/ Recepty /

Voňavá brokolicovo-karfiolová polievka s kokosovým mliekom

brokolicovo-karfiolová polievka s kokosovým mliekom
Zdroj: istock

Karfiol a brokolicu mnohí spájajú skôr s nepríjemným pachom ako s vôňou. Presvedčíme vás o tom, že hustá polievka z týchto ingrediencií môže byť nielen zdravá a plná živín, ale aj chutná a voňavá! Nepotrebujete ani kopec syru, múku či smotanu. Zato však čerstvú zeleninu a bylinky.

Okrem základu, teda zdravej brokolice a karfiolu s množstvom byliniek, táto polievka obsahuje aj kurkumu – zdravé korenie s protizápalovými vlastnosťami, plné antioxidantov. Znásobuje výživovú a liečivú silu polievky. Je bez mäsa, neobsahuje lepok ani laktózu. Hodí do každého moderného spôsobu zdravého stravovania. Skvelé je, že na jej prípravu stačí 10 minút, varenie trvá 20.

karfiol a brokolica
Zdroj: istock

Ingrediencie

1 lyžica olivového oleja
1 lyžica masla
1/2 šálky nakrájanej cibule
1 lyžička lisovaného alebo strúhaného cesnaku, 1 veľký alebo 2 malé strúčiky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 čajová lyžička jemného karí
2 šálky kokosového mlieka
4 šálky domáceho zeleninového alebo kuracieho vývaru
menšia hlávka brokolice a karfiolu, každá približne po 500 g – oddeľte kvetov a nakrájajte stonky
3 polievkové lyžice kvalitnej horčice
2 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
1 lyžica nasekaného čerstvého kôpru
1 citrón, prekrojený na polovicu
soľ a mleté korenie podľa potreby

kurkuma
Zdroj: istock

Postup

Zahrejte olej a maslo na strednom stupni, kým sa maslo nerozpustí. Pridajte cibuľu a opekajte ju, kým nezmäkne, asi 5 minút. Pridajte strúčiky cesnaku a koriander, premiešajte. Posypte kurkumou a karí, premiešajte, až kým nebude všetko sfarbené dožlta. Pridajte trošku vývaru a miešajte, aby sa prášok korenia úplne rozpustil.

Potom pridajte zvyšok vývaru, kokosové mlieko, brokolicu a karfiol a jednu lyžičku soli. Túto zmes priveďte do varu. Znížte teplotu na strednú a nechajte ďalej variť na miernom plameni. Čiastočne prikryte pokrievkou a varte 15 až 20 minút, kým zelenina nebude natoľko jemná, aby ste ju bez problémov prepichli špičkou noža.

Náš tip: Brokolica by stále mala mať jasne zelenú farbu (nie olivovú, ktorá vzniká pri dlhšom varení).

Uvarenú zmes vložte do mixéra a pridajte horčicu, bylinky, veľkú štipku soli a mletú papriku. Mixujte úplne dohladka. Rozmixovanú polievku vráťte do hrnca a dochuťte. Pridajte citrónovú šťavu, štipku soli a ochutnajte, kým nebude mať pre vás tú správnu chuť (asi 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy a 1/2 čajovej lyžičky soli.) Posypte čerstvo mletým čiernym korením.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.