Ako dlho variť kukuricu? Tieto časové rozdiely vás prekvapia
Voňavá a šťavnatá varená kukurica je jednou z tých letných lahôdok, ktorým sa dá len ťažko odolať. Hoci je jej príprava mimoriadne jednoduchá, z času na čas môže byť po uvarení tvrdá. Ako dlho variť kukuricu, aby mala správnu konzistenciu?
Výber správnych kláskov
Ku kláskom kukurice sa môžete dostať rôznymi spôsobmi. Niekto preferuje domáce pestovanie na záhrade, ďalší dáva prednosť menej náročnému získaniu – kúpe v obchode alebo na tržnici. Výborné chuťové vlastnosti má kukurica cukrová, ktorá sa používa predovšetkým na priamy konzum, no je vhodná aj na konzervovanie a mrazenie. Jej typickou vlastnosťou je lahodná sladká chuť, šťavnatosť a pomerne nenáročná a krátka príprava. Dlhé roky sa v slovenských kuchyniach vo veľkých hrncoch varila najmä kukurica kŕmna, ktorá je významnou kultúrnou plodinou a krmivom hospodárskych zvierat. Mladé klásky kŕmnej kukurice sú síce mäkké, no dozrievaním zostávajú čoraz žltšie a tvrdšie, preto bolo treba vystihnúť správny čas zberu. Varenie starších klasov kŕmnej kukurice sa nevypláca – zrná sú tvrdé a ani ich chuť nemožno označiť za lahodnú.
Nečudo, že v obľúbenosti vedie najmä kukurica cukrová. Dá sa pripraviť varením, pečením aj grilovaním – a to pomerne za krátku dobu. Ak sa ocitnete v obchode pri debničkách s klasmi kukurice, v prvom rade sa zamerajte na ich stav a vzhľad.
- Vonkajší obal tvorený zelenými listami by mal byť celistvý, nepoškodený a ešte dostatočne pružný.
- Klásky obalené listami suchými listami nevýraznej farby majú za sebou dlhé státie v rôznych podmienkach, čo sa s veľkou pravdepodobnosťou odrazí aj na chuti zrniek.
- Zrnká chutnej kukurice majú žiarivo žltú až stredne žltú farbu. Sú rovnomerné, ich obal je napnutý, po stlačení zo zrnka vyteká biela šťava.
- Pozor na poškodené špičky klasov – môžu predznamenávať napadnutie hmyzom.
Príprava kukurice na varenie
Ak sa chystáte variť kukuricu v hrnci, zvoľte veľkostne približne rovnaké klasy, aby boli uvarené naraz. Je dobrým zvykom očistiť ich od šupiek, vlasov a pred varením umyť. Niekoľko zdravých zelených listov sa oplatí pridať aj medzi klasy kukurice v hrnci – chuť kukurice bude ešte výraznejšia. Do hrnca dolejeme toľko studenej vody, aby boli všetky klasy komplet ponorené pod hladinou. Vodu vopred nesolíme, inak budú zrnká tvrdšie. Úplne postačí osolenie a dochutenie maslom či inými bylinkami až po dovarení. Hrniec s vodou a klasmi kukurice postavíme na sporák, zakryjeme pokrievkou a začneme s ohrievaním vody.
Ako dlho variť kukuricu?
Klasickou a rokmi zaužívanom metódou tepelnej prípravy kukurice je varenie vo vode. Výsledkom je kukurica šťavnatá a s bohato rozvitou prirodzenou chuťou. Čas, ktorý majú klasy kukurice pobudnúť vo vode, však záleží od veľkosti kláskov, ich zrelosti aj od druhu kukurice.
- Mladej a čerstvej cukrovej kukurici (so svetložltými zrnkami) postačí varenie po dobu 5 – 7 minút.
- Staršie klasy cukrovej kukurice (so žltými zrnkami v hustých radoch) budú príjemne mäkké za 12 – 20 minút varenia.
- Varenie kŕmnej kukurice je na čas náročnejšie a výsledok menej istý. Vo väčšine prípadov jej postačí pobudnúť vo vriacej vode 30 – 40 minút, no niekedy je to až 60 minút.
Vždy počítame čas varenia až po dosiahnutí doby varu. Teplo totiž musí klasmi postupne prenikať. Pomocou vidličky sa dá jednoducho zistiť, či sú už zrnká kukurice mäkké. Po dovarení jednotlivé kusy vyberieme z vody, necháme odkvapkať a porozkladáme na plech alebo dosku, kde ich posolíme a ochutíme podľa toho, ako máme kukuricu radi (napríklad maslom alebo bylinkovým maslom).
Uvarili ste viac kukurice, ako práve zjete?
Vychladnutú uvarenú kukuricu možno v chladničke skladovať orientačne 3 až 4 dni – ideálne vo vzduchotesnej nádobe. Pred ďalším podávaním ju stačí na 1 minútu ponoriť do horúcej vody, aby sa obnovila chýbajúca vlhkosť. Okrem toho sa dajú zrnká z kláskov veľmi jednoducho orezať. Výborné sú do šalátov, do zmesi na plnenie cukiet, kuracieho soté, rizota alebo na pizzu.
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Kukurica sa da varit aj v kuchte, tam je to otazka 2-3 minut a je uvarena.
Davajte si najma pozor na priekupnikov na trhu, ktori vam budu tvrdit, ze kukurica bude sladka az ked sa uvari.
Da sa totiz ochutnat aj surova a hned viete, ci bude sladka, ziadne varenie jej cukor nedoda.