Zlaté žltnutie viniča
Zdroj: shutterstock.com

Hrozba pre vinohradníkov aj záhradkárov pestujúcich vinič! Ako sa zlaté žltnutie viniča šíri a čo o ňom treba vedieť

Vinohradníci a záhradkári pestujúci vinič – zbystrite pozornosť! Úrodu a samotné kry ohrozuje karanténna choroba viniča s názvom zlaté žltnutie viniča. Ako túto chorobu rozpoznať, čo je prenášačom a prečo je dôležité okamžite konať?

Čo je zlaté žltnutie viniča?

Zlaté žltnutie viniča je veľmi nebezpečné karanténne ochorenie, ktoré dokáže spôsobiť rozsiahle škody vo vinohradoch. Toto ochorenie spôsobuje fytoplazma – jednobunkový prokaryotický mikroorganizmus, ktorý sa dostáva do cievnych zväzkov slúžiacich na transport živín.

Fytoplazma sa začne rýchlo množiť a upchávať transportné cesty, čím blokuje živiny. Z listov viniča sa cukry vyprodukované fotosyntézou nedostávajú k zvyšku rastliny. Listy z dôvodu upchatých cievnych zväzkov menia svoju farbu a štruktúru (žltnú/červenajú, tvrdnú a stáčajú sa). Zvyšok rastliny „hladuje“ – nedostáva dostatok energie a živín, čo znamená, že letorasty nedozrievajú, strapce sú scvrknuté, na nových výhonoch sa objavujú tmavé škvrny a korene slabnú.

Ako dochádza k šíreniu?

K šíreniu fytoplazmy dochádza najčastejšie prostredníctvom tzv. vektora – teda organizmu, ktorý prenáša patogén, no pritom patogén samotný preň nepredstavuje riziko. Prenášačom fytoplazmy je cikádka viničová (Scaphoideus titanus).

Scaphoideus titanus
Cikádka viničová – foto: Yerpo | Zdroj: en.wikipedia.org/wiki/Scaphoideus_titanus

Cikádka cicia šťavu z rastliny – konkrétne z cievnych zväzkov, ktoré transportujú cukry a živiny z listov do koreňov a hrozna. Po nasatí šťavy z kra infikovaného fytoplazmou sa patogén dostane do tela cikádky, odkiaľ môže chorobu preniesť na každý ďalší zdravý ker, na ktorom pristane. Cikádka je schopná letu do vzdialenosti cca 50 m, no vetrom môže byť prenesená aj ďalej. Aktivita dospelých jedincov cikádky je viditeľná aj v septembri.

Cikádka viničová je považovaná za nebezpečného prenášača, pretože celý jej životný cyklus sa viaže na vinič – žije na viniči od vajíčok, cez larvy (nymfy) až po dospelé jedince.

Zlaté žltnutie viniča – hlavné príznaky

Príznaky zlatého žltnutia viniča možno najčastejšie pozorovať v mesiacoch júl až september. Infekcia sa spočiatku nemusí šíriť rovnomerne. Niekedy zasiahne kry jednotlivo, no tie sa bez skorého zásahu môžu stať ohniskom nákazy. Ak sa choroba nezlikviduje včas, môže sa rozšíriť geometrickým radom a ohroziť celú vinicu aj susedné porasty.

Vinič napadnutý fytoplazmou
Vinič napadnutý fytoplazmou | Zdroj: uksup.sk

Všímajte si najmä tieto príznaky:

  • Na bielych odrodách viniča listy ŽLTNÚ, na modrých odrodách listy SČERVENAJÚ. Neskôr sa stáčajú a stávajú sa krehkými.
  • Nové tohtoročné prírastky (letorasty) nedozrievajú/nezdrevnatejú.
  • Na mladých výhonkoch tiež možno pozorovať tmavé fľaky.
  • Strapce nedosahujú pôvodné kvality – sú scvrknuté a s nízkou cukornatosťou.
Zlaté žltnutie viniča je vážnou hrozbou pre vinohradníctvo a v Európskej únii je zaradené medzi karanténne choroby. To znamená, že pre kontrolu a prevenciu tejto choroby platia prísne pravidlá. Infikované rastliny totiž momentálne nie je možné vyliečiť a choroba môže bez skorého zásahu spôsobiť rozsiahle škody. Zodpovedný prístup všetkých pestovateľov je kľúčový.
Čierne pľuzgieriky ako príznak napadnutia
Čierne pľuzgieriky ako príznak napadnutia | Zdroj: uksup.sk

Čo urobiť, ak objavíte príznaky tohto ochorenia na viniči?

Vzhľadom na rýchly nárast príznakov karanténnej choroby viniča odporúčame vinohradníkom a záhradkárom pestujúcim vinič navštíviť webovú stránku uksup.sk (Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky), kde nájdu všetky dôležité informácie na zamedzenie šírenia tejto choroby. Sú tu uvedené napríklad:

  • ďalšie podrobnosti o zlatom žltnutí viniča;
  • spôsoby chemickej ochrany proti cikádke viničovej;
  • prehľadný súhrn príznakov a dôležitých opatrení;
  • lokality Slovenska s aktuálne vyhlásenými karanténami.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com, uksup.sk, en.wikipedia.org

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje