Domáca zabíjačka: Dôležité rady, povinnosti a recept na výborné krvavničky
Nielen obdobie fašiangov sa spája s domácimi zabíjačkami prasiatok, ale najmä to predvianočné. Hoci táto slovenská tradícia postupne upadá, stále si nájde svojich priaznivcov.
Ako si pripraviť domáce krvavničky
Budete potrebovať
- 2 l krvi
- 100 rožkov pokrájaných na malé kocky
- 10 kg prerasteného uvareného a pomletého mäsa
- 2 kg pomletého okržlia
- 1,5 kg cibule
- 300 g soli
- 150 g majoránky
- 250 g pretlačeného cesnaku
- 80 g mletého čierneho korenia
Ako postupovať
Okržlie, cibuľku a krv dajte pomaly pražiť do hrnca na sporák približne na 2,5 hodiny. Prerastené bravčové mäso nakrájajte na väčšie kusy a dajte variť do kotliny približne na 3,5 hodiny.
Nakrájajte rožky na kocky, dajte do veľkej nádoby a zalejte krvou.
Jemne premiešajte, aby sa rožky príliš nezlepili dokopy.
Uvarené bravčové mäso ešte teplé pomeľte na mlynčeku a…
… rovnako pomeľte aj upražené okržlie s cibuľkou a krvou, ktoré chytilo peknú tmavú farbu.
Pomleté okržlie i mäso pridajte k rožkom s krvou a pridajte dochucovadlá – soľ, mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak a majoránku.
Všetko dobre rukami premiešajte, aby sa prepojili chute. Zmes ochutnajte, prípadne ešte dochuťte.
Keď je zmes hotová, naplňte ju do plničky, pripravte si črievka a môžete ich nadievať. Črievka pri plnení občas nožom poprepichujte, aby nevznikali vzduchové bubliny.
Keď máte črevo ponadievané, v 15 až 20 cm vzdialenostiach ho skrúťte a vzniknú vám krvavničky.
Krvavničky potom ponorte na 5 minút do vriacej vody a hneď vytiahnite. Porozkladajte na stoly a nechajte ich voľne vychladnúť.
Text: Jana Komadelová
Foto: Jana Komadelová, shutterstock.com, Jozef Hlísta
Zdroj: Časopis Urob si sám
POZOR PRI OSKVARKACH!!!!!
tri hrste soli je blbost.mast ani oskvarky sa nebudu dat jest.
Nechajte to ba masiara.