
Hrozba pre vinohradníkov aj záhradkárov pestujúcich vinič! Ako sa zlaté žltnutie viniča šíri a čo o ňom treba vedieť
Vinohradníci a záhradkári pestujúci vinič – zbystrite pozornosť! Úrodu a samotné kry ohrozuje karanténna choroba viniča s názvom zlaté žltnutie viniča. Ako túto chorobu rozpoznať, čo je prenášačom a prečo je dôležité okamžite konať?
Čo je zlaté žltnutie viniča?
Zlaté žltnutie viniča je veľmi nebezpečné karanténne ochorenie, ktoré dokáže spôsobiť rozsiahle škody vo vinohradoch. Toto ochorenie spôsobuje fytoplazma – jednobunkový prokaryotický mikroorganizmus, ktorý sa dostáva do cievnych zväzkov slúžiacich na transport živín.
Fytoplazma sa začne rýchlo množiť a upchávať transportné cesty, čím blokuje živiny. Z listov viniča sa cukry vyprodukované fotosyntézou nedostávajú k zvyšku rastliny. Listy z dôvodu upchatých cievnych zväzkov menia svoju farbu a štruktúru (žltnú/červenajú, tvrdnú a stáčajú sa). Zvyšok rastliny „hladuje“ – nedostáva dostatok energie a živín, čo znamená, že letorasty nedozrievajú, strapce sú scvrknuté, na nových výhonoch sa objavujú tmavé škvrny a korene slabnú.
Ako dochádza k šíreniu?
K šíreniu fytoplazmy dochádza najčastejšie prostredníctvom tzv. vektora – teda organizmu, ktorý prenáša patogén, no pritom patogén samotný preň nepredstavuje riziko. Prenášačom fytoplazmy je cikádka viničová (Scaphoideus titanus).
Cikádka cicia šťavu z rastliny – konkrétne z cievnych zväzkov, ktoré transportujú cukry a živiny z listov do koreňov a hrozna. Po nasatí šťavy z kra infikovaného fytoplazmou sa patogén dostane do tela cikádky, odkiaľ môže chorobu preniesť na každý ďalší zdravý ker, na ktorom pristane. Cikádka je schopná letu do vzdialenosti cca 50 m, no vetrom môže byť prenesená aj ďalej. Aktivita dospelých jedincov cikádky je viditeľná aj v septembri.
Zlaté žltnutie viniča – hlavné príznaky
Príznaky zlatého žltnutia viniča možno najčastejšie pozorovať v mesiacoch júl až september. Infekcia sa spočiatku nemusí šíriť rovnomerne. Niekedy zasiahne kry jednotlivo, no tie sa bez skorého zásahu môžu stať ohniskom nákazy. Ak sa choroba nezlikviduje včas, môže sa rozšíriť geometrickým radom a ohroziť celú vinicu aj susedné porasty.
Všímajte si najmä tieto príznaky:
- Na bielych odrodách viniča listy ŽLTNÚ, na modrých odrodách listy SČERVENAJÚ. Neskôr sa stáčajú a stávajú sa krehkými.
- Nové tohtoročné prírastky (letorasty) nedozrievajú/nezdrevnatejú.
- Na mladých výhonkoch tiež možno pozorovať tmavé fľaky.
- Strapce nedosahujú pôvodné kvality – sú scvrknuté a s nízkou cukornatosťou.
Čo urobiť, ak objavíte príznaky tohto ochorenia na viniči?
Vzhľadom na rýchly nárast príznakov karanténnej choroby viniča odporúčame vinohradníkom a záhradkárom pestujúcim vinič navštíviť webovú stránku uksup.sk (Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky), kde nájdu všetky dôležité informácie na zamedzenie šírenia tejto choroby. Sú tu uvedené napríklad:
- ďalšie podrobnosti o zlatom žltnutí viniča;
- spôsoby chemickej ochrany proti cikádke viničovej;
- prehľadný súhrn príznakov a dôležitých opatrení;
- lokality Slovenska s aktuálne vyhlásenými karanténami.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com, uksup.sk, en.wikipedia.org
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre