Trendy v zariaďovaní kuchýň

trendy v zariadovani kuchyn

Na začiatku tretieho tisícročia sa čoraz viac presadzuje trend individualizmu a pohľadu na ľudí nie ako na masu, ale ako na jednotlivcov. Každý z nás je svojská osobnosť a každému vyhovuje čosi iné, najdôležitejšia je však naša spokojnosť. Platí to všade a, samozrejme, aj pri navrhovaní a zariaďovaní kuchýň.

Pri novozariaďovaní či prerábaní kuchyne musíme okrem osobného vkusu prihliadnuť aj na to, že kuchynská linka a spotrebiče nám vydržia aspoň desať rokov. Treba si preto dobre rozmyslieť najmä použitie ostrých krikľavých farieb či vysokolesklých povrchov, ktoré sa časom často zunujú.

V poslednom čase začali výrobcovia kuchynských spotrebičov, ale aj kovaní, skriniek a kuchynského náradia poskytovať doživotnú záruku. Ak nie sme ešte jednou nohou v hrobe, oplatí sa nám zvážiť ich ponuku a radšej viac zainvestovať s istotou, že po pár rokoch nebudeme musieť stráviť hodiny času zháňaním a platením opravárov a inštalatérov.

Výber linky
Pri výbere druhu kuchynskej linky sa rozhodne nemusíme hrať na supermoderného človeka, ak sme v skutočnosti domácky „papučkový” typ a najlepšie si vychutnáme teplo domova v tradičnej rustikálnej kuchyni.

Ani tu sa nemusíme vzdať komfortu, ktorý nám poskytuje súčasná doba. Vstavané spotrebiče a kvalitné výkonné digestory sa dajú veľmi šikovne zabudovať aj do kuchyne z masívneho dreva ošetrenej ekologickými lakmi, voskami či moridlami. Obľúbená je technológia patinovania.

Rustikálna kuchyňa
Štýl našej rustikálnej kuchyni dodajú prírode blízke doplnky, ako sú prútené koše, ozdobné úchytky, starožitné predmety a keramické dlaždice. Uplatnia sa nielen za kuchynskou linkou, ale aj na podlahe, či ako časť pracovnej dosky. Zaujímavo môže pôsobiť vkusne zvolený ornament či iný vzor. Stále však musíme myslieť na to, že „menej je často viac“. Tento typ kuchyne sa hodí do veľkorysejšie poňatého priestoru v byte zariadenom vo vidieckom štýle. Keď nemáme istotu, či sa nám takáto kuchyňa časom „nezunuje“, zariaďujeme ju radšej triezvejšie.

Nadčasovo a moderne
Ak chceme vytvoriť čosi nadčasové, zariaďme si kuchyňu v „modernom štýle“. Tieto typy kuchýň budú pri dobrej údržbe aj o dvadsať rokov pôsobiť ako nové a moderné, jednoducho nikdy nezostarnú. Príznačná je pre ne praktickosť, funkčnosť a elegancia. Tú zaručia jednoduché tvary, čisté línie a dokonalá povrchová úprava skriniek a pracovných dosiek. Na ne sa používajú prakticky nezničiteľné bezškárové kompozitné materiály (Corian, HI-MACS, Kerrock, Technistone, Polyston a iné).

Usporiadanie modernej kuchyne

Najčastejšie býva kuchyňa usporiadaná horizontálne – jednoliaty blok maximálne využiteľných dolných skriniek doplníme odľahčenou hornou časťou kuchynskej linky. Dvierka horných skriniek môžu byť vyklápacie. Tie pri používaní neprekážajú – dvíhací mechanizmus ich vyklápa smerom hore. Ďalším obľúbeným „miestošetriacim” spôsobom je okenicový alebo žalúziový systém otvárania horných skriniek. Výšky pracovných plôch sú prispôsobené výške používateľa, nezriedka v dvoch úrovniach. Na úplné prispôsobenie výšky je najjednoduchšie používať výškovo nastaviteľné nožičky so závitom. Pohodlné a praktické je aj umiestnenie rúry a chladničky do výšky očí.

Dobrá rada
Moderne zariadená kuchyňa by mala byť riešená skôr v neutrálnych farbách. Život jej dodajú ľahko vymeniteľné doplnky, obrusy, či závesy. Tento typ kuchyne je zo zrejmých dôvodov najobľúbenejším.

Avantgardná (high-tech) kuchyňa
Svojím vzhľadom sa podobá na profesionálne kuchyne v reštauračných zariadeniach. Môže nám pripomínať i prevádzku v biochemickom laboratóriu alebo hoci aj riadiace centrum rakety či ponorky.

Klasické obklady tu nenájdeme, zato sa v nej nachádza veľa kvalitného antikoru, hliníka, či dokonca titanu, rôznych druhov skla, prípadne perfektne opracované drevo najvyššej kvality. Dizajnovo je úplne jednoduchá, strohá, často dokonca bez úchytiek – s dotykovým otváraním dvierok.

Náš typ
Obľúbenou súčasťou high-tech kuchyne je aj barový pult na rýchle stolovanie, ktorý býva zhotovený z rovnakých materiálov ako dvierka a pracovná doska.

Novinky, ktoré potešia  
K ďalším radostiam, ktoré môže užívateľ nájsť v sofistikovanej kuchyni, napríklad patria:
– zásuvky s bezpečnostným brzdiacim mechanizmom – pred zavretím samy od seba pribrzdia a jemne „docvaknú“,
– krájač zabudovaný priamo v zásuvke kuchynskej linky,
– výsuvné nahrievacie plató na taniere s jedlom, ktoré chceme dlhšie uchovať teplé,
– nástenná rúra s výťahom, ktorá celú spodnú časť rúry aj s pokrmom dopraví pomocou tlačidla „lift“ dolu na pracovnú dosku, vďaka čomu máme prístup k horúcemu pokrmu z troch strán,
– pyrolitická rúra so samočistiacim programom, po spustení ktorého rúra za teploty 500 ºC spáli všetky nečistoty a mastnoty na popolček, ktorý sa po vychladnutí dá ľahko utrieť handričkou,
– varná doska s indukčným systémom, ktorý indukčnými cievkami generuje elektromagnetické pole, ktoré sa mení na teplo v hrubom kovovom dne hrnca, a tak umožňuje najefektívnejšiu prípravu jedla,
– varná doska s možnosťou časového nastavenia vypnutia varnej zóny,
– chladnička s vymeniteľným antibakteriálnym filtrom a barom pre dávkovanie ľadových kociek, prístupným z vonkajšej strany chladničky.

Pracovné dosky
Povrchovým vzhľadom moderné pracovné dosky väčšinou imitujú prírodný kameň. No na rozdiel od neho sú na pohmat teplé.

Corian®
Vyrába (odlieva) sa z prírodných materiálov. Pritom ako spojivo slúžia látky na báze akrylátov. Obrába sa rovnakým spôsobom ako tvrdé drevo alebo sa po zahriatí tvaruje ohýbaním vo formách. Aj veľké plochy či telesá vyzerajú, akoby boli vyrobené z jedného kusa. Používa sa nielen na konštruovanie kuchynských pracovných dosiek a pultov (s hrúbkou 13 – 30 mm), ale aj na vertikálne obklady stien (v hrúbke 6 – 10 mm). Je veľmi vhodný je na zhotovovanie výliskov drezov a umývadiel – vyspelou technológiou lepenia a brúsenia sa totiž docieľuje bezškárové spojenie, preto sa nemajú kde držať nečistoty a usadzovať baktérie.

Povrch je pevný, celistvý a odoláva chemikáliám, pôsobeniu vysokej teploty (až do 240 °C), baktériám a plesniam. Údržba je vďaka vysokej oteruvzdornosti veľmi jednoduchá. Keďže je textúra a farba rovnomerne rozložená v celom priereze, možno sa dá po poškodení prebrúsiť a preleštiť bez viditeľných stôp. Podobné materiály (možno o niečo lacnejšie ako Corian®), sú Montelli, Kerrock a HI-MACS (zmes polymethylmetakrylátu a bauxitu).

Polyston
Je to materiál vyrobený na báze vysokokvalitnej polyesterakrylátovej živice. Má širokú variabilitu tvarov, hrúbok a farieb s možnosťou gravírovania rôznych vzorov. Jednotlivé moduly sa lepia k sebe bez viditeľných spojov. Jeho povrch má samozhasínajúcu, neporéznu a antibakteriálnu úpravu a dlhú životnosť. Po poškodení sa dá prebrúsiť.

Technistone
Vyrobený je z drveného triedeného granitu, kremičitého piesku alebo zo zrkadlových črepín spojených polyesterovou živicou a farebnými pigmentmi. Tento materiál je tvrdší a pevnejší ako prírodný kameň. Asi sa nedá až tak dobre tvarovať ako Corian a na dotyk je trochu studenší. Jeho obdobou sú Silgranit, Fragranit, Cristalinegranit a Riegranit.

Žula

Patrí k nadčasovým materiálom v kuchyni. Má tradičný prírodný vzhľad, je veľmi tvrdá a odolná voči vysokej teplote, kyselinám, chemikáliám. Jej hrany sa dajú v podstate ľubovoľne opracovať, a preto zvláštnosťou nebývajú zaoblené rohy, šikmé prechody či vytvorenie odkvapkávacej plochy vedľa drezu drážkovaním. Údržba a čistenie sú jednoduché. Niekomu by sa zdal nevýhodný chlad, ktorý zo žuly vanie, ale aj s tým si vedia výrobcovia poradiť a za mierny príplatok ponúkajú vyhrievanie dosky zdola.

Obklad pracovných dosiek
Kedysi sme si pod pojmom „obklad za kuchynskou pracovnou doskou“ vedeli predstaviť iba obkladačky. V poslednej dobe si však získavajú obľubu iné materiály.
 
Najlacnejším variantom sú dosky na báze dreva s omývateľným povrchom. Pripevňujeme ich na lišty priskrutkované k omietke. Montáž alebo výmena prebiehajú jednoducho a vzhľad kuchyne sa opticky zjednotí, čo oceníme najmä v malých kuchyniach.

Vyššiu trvanlivosť má tvrdené sklo, ktoré lepíme na stenu špeciálnymi lepidlami alebo ho osadzujeme do rámov. Skvele sa hodí najmä do „high-tech“ avantgardných typov kuchýň. Najkvalitnejším a najdrahším obkladom sú už spomínané dosky z kompozitných hmôt.

Kuchynský drez
Strávime pri ňom okolo 60 % času pobytu v kuchyni, a túto skutočnosť príliš nezmení ani umývačka riadu – vždy potrebujeme čosi umyť, opláchnuť zeleninu či nabrať si vodu. Preto by sme si na výbere drezu mali dať záležať. Najpoužívanejším materiálom je v súčasnosti antikoro, zložené z ocele, chrómu a niklu.



Rozmerové parametre

Kuchynský drez by mal byť hlboký 19 – 25 cm a jeho výška by mala byť prispôsobená výške postavy. Človek stojaci vzpriamene by sa mal natiahnutými dlaňami zľahka dotýkať dna drezu. Pri výške 165 cm to znamená výšku pracovnej plochy asi 86 cm – ak je majiteľ výrazne vyšší, môže byť pracovná plocha zvýšená aj o 10 cm.

Náš typ
Ak nám to priestor dovolí, zvolíme si dvojúrovňové usporiadanie kuchynskej linky – pracovná časť s drezom môže byť aj o 10 cm vyššia ako časť, kde sa nachádza sporák (aby sme dovideli do hrncov).


Antikoro

Kvalitný antikorový drez má hrúbku prierezu aspoň 0,9 – 1 mm. Škrabancom sa však pri dlhšom používaní asi nevyhneme. Môžeme skúsiť trochu drahšie, ale aj kvalitnejšie profilované antikoro, ktoré je voči škrabancom odolnejšie. Ďalším obľúbeným moderným materiálom sú opäť kompozitné hmoty.

Dobrá rada
Pozor na niektoré antikorové drezy anonymných výrobcov! Ak sú z príliš tenkého materiálu, môžu hrdzavieť alebo sa inak poškodiť. Keď plech drezu „pruží“ pod dotykom ruky, mali by sme si vybrať radšej iný typ.

Kovanie   

Pod pojmom kovanie sa dnes už nemyslia iba obligátne pánty či skrutky, ale aj rôzne zásuvkové systémy, drôtené otáčavé karusely a vymedzovacie mechanizmy. Tieto systémy bývajú značne namáhané, preto poteší doživotná záruka, ktorú poskytujú niektorí výrobcovia.

Kuchynský počítač

Najdôležitejším „spotrebičom“ v modernej kuchyni sa stáva počítač, ktorý nielenže poskytuje recepty, ale stráži aj dĺžku prípravy jedla, eviduje všetky zásoby a pripomína, čo treba kúpiť, ba dokonca sleduje aj našu diétu a upozorní, ak isté jedlo práve nie je vhodné pre náš žalúdok.

Všetky nové kuchynské technológie odzrkadľujú radosť z prípravy jedla, vyjadrenie dynamického životného štýlu (a, samozrejme, aj hrúbku bankového konta) svojho majiteľa.

Text: Ing. arch. Jana Macinská
Foto: Blum, Cortrade, Drevlux, Fagor, Franke, Koryna, Mepla, Polyston, Rossignol, Schüller Möbelwerk, Siemens, Whirlpool a archív vydavateľstva Jaga

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.