Už v pradávnych časoch sa naši prapredkovia v Malej Ázii živili „chlebom“, hoci obilie nepestovali. Plody na chlieb totiž zbierali pod košatými gaštanmi a piekli ich v pahrebe.
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Praktické rady a tipy do záhrady na tento mesiac.
Od polovice októbra až do jeho konca je ideálny čas na sadenie malín a arónie. Čo urobiť preto, aby sa čo najlepšie zakorenili a čo najskôr priniesli chutnú úrodu?
Ideálny čas pouvažovať nad tým, o aké ovocné stromčeky a kríky by sme chceli našu záhradku obohatiť. Október je totiž časom vysádzania výpestkov väčšiny ovocných druhov. Prečo voliť jesenné sadenie a aké druhy sadiť?
K tradičným jesenným podujatiam výstaviska Expo Center v Trenčíne patrí už deviaty rok výstava ovocia, potrieb pre záhradkárovi včelárov a farmárskych produktov JAHRADA, ktorá sa koná 12. až 13. októbra spoločne so 7. ročníkom výstavy potrieb pre seniorov SENIOR EXPO a 5. ročníkom výstavy zameranej na zdravý a harmonický spôsob života ZDRAVIE & HARMÓNIA.
Pestujete si na záhradke petržlen či zeler? Sú to skvelí pomocníci pre zdravie. Viete, kedy je najvhodnejší čas na ich zber a ako ich uskladniť, aby vydržali čo najdlhšie?
Výroba vína je vždy tak trochu experimentovanie, ale i sústavné nadobúdanie nových skúseností a dosahovanie nových, najmä chutnejších výsledkov.
Klasický hlávkový šalát alebo jeho delikátnejšia forma – ľadový patria na naše stoly celé dlhé generácie. Táto zelenina má vysokú biologickú hodnotu. Nemenej hodnotný je štiav, ktorému sa hovorí tiež šťavel.
Rôzne druhy šalátov, špenát či mangold majú bohaté uplatnenie v modernej zdravej kuchyni. Na to, aby sme ich mohli konzumovať čo najdlhšie, je dôležité dobré skladovanie. Viete kedy zberáme tieto druhy zeleniny a čo s nimi ďalej?
K najobľúbenejším a najčastejšie v našich záhradkách pestovaným hlúbovinám patria brokolica, kaleráb, kapusta, kel a karfiol. Z hľadiska výživového je zásobárňou dôležitých živín najmä brokolica a kel, ktoré si môžeme vychutnať nielen varené, ale aj rozmixované v zeleninových smoothie.
Vypiť si pohár vína je hriech alebo akt zdravia? Alkohol si isto zaslúži naše odsúdenie, keď je ho priveľa. Víno je však nápoj plný slnka, chuti i dobrej nálady. A mnohí, nielen tí, ktorí sa vo vínnych pivniciach s ním denne maznajú, prízvukujú, že je v ňom okrem pravdy aj zdravie.
Endívia, fenikel, kôpor... Tieto druhy listovej zeleniny môžeme mať čerstvé aj v septembri. Ako uchovať ich zberať a uchovať, aby nám poslúžila čo najdlhšie?
Kde sa diskutuje