Pečeným bryndzovým tyčinkám neodoláte
Chuť typickú pre bryndzové mňamky asi netreba nejako zvlášť predstavovať. Kto má rád bryndzu, isto si vie predstaviť výbornú chuť týchto tyčiniek aj sám. Pridaný varený zemiak robí cesto vláčnejším, mäkším. Je veľmi jemné a chutné.
Galéria
Ingrediencie:
150 g zemiakov uvarených v šupke (je to jeden väčší zemiak)
150 g bryndze
200 g hladkej múky
150 g masla
1 vajce
okrem toho:
1 vajce
1/2 KL červenej mletej sladkej papriky
soľ, mletá rasca (ja som dala celú)
Postup:
V miske vidličkou rozpučíme bryndzu, pridáme postrúhaný uvarený zemiak (najlepšie uvarený deň vopred), vajce, maslo múku, mierne osolíme a spracujeme vláčne cesto.
Cesto rozvaľkáme na 1 cm hrubý plát. Treba dodržať túto hrúbku cesta. Ak bude tenšie, niektoré tyčinky budú plochejšie. Radielkom (kolieskom na pizzu) pokrájame cesto na tyčinky široké asi 1,5 cm . Mne sa to evidentne nepodarilo 🙂
Potrieme rozšľahaným vajcom, do ktorého sme pridali 1/2 KL červenej mletej papriky. Posypeme drvenou rascou (v mojom prípade celou). Osolíme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C na asi 8 –10 minút. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie. Necháme vychladnúť na papieri, až po vychladnutí ich pozbierame.
Z tejto dávky vyšlo asi 40 kúskov tyčiniek.
teraz som ich dopiekla, sú geniálne, mňam, musím ich schovať, lebo do Vianoc nevydržia 😀
Môj osvedčený, jednoduchší a ľahší recept je 250 gr hladkej múky, 250 gr bryndze a 250 gr Hery, zmiešať dohromady, vyvalkať na múkou dobre posypanej doske na
hrúbku tak okolo 0,5 cm, potrieť rozšľahaným vajcom, dobre posoliť a posypať nedrveným kmínom. Radielkom cesto pokrájať na pásiky a tyčinky ako na obrázku, užšie, širšie, dlhšie, kratšie, kto ako chce a dať upiecť do ružova do vopred vyhriatej rúry tak okolo 200 stupňov.
Dá sa bryndza nahradiť tvarohom???
Krásný recept 😊 Měla jsem hodně brynzy na hranici spotřeby, tak jsem z ní udělala tyto tyčinky. Jsou luxusní. Škoda, že nemůžu přiložit foto. Děkuji 😊