Vianočná roláda s piškótovým cestom pre milovníkov čokolády
Zdroj: World Avocado Organization

Vianočná roláda s piškótovým cestom pre milovníkov čokolády. Jedna surovina vás prekvapí!

Pri tomto recepte si prídu na svoje najmä milovníci čokolády. Roláda s piškótovým cestom sa podobá kmeňu stromu. Je plnená čokoládovým krémom, ktorý je obohatený o jednu netradičnú surovinu. O dvojitú dávku čokolády sa postará čokoládová poleva.

Lahodné rolády patria neodmysliteľne k Vianociam. V niektorých krajinách sú dokonca čokoládové rolády pripomínajúce kmene stromu súčasťou vianočného menu.

Budeme potrebovať

Piškótové cesto:

  • 4 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • štipka soli

Krémová náplň:

  • 2 avokáda
  • 30 g kakaového prášku
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g horkej čokolády (85-percentná)
  • 45 g smotany

Poleva:

  • 250 g horkej čokolády
  • 250 ml smotany na šľahanie

Postup prípravy čokoládového kmeňa

  1. Čokoládu do náplne si roztopíme vo vodnom kúpeli a odložíme bokom. Avokádo rozpolíme, vyberieme a rozmixujeme s kakaovým práškom, roztopenou čokoládou, cukrom a smotanou dohladka. Náplň dáme na niekoľko hodín vychladnúť, aby stuhla.
  2. Teraz si pripravíme piškótové cesto. Žĺtky si vymiešame s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridáme preosiatu múku a postupne zapracujeme aj bielky, ktoré sme si vyšľahali so štipkou soli.
  3. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre predohriatej na 180 stupňov s horným a spodným ohrevom, a to približne 8 až 10 minút.
  4. Upečené cesto preložíme spolu s papierom na vlhkú utierku a orežeme okraje. Aj s papierom ho zagúľame do rolády. Rozvinieme a natrieme ho pripravenou náplňou. Znova ho zrolujeme, tento raz už bez papiera na pečenie.
  5. Rozpustíme si čokoládu so smotanou na polevu. Tú potom rozotrieme na vrch a pomocou špajle alebo nožíka vytvoríme ryhy, ktoré majú pripomínať kôru stromu a navodzovať vzhľad dreva.
  6. Hotový čokoládový kmeň uložíme do chladničky a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Vianočná roláda s piškótovým cestom pre milovníkov čokolády
Zdroj: World Avocado Organization
Náš tip: Kedy v piškótovom ceste použiť hladkú a kedy polohrubú múku? Pri dezertoch ako roláda treba použiť hladkú múku, aby cesto bolo jemné, ohybné a nepraskalo. Na tortu s piškótovým korpusom je lepšia polohrubá múka.

Text: Sláva Štefancová
Foto: World Avocado Organization

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje