
Domáce sušienky s výraznou čokoládovou chuťou
Ak máte radi chuť poctivej horkej čokolády, skúste si ju pretransformovať do podoby sušienok. Budete prekvapení, ako výborne chutia.
Ingrediencie:
na 35 – 37 sušienok
225 g kvalitnej horkej čokolády (minimálne 50 %-nej)
60 g masla
2 vajcia (väčšie)
100 g kryštálového cukru
225 g hladkej múky
1 KL vanilkového extraktu
1 KL prášku do pečiva
štipka soli
jemný kryštálový cukor (krupica) a práškový cukor na obaľovanie
Postup:
Čokoládu s maslom rozpustíme nad parou. Dobre vymiešame a odstavíme ochladiť. Vajcia našľaháme s cukrom. Šľaháme, až kým nezískame penu, asi 4 minúty. Pridáme ochladenú, ale stále riedku čokoládu. Prešľaháme.
Pridáme vanilkový extrakt a opäť prešľaháme. Nakoniec už iba ručne primiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Vzniknutá hmota je najprv redšej konzistencie, ale odložíme ju stuhnúť do chladničky aspoň na 1 hodinu. Nedoporučujem dlhšie, lebo maslo aj čokoláda veľmi stvrdnú, a guľky sa potom ťažko formujú.
Keď je hmota akurát stuhnutá, formujeme z nej guľky vo veľkosti vlašského orecha. Guľky najprv obalíme v kryštálovom cukre a následne v preosiatom práškovom cukre. Práškový cukor neotriasame, ale necháme to množstvo, ktoré si gúľaním na seba guľky nabrali (po upečení sú krajšie).
Obalené guľky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Nedávame ich natesno k sebe, lebo pečením zväčšia svoj objem. Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 170 stupňov maximálne 10 – 12 minút.
NEVYSUŠUJEME zbytočne. Sušienky majú ostať na povrchu popraskané a mierne chrumkavé (od cukru) a vo vnútri sú vláčne a silno čokoládové.
Necháme vychladnúť na plechu. Po upečení sú veľmi jemné a mohli by sa pri premiestňovaní za tepla polámať. Ako som už v úvode spomínala vyjde z nich 35 – 37 kusov. Prajem príjemné mlsanie!
Ja ich pekávam pravidelne a sú naozaj vynikajúce.Môžem len odporučiť.