Prečo je dobré rezať vinič v zime a ako správne postupovať
Skôr ako začne jar, režeme vinič. Vhodné sú na to mesiace január a február.
Prečo rezať vinič v zime
Pri reze viniča neprekáža, že mrzne, práve naopak, mrazivé dni sú lepšie. Po zamrznutej pôde sa lepšie chodí, netvoria sa šľapaje a neutláča sa tak pôda. Rez v zime má aj ďalší dôvod, a to, že rezná rana do jari obschne, a keď sa oteplí, nebude z viniča kvapkať miazga alebo to bude aspoň výrazne menej, ako keby sme rezali napríklad v marci.
Ako rezať vinič
Základ rezu viniča je pre všetky pestovateľské tvary rovnaký v tom zmysle, že ako prvé odstraňujeme vyrodené konáre. Ponechávajte rodivé šľahúne, nazývané ťažne (ktoré skracujte podľa tvaru pestovania), plus takzvanú zálohu. Najrozšírenejším pestovateľským tvarom u nás je pestovanie na drôtenke. Volá sa to rýnsko-hessenské vedenie.
Pri takzvanom Guyotovom reze aplikovanom na rýnsko-hessenskom vedení ponechávajte na jednom „koreni“, čiže na jednom kríku, zvyčajne jeden ťažeň s približne ôsmimi očkami, ktorý vyrastá z ročného dreva, a jednu zálohu s dvomi očkami (čapík) vyrastajúcu z hlavy alebo z ročného dreva.
Ak chcete pestovať hrozno takpovediac na kvantitu, ponechávajte na jednom kríku aj dva ťažne po 8 – 10 očiek. Výsledkom sú strapce s trochu menšími bobuľami (v porovnaní s ponechaním jedného ťažňa) a hlavne nižšia cukornatosť.
Rez na čapík, krok za krokom
Ako prvé odstráňte vyrodené ťažne s letorastmi tesne pri „hlave“. Ak je ker riedky, ponechajte si pri reze rezervu s letorastom, ktorú ak vyhodnotíte, že nie je potrebná, zrežte neskôr.
Odstráňte aj druhý vyrodený ťažeň, ktorý rástol na opačnú stranu ako prvý. Znamená to, že minulý rok ste na tomto kre ponechali dva rodivé ťažne.
Tesne pri hlave zrežte výhony, ktoré vyrastali priamo z nej. Prípadne jeden (ten najsilnejší z nich) ponechajte a zrežte na dve očká, čiže na čapík, zálohu.
Z dvojočkového čapíka vyrástli v sezóne dva ťažne. Ak je horný z nich zdravý a silný, ponechajte ho do novej sezóny ako ťažeň a spodný zrežte na dvojočkový čapík, zálohu.
Ponechaný ťažeň skráťte na 8 – 10 očiek. Zároveň ho očistite od úponov alebo výhonkov.
Text: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre