Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Podobne ako v prípade nášho zdravia, aj o zdravie rastlín by sme mali dbať v prvom rade preventívne. Čo to znamená? Chrániť alebo vyberať si semiačka s nižším rizikom ochorení a starať sa o priesady tak, aby sme výskyt chorôb a škodcov minimalizovali.

Amatérske záhradkárstvo je dnes moderné, nielen kvôli tomu, že ušetríte peniaze, vypestujete si zdravé potraviny, ale aj kvôli relaxu, ktorý nám ponúka. Práca v prírode a so živými rastlinkami je obohacujúca a odmení vás. Akými plodinami začať, keď ešte nemáte skúsenosti?

Keď sa stratí snehová nádielka a prestane mrznúť, je čas vysadiť prvé druhy zeleniny do záhradky a pestovať priesady. Čo môžeme siať a sadiť tento mesiac? 

Nielen v obchodoch, ale aj v našich záhradkách sa začínajú čoraz častejšie objavovať rôzne menej známe druhy ovocia. Vracajú sa tie, ktoré pestovali naše prababičky, napríklad dula, mišpuľa, drieň, muchovník, arónia. Pribúdajú ale aj nové, kedysi v našich končinách neznáme. Aké chutné a zdravé novinky si môžete zasadiť v záhradke tento rok?

Kvalita a krása priesad, rovnako aj úspešnosť ďalšieho pestovania úrodnosť súvisí so starostlivosťou o rastlinky prakticky od semena. Kľúčovú rolu zohráva dostatok živím, ktoré plodina potrebuje. Ako hnojiť rastlinky, ktoré plánujeme použiť ako priesady?

Hovorí sa, že keď je 2. februára zamračené, alebo prší či sneží, zima už čoskoro skončí. Ak je jasno, potrvá ešte ďalších šesť týždňov. Bez ohľadu na to, aký je dátum je dôležité sledovať prognózy počasia a podľa toho upraviť plánované práce v záhrade.

Pokúsime sa hľadať súvislosti medzi Mesiacom, znameniami a záhradnými prácami. Je dôležité trpezlivo sledovať samých seba, svoje pocity. Aj keď vedome začneme pracovať v harmónii s mesačnými fázami (nov, spln, pribúdajúci a ubúdajúci Mesiac), bude trvať dlhšie, kým sa naučíme, ako mesiac ovplyvňuje náš život, rast a vývoj rastlín.

Chystáte sa vypestovať priesady zeleniny, ktoré budete rýchliť v parenisku, fóliovníku či v skleníku? Už je ten správny čas začať. Prinášame návod, ako vypestovať čo najzdravšie a najsilnejšie rastlinky, ktoré vám prinesú chutnú úrodu skôr.

Výhody skleníka alebo fóliovníka sú jednoznačné: predlžuje čas pestovania plodín, a tým pádom aj úrody. Ešte predtým, ako si ho kúpime, treba zvážiť, aké druhy rastlín a v akých obdobiach v ňom chceme pestovať. Podľa toho potom vybrať vhodný typ či rozmery.

Šampiňóny (pečiarka dvojvýtrusná) sú chutné na všetky možné spôsoby a vždy sa dá vymyslieť jedlo, ktoré ozvláštnia. Môžu byť hlavným jedlom – ako plnené či vyprážané, prílohou, prídavkom do polievky či základom skvelej omáčky. Navyše sú zdravé. Ako si ich vypestovať doma?