uvareného a pomletého mäsa
  • 2 kg pomletého okržlia
  • 1,5 kg cibule
  • 300 g soli
  • 150 g majoránky
  • 250 g pretlačeného cesnaku
  • 80 g mletého čierneho korenia

Ako postupovať

Okržlie, cibuľku a krv dajte pomaly pražiť do hrnca na sporák približne na 2,5 hodiny. Prerastené bravčové mäso nakrájajte na väčšie kusy a dajte variť do kotliny približne na 3,5 hodiny.

Príprava krvavničiek
Zdroj: Jozef Hlísta

Nakrájajte rožky na kocky, dajte do veľkej nádoby a zalejte krvou.

Príprava krvavničiek
Zdroj: Jozef Hlísta

Jemne premiešajte, aby sa rožky príliš nezlepili dokopy.

Príprava krvavničiek
Zdroj: Jozef Hlísta

Uvarené bravčové mäso ešte teplé pomeľte na mlynčeku a…

Príprava krvavničiek
Zdroj: Jozef Hlísta

… rovnako pomeľte aj upražené okržlie s cibuľkou a krvou, ktoré chytilo peknú tmavú farbu.

Príprava krvavničiek
Zdroj: Jozef Hlísta

Pomleté okržlie i mäso pridajte k rožkom s krvou a pridajte dochucovadlá – soľ, mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak a majoránku.

Príprava krvavničiek
Zdroj: Jozef Hlísta

Všetko dobre rukami premiešajte, aby sa prepojili chute. Zmes ochutnajte, prípadne ešte dochuťte.

Príprava krvavničiek
Zdroj: Jozef Hlísta

Keď je zmes hotová, naplňte ju do plničky, pripravte si črievka a môžete ich nadievať. Črievka pri plnení občas nožom poprepichujte, aby nevznikali vzduchové bubliny.

Príprava krvavničiek
Zdroj: Jozef Hlísta

Keď máte črevo ponadievané, v 15 až 20 cm vzdialenostiach ho skrúťte a vzniknú vám krvavničky.

Príprava krvavničiek
Zdroj: Jozef Hlísta

Krvavničky potom ponorte na 5 minút do vriacej vody a hneď vytiahnite. Porozkladajte na stoly a nechajte ich voľne vychladnúť.

Príprava krvavničiek
Zdroj: Jozef Hlísta

Text: Jana Komadelová
Foto: Jana Komadelová, shutterstock.com, Jozef Hlísta
Zdroj: Časopis Urob si sám

  1. Viktor says:

    POZOR PRI OSKVARKACH!!!!!
    tri hrste soli je blbost.mast ani oskvarky sa nebudu dat jest.
    Nechajte to ba masiara.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje