Zdroj: World Avocado Organization
Vianočná roláda s piškótovým cestom pre milovníkov čokolády. Jedna surovina vás prekvapí!
Pri tomto recepte si prídu na svoje najmä milovníci čokolády. Roláda s piškótovým cestom sa podobá kmeňu stromu. Je plnená čokoládovým krémom, ktorý je obohatený o jednu netradičnú surovinu. O dvojitú dávku čokolády sa postará čokoládová poleva.
Lahodné rolády patria neodmysliteľne k Vianociam. V niektorých krajinách sú dokonca čokoládové rolády pripomínajúce kmene stromu súčasťou vianočného menu.
Budeme potrebovať
Piškótové cesto:
- 4 vajcia
- 100 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
Krémová náplň:
- 2 avokáda
- 30 g kakaového prášku
- 100 g práškového cukru
- 100 g horkej čokolády (85-percentná)
- 45 g smotany
Poleva:
- 250 g horkej čokolády
- 250 ml smotany na šľahanie
Postup prípravy čokoládového kmeňa
- Čokoládu do náplne si roztopíme vo vodnom kúpeli a odložíme bokom. Avokádo rozpolíme, vyberieme a rozmixujeme s kakaovým práškom, roztopenou čokoládou, cukrom a smotanou dohladka. Náplň dáme na niekoľko hodín vychladnúť, aby stuhla.
- Teraz si pripravíme piškótové cesto. Žĺtky si vymiešame s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridáme preosiatu múku a postupne zapracujeme aj bielky, ktoré sme si vyšľahali so štipkou soli.
- Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre predohriatej na 180 stupňov s horným a spodným ohrevom, a to približne 8 až 10 minút.
- Upečené cesto preložíme spolu s papierom na vlhkú utierku a orežeme okraje. Aj s papierom ho zagúľame do rolády. Rozvinieme a natrieme ho pripravenou náplňou. Znova ho zrolujeme, tento raz už bez papiera na pečenie.
- Rozpustíme si čokoládu so smotanou na polevu. Tú potom rozotrieme na vrch a pomocou špajle alebo nožíka vytvoríme ryhy, ktoré majú pripomínať kôru stromu a navodzovať vzhľad dreva.
- Hotový čokoládový kmeň uložíme do chladničky a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Náš tip: Kedy v piškótovom ceste použiť hladkú a kedy polohrubú múku? Pri dezertoch ako roláda treba použiť hladkú múku, aby cesto bolo jemné, ohybné a nepraskalo. Na tortu s piškótovým korpusom je lepšia polohrubá múka.
Text: Sláva Štefancová
Foto: World Avocado Organization
Komentáre