image 22862 25 v1
Galéria (12)

Ako si vyrobiť debničky na ovocie a zeleninu

Ak máte záhradku, viete, že debničiek nie je nikdy dosť. Či už treba vynášať priesady na hriadky, oberať ovocie alebo pripraviť zeleninu na skladovanie. Ak si nájdete trocha času, ich zostavenie bude pre vás hračkou.

Galéria

Výroba debničiek na ovocie a zeleninu
Výroba debničiek na ovocie a zeleninu
Výroba debničiek na ovocie a zeleninu
Výroba debničiek na ovocie a zeleninu
Výroba debničiek na ovocie a zeleninu
Výroba debničiek na ovocie a zeleninu
Výroba debničiek na ovocie a zeleninu
Výroba debničiek na ovocie a zeleninu

UROB SI SÁM

náročnosť: ***
čas: 1 hodina
náklady: 2,30 €
ľudia: 1
obdobie: celoročne

KONTROLNÝ ZOZNAM

MATERIÁL 2,30 €
(pre debničku 60 × 38 × 29 cm)
• drevený masív 2,10 €
stavebné smrekové fošne s hrúbkou 40 mm
• spojovací materiál 0,20 €
sponky dlhé 38 mm

NÁRADIE A POMÔCKY
• píla
• pneumatická sponkovačka
• vŕtačka, Forstnerov vrták
• jednoručná fréza

PRACOVNÝ POSTUP

1. MATERIÁL
Zo zvyškov stavebného reziva s hrúbkou 40 mm povyberáme pevné kusy bez priečnych a voľných hrčí. Štvorstranne ich nahobľujeme a nakrátime.

2. HRANOLY
Fošne rozpílime na hranoly široké 6 cm. Pílový kotúč na pozdĺžny rez zaistí hladké plochy v hobľovanej kvalite, nebudeme musieť brúsiť.

3. LATKY
Hranoly rozpílime na latky hrubé 12 mm. Ak je výkon píly prislabý, rez uskutočníme v dvoch fázach, vždy v polovici hrúbky.

4. HRANOLČEKY
Na rohové spoje si napílime a nakrátime hranolčeky s prierezom 3 × 3 cm. Musia byť bez hrčí, aby zaistili pevnosť debničky. 

5. VŔTANIE
V krátkych bočniciach vytvoríme 35-milimetrovým Forstnerovým vrtákom rukoväte. Popri doraze hĺbime v spodnej časti jeden otvor vedľa druhého.

6. ZAOBLENIE
Rukoväte začistíme rádiusovou frézkou, aby nás debnička pri prenášaní neodierala. Drobné vlnky od vŕtania nie sú bariérou.

7. SPÁJANIE
Z hranolčekov a latiek zostavíme prvé čelo. Použijeme pri tom sponky s dĺžkou 38 mm, sledujeme rovnomerné rozmiestnenie škár.

8. SPOJNICE
Medzi rohové hranolčeky upevníme ďalší, na ktorý budeme upevňovať latky dna. Počet sponiek prispôsobíme plánovanej nosnosti.

9. BOČNICA
Dvojicu hotových čiel začneme spájať bočnicami. Najlepšou stratégiou je vždy upevniť vrchnú a spodnú latku a následne vyplniť zvyšok.

10. KOMPLETIZOVANIE
Pri sponkovaní rešpektujeme kresbu dreva. Sponka musí prebiehajúce vlákna objímať, len tak sa vytvorí dostatočne silný a únosný spoj.

11. ZNAČENIE
Hotové debničky môžeme napustiť prírodnými vysychavými olejmi alebo voskom, prípadne označiť popismi podľa plánovaného využitia.

debničky

      HOTOVO

dobré rady

Materiál na debničky
Aj keď debničky možno vyrábať zo surového ihličnatého dreva, suché je predsa len vhodnejšie. Predídeme tým rozsúšaniu a uvoľneniu spojov, čo by si s odstupom času vyžadovalo opravu.
Volíme dreviny ľahké a trvácne, debničky pri skladovaní v pivnici chránime pred stykom s mokrou zeminou.

Radšej neošetrený povrch
Použitiu biocídnych napúšťadiel sa vyhýbame, aby chemické látky neprechádzali do skladovanej zeleniny. Z toho istého dôvodu radšej debničky ani nenatierame farbou.

Zníženie hmotnosti
Debničku možno pri výrobe odľahčiť opílením rohových hranolov na trojuholníkový prierez, takže z každého kusu vzniknú dva. Aby však montáž nebola zložitá, budeme si musieť vyrobiť pomôcku na ich držanie v správnej polohe.

Stohovanie
Ak rohové hranolčeky posunieme v debničke o centimeter nadol, získame tým v rohoch priestor pre zapadnutie debničiek do seba pri stohovaní.

Text, foto a realizácia: Milan Gigel, redaktor denníka SME
Zdroj: časopis Urob si sám, JAGA GROUP, s.r.o.

  1. Anonym says:

    Na debničku treba cca. 0.8 m2 dreva. Kde to kúpim za 2.10 € ?
    Nápad je to dobrý, v zime to určite vyskúšam.

    1. klaus says:

      taky by me to zajimalo

      1. aaa says:

        stačí ísť k niekomu na stavbu a vypýtať si zvyšky dreva, verte mi, že vám ich s radosťou dajú, je to pre nich len odpad, no dá sa takto skvele využiť.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje