Pripravte si s nami lahodné čokoládové muffiny
Máte radi muffiny a doteraz ste sa neodvážili pripraviť si ich doma? Vyskúšajte s nami tieto jednoduché, lahodné čokoládové muffiny – recept skutočne nie je zložitý a nepotrebujete na ne ani špeciálny plech určený na muffiny. Stačia košíčky a zopár jednoduchých prísad. Sú výborné nielen ako dezert, ale napríklad aj ako sladké raňajky či desiata ku káve. Ak ich uchováte v uzatvorenej nádobe, vydržia mäkké približne 4 – 5 dní.
Galéria
Ingrediencie: (cca 35 stredných muffinov)
600g polohrubej múky
150g cukru
3 bal. vanilkového cukru
1 prášok do pečiva
4 vajíčka
300g bieleho smotanového jogurtu
3 PL kakaa
1 horká čokoláda
kôra z 1 citróna
2 dcl oleja
podľa potreby mlieko
náplň: nutella, čokoládový krém, džem (podľa chuti)
Postup:
1. Pripravíme si ingrediencie – čokoládu nasekáme na malé kúsky (nestrúhame).
2. Rozmiešame prášok do pečiva v múke a následne zmiešame všetky suché suroviny, čiže múku, cukor, vanilkový cukor, kakao a pridáme štipku soli.
3. Do suchej zmesi postupne zamiešame jogurt, olej, vajíčka a v prípade že je cesto príliš tuhé, zriedime mliekom tak, aby nebolo ani celkom tekuté ani celkom tuhé. Nešľaháme, iba ručne zľahka premiešame, aby sa suroviny spojili.
4. Do cesta primiešame čokoládu a čerstvo nastúhanú citrónovú kôru.
5. Pripravené košíčky naplníme cestom približne do dvoch tretín. Ak nemáme muffinový plech, vôbec to nevadí, iba namiesto jedného košíčka dáme vždy dva. Na jeden klasický plech sa nám zmestí približne 15 kúskov. Dáme do vyhriatej rúry (cca 200°C) piecť na 20-25 minút. Muffiny sa zdvihnú a mierne popraskajú.
6. Upečené muffiny necháme vychladnúť a následne pomocou cukrárskej striekačky naplníme ľubovoľnou plnkou, alebo necháme bez plnky. Môžme podľa potreby ozdobiť krémom. Najlepšie chutia s vychladeným mliekom, kávou alebo čajom.
Želáme dobrú chuť!
Text a foto: Anna Martausová
Komentáre