Voňavá brokolicovo-karfiolová polievka s kokosovým mliekom
Karfiol a brokolicu mnohí spájajú skôr s nepríjemným pachom ako s vôňou. Presvedčíme vás o tom, že hustá polievka z týchto ingrediencií môže byť nielen zdravá a plná živín, ale aj chutná a voňavá! Nepotrebujete ani kopec syru, múku či smotanu. Zato však čerstvú zeleninu a bylinky.
Okrem základu, teda zdravej brokolice a karfiolu s množstvom byliniek, táto polievka obsahuje aj kurkumu – zdravé korenie s protizápalovými vlastnosťami, plné antioxidantov. Znásobuje výživovú a liečivú silu polievky. Je bez mäsa, neobsahuje lepok ani laktózu. Hodí do každého moderného spôsobu zdravého stravovania. Skvelé je, že na jej prípravu stačí 10 minút, varenie trvá 20.
Ingrediencie
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica masla
1/2 šálky nakrájanej cibule
1 lyžička lisovaného alebo strúhaného cesnaku, 1 veľký alebo 2 malé strúčiky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 čajová lyžička jemného karí
2 šálky kokosového mlieka
4 šálky domáceho zeleninového alebo kuracieho vývaru
menšia hlávka brokolice a karfiolu, každá približne po 500 g – oddeľte kvetov a nakrájajte stonky
3 polievkové lyžice kvalitnej horčice
2 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
1 lyžica nasekaného čerstvého kôpru
1 citrón, prekrojený na polovicu
soľ a mleté korenie podľa potreby
Postup
Zahrejte olej a maslo na strednom stupni, kým sa maslo nerozpustí. Pridajte cibuľu a opekajte ju, kým nezmäkne, asi 5 minút. Pridajte strúčiky cesnaku a koriander, premiešajte. Posypte kurkumou a karí, premiešajte, až kým nebude všetko sfarbené dožlta. Pridajte trošku vývaru a miešajte, aby sa prášok korenia úplne rozpustil.
Potom pridajte zvyšok vývaru, kokosové mlieko, brokolicu a karfiol a jednu lyžičku soli. Túto zmes priveďte do varu. Znížte teplotu na strednú a nechajte ďalej variť na miernom plameni. Čiastočne prikryte pokrievkou a varte 15 až 20 minút, kým zelenina nebude natoľko jemná, aby ste ju bez problémov prepichli špičkou noža.
Náš tip: Brokolica by stále mala mať jasne zelenú farbu (nie olivovú, ktorá vzniká pri dlhšom varení).
Uvarenú zmes vložte do mixéra a pridajte horčicu, bylinky, veľkú štipku soli a mletú papriku. Mixujte úplne dohladka. Rozmixovanú polievku vráťte do hrnca a dochuťte. Pridajte citrónovú šťavu, štipku soli a ochutnajte, kým nebude mať pre vás tú správnu chuť (asi 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy a 1/2 čajovej lyžičky soli.) Posypte čerstvo mletým čiernym korením.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre