Fialová plodina v tvare veľkej hrušky je považovaná za skvelú a zdravú alternatívu mäsa. Rozhodne by nemal chýbať vo vašom jedálničku, ak sa snažíte schudnúť. Obsahuje mnoho vlákniny, veľmi málo kalórií a tukov, dokáže regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje metabolizmus. Ako si ho vypestujete vo vašej záhradke?
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Radosť z bohatej úrody krásnych čerešní neraz pestovateľom prekazí červivosť, ktorá znehodnotí mnoho plodov. Ako jej zabrániť?
Na výsadbu byliniek sú vhodnejšie teplejšie jarné dni. Pôda by mala byť dôkladne pripravená.
Kvôli ochrane prírody i nášho zdravia pristupujeme v záhrade k náhrade chemických prípravkov za nechemické.
Zelenina, ktorá sa na dlhé desaťročia vytratila z našich záhrad hlási návrat. Mangold, ktorý mnohí ľudia dnes vôbec nepoznajú, poznal už Aristoteles. Kým v stredomorskej strave sa udržal, u nás ho pestuje málokto. Našťastie sa čoraz viac dostáva do povedomia i naším pestovateľom.
Hnojník obyčajný (Coprinus comatus) patrí k chutným a ľahko pestovateľným hubám. Túto jarnú hubu vieme využiť pri príprave jedál. Okrem výživovej hodnoty má i liečivé účinky.
Aj vy si pamätáte rebarboru zo záhrady svojej babičky, či vo forme koláča, ktorý piekla? Rebarbora má stále dôvod byť súčasťou stravovania mladých ľudí, a pritom sa dá vypestovať vo vlastnej záhradke. Samozrejme, musíte vedieť, čo pre svoj rast potrebuje a tiež, ako ju konzumovať.
Určite viete o tom, že čajové vrecúška po použití majú aj potenciálne možnosti využitia. Niektoré ženy ich používajú ako obklad na opuchnuté viečka a unavené oči. Rovnako sú domácim liekom na popáleniny. Viete však o tom, že vrecúška čaju majú skvelé využitie aj v záhradke?
Na základe skúseností z uplynulých desaťročí dostáva zelenú biologická ochrana proti škodcom, chorobám i burinám. Ukázalo sa totiž, že chémia, ktorá síce pôsobí účinne proti škodcom i chorobám, neraz na dlhé obdobie ovplyvňuje kvalitu pôdy a navyše prispieva k imúnnym mutáciám. Problém škodcov a chorôb ovocia a zeleniny tak v globálnom zmysle zhoršuje.
Chutná a zdravá vo všetkých troch základných podobách: biela, zelená, fialová. Každá z týchto podôb sa odlišuje spôsobom pestovania. Ako si túto vzácnu dobrotu dopestovať vo vlastnej záhrade?
Nie je obvyklé, odtrhnúť si z pekného zeleného kríčka žltučké vajíčko, ktoré svojou fialkastou kresbou pripomína kraslicu. A navyše aj lákavo vonia. Ak však začneme pestovať indiánske pepíno , týchto krásnych, voňavých, ale predovšetkým veľmi chutných, šťavnatých a zdravých „vajíčok“ si užijeme do sýtosti.
Možnože ste si všimli, že skúsenejší záhradkári chránia vysiatu zeleninu i ďalšie plodiny netkanou textíliou. V prvom rade pôsobí ochranne proti vyzobaniu semiačok zo zeme vtákmi, ale má aj iné funkcie. Aké?
Kde sa diskutuje