Rebarbora – proti monilióze
Zdroj: iStock

9 rastlín vhodných na výrobu domácich postrekov a hnojív

Domáce prípravky proti škodcom či hnojivá z rastlín sú neškodné, lacné a veľmi účinné. Tu je deväť osvedčených rastlín, z ktorých si tieto bio postreky proti škodcom a hubovým chorobám alebo hnojivá na podporu rastu môžete sami bez problémov vyrobiť.

Existuje veľa domácich postrekov, ktoré sa po stáročia úspešne používajú proti rôznym hubovým chorobám (múčnatka) či škodcom (vošky, molice a podobne). Ich účinok je väčšinou založený na prírodných mineráloch, ako je oxid kremičitý, vďaka ktorým je povrch listov rastlín odolnejší proti prenikaniu húb cez spóry. Sú to najmä výluhy, odvary alebo zákvas, ktoré sú mimoriadne bohaté na určité minerály.

Druhy domácich prípravkov

Neviete, aký je rozdiel medzi výluhom, nálevom, odvarom či zákvasom? Pokúsime sa vám to teda vysvetliť.

Výluh. Rastliny stačí zaliať studenou vodou a nechať pri izbovej teplote lúhovať podľa potreby. Zvyčajne je to 10 h až 24 h. Táto metóda sa môže použiť pri rastlinách, ako je žihľava, repík, lopúch, kostihoj, šalvia, divozel a iné.

Nálev (čaj). Tento postup pozná každý. Jemne navlhčené rastliny (bylinky) sa zalejú vriacou vodou, nechajú podľa potreby lúhovať (15 minút) a následne sa precedia. Nálev sa najčastejšie pripravuje z mäkkých častí rastlín, ako sú napríklad kvety alebo listy (žihľava).

Zákvas. Vzniká kvasením rastlín alebo rastlinných častí vo vode 10 až 30 dní. Treba zdôrazniť, že zväčša poriadne zapácha. Nádoba, v ktorej budete zákvas pripravovať, by mala byť plastová. Zákvas sa používa väčšinou až po zriedení vodou a nie je vhodné aplikovať ho na rastliny počas suchých a slnečných dní.

Odvar. Pripravuje sa tak, že vložíte bylinky do studenej vody a privediete ich do varu. Väčšinou sa ešte nechajú 10 až 15 minút vo vode lúhovať a následne sa precedia cez sitko. Tento spôsob sa odporúča použiť pri tvrdých koreňoch, kôre plodov či vetvičiek.

9 rastlín na výrobu postrekov a hnojív

Žihľava dvojdomá
Zdroj: Shutterstock

Žihľava dvojdomá – dodávateľ dusíka

Je účinná ako krátkodobý dodávateľ dusíka pre jahody, zemiaky a paradajky.

Zákvas: 1 kg čerstvej vňate nechajte kvasiť v 10 l vody asi 1 alebo 2 týždne. Aplikujte ho každých 14 dní formou zálievky zriedený v pomere 1 : 10.

Vratič obyčajný
Zdroj: thinkstock

Vratič obyčajný – proti roztočom

Na odstránenie roztočov z jahôd a krov drobného ovocia je účinný výluh z vratiča.

Výluh: 500 g čerstvej alebo 30 g sušenej bylinky zalejte 24 l studenej vody a nechajte 24 h lúhovať. Vzniknutý výluh aplikujte na listy postihnutých rastlín zriedený v 20 l vody.

Praslička poľná
Zdroj: Shutterstock

Praslička poľná – proti hubovým chorobám

Vhodná ako ekoprípravok v boji proti hubovým chorobám na ovocninách a ružiach.

Výluh: 1 kg čerstvej alebo 200 g sušenej bylinky namočte do 10 l studenej vody a nechajte 24 hodín lúhovať. Aplikujte ho raz za týždeň zriedený v pomere 2 l výluhu na 10 l vody.

Rebarbora
Zdroj: thinkstock

Rebarbora – proti monilióze

Monilióza je najčastejšie plesňové ochorenie postihujúce kvety, slivky, marhule i čerešne.

Odvar: Postrek pripravíte z 1 kg čerstvých listov rebarbory, ktoré zalejete 5 l vriacej vody. Po vychladnutí môžete odvar aplikovať nezriedený na napadnuté rastliny.

Papraď samčia
Zdroj: Shutterstock

Papraď samčia – proti voškám

Okrem vošiek je výluh z paprade účinný aj proti štítničkam a pukliciam.

Výluh: 1 kg čerstvých listov zalejte 10 l studenej vody a lúhujte 3 až 4 dni. Aplikujte ho na rastliny v zriedenej forme v pomere 1 : 10.

Palina pravá
Zdroj: Shutterstock

Palina pravá – proti obaľovačom

Má účinky proti roztočom, obaľovačovi jablčnému i mlynárikovi kapustovému.

Odvar: 150 g čerstvej vňate zalejte 5 l vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Po vychladení zrieďte 250 ml čaju v 1 l vody a môžete aplikovať postrek.

Cesnak
Zdroj: Shutterstock

Cesnak – proti peronospóre

Všestranný cesnak sa používa azda najčastejšie proti voškám a hubovým chorobám.

Odvar: 75 g pokrájaného cesnaku zalejte 10 l vody a nechajte 24 h lúhovať. Neriedený aplikujte na listy alebo pôdu.

Chren dedinský
Zdroj: Shutterstock

Chren dedinský – proti pásavke

Zaberá proti voškám, húseniciam, pásavke zemiakovej, dokonca i múčnatke.

Odvar: Nastrúhaný chren zmiešajte s mletou pálivou paprikou, zalejte 3 l vriacej vody a nechajte hodinu lúhovať. Precedený a chladný môžete ihneď používať.

Rajčinová vňať
Zdroj: Shutterstock

Rajčinová vňať – proti mlynárikovi

Ak si z nej pripravíte odvar, môžete ho použiť aj proti roztočom, skočkám a bzdochám.

Odvar: 4 kg čerstvej vňate zalejte 10 l vody a asi pol hodiny povarte. Vychladnutý roztok zrieďte v pomere 1 : 10, prípadne do neho pridajte 40 g mazľavého mydla.

Recept na domáce hnojivo z kostihoja

Kostihoj má veľmi hlboké korene, vďaka čomu dokáže extrahovať veľké množstvo živín z pôdy a ukladať ich vo svojich listoch (najmä draslík). Jeho využitie ako hnojiva na podporu rastu tvorby plodov a kvetov má preto v ekozáhrade veľký význam.

zber kostihoja
Zber. Už v máji môžete začať zberať veľké listy, ktoré časom opäť rastline dorastú. Keďže sú chĺpkaté, nezabudnite si navliecť rukavice, aby vám nepodráždili kožu. foto Gardener´s World | Zdroj: Gardener´s World
príprava domáceho hnojiva z kostihoja
Narezanie. Z rastliny odstráňte kvety a hrubé stonky. Listy nahrubo nasekajte a naplňte nimi až po okraj vodotesnú nádobu. Zakryte ju vrchnákom a celú postavte do tieňa. | Zdroj: Gardener´s World
príprava domáceho hnojiva z kostihoja
Dopĺňanie. Približne raz za týždeň skontrolujte obsah nádoby. Keďže rozkladom sa objem zmenšuje, listy dopĺňajte, pričom tekutinu z dna môžete postupne používať. | Zdroj: Gardener´s World
príprava domáceho hnojiva z kostihoja
Riedenie. Pred použitím hnojivo zrieďte v pomere minimálne 1 : 10, jeden diel hnojiva a desať dielov vody. Čím je hnojivo tmavšie a silnejšie, tým viac vody môžete pridať. | Zdroj: Gardener´s World

Text: redakcia
Foto: Gardener´s World, isifa/Shutterstock, istock, thinkstock
Zdroj: časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje