Žiaden kapor, ani vyprážané filé: Skúste lososové rolády a falošné makové pupáky!

23.12.2017
23.12.2017 (1)
Žiaden kapor, ani vyprážané filé: Skúste lososové rolády a falošné makové pupáky!

Losos je kvalitnou zdravou rybou vďaka vysokému obsahu zdraviu prospešných tukov, omega-3 mastných kyselín. Obsahujú ich aj orechy, ktoré vytvárajú s lososom nezvyčajnú, ale veľmi chutnú kombináciu. Divá, čierna alebo čierno-červená ryža, ktorú tento recept obsahuje je nielen chutná, ale obsahuje mnoho cenných nutričných látok.

Táto pseudo-obilnina je výbornou alternatívou k nezdravej bielej ryži. Vyskúšajte tento zdravý recept a možno sa stane vašou novou štedrovečernou tradíciou:

Potrebujete:

2 čajové lyžičky olivového alebo sezamového oleja
1/4 šálky na drobno nasekanej cibule
1 strúčik cesnaku nakrájaný nadrobno
4 šálky nasekaného čerstvého baby špenátu
1/2 čajovej lyžičky soli a korenia
1 šálka varenej čiernej alebo červenej divej ryže
1/4 šálky nastrúhaného tvrdého syru, vhodný je napríklad nízkotučný syr Pierko alebo Boryna
2 čajové lyžičky citrónovej, prípadne limetkovej šťavy
1/2 šálky nasekaných vlašských orechov
600 g lososových filetov bez kože

Ako na to:

Na oleji speníme cibuľku, vmiešame nakrájaný cesnak a špenát, dochutíme korením a soľou. Krátko, približne tri minúty opekáme. Odstavíme z platničky a pridáme vo vývare uvarenú divú ryžu. Zmes dôkladne premiešame, pridáme citrónovú šťavu.

Zmes rovnomerne rozotrieme filety lososa, posypeme syrom a nasekanými orechmi. Každý plátok ryby zvinieme do rolády a zviažeme niťou alebo prichytíme špáradlom, aby sa neotvorili.

Rúru dáme vyhriať na 190 stupňov. Plech vystelieme papierom a poukladáme naň rolády. Pečieme 15 až 20 minút pri teplote 190 stupňov. Upečené lososové rolády necháme vychladnúť a nakrájame na plátky. Výhodou tohto receptu je, že chutí teplý i studený. Vhodnou prílohou je šalát z čerstvej zeleniny.

Falošné makové pupáky bez múky a cukru

Ak máte radi raw či vegánsku stravu vyskúšajte ozvláštnenie, ktoré sa hodí na každý štedrovečerný stôl: rýchle, nepečené a trošku falošné, ale o to zdravšie a veľmi chutné makové pupáky.

Potrebujete:

4 banány
4 jablká
datľový sirup
mletý mak

Ako na to:

Ovocie nakrájajte na približne rovnako veľké časti a v miske premiešajte s mletým makom a datľovým sirupom.

Sabína Zavarská
Foto: isifa/shutterstock

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
maja | 08.01.2018, 15:36
skuelééé. Až na to, že divoká ryža mi utiekla z hrnca niekam do hôr, baby špenát sa rozplakal, keď som ho chcela krájať , takže napokon som urobila lososa v parnom hrnci bez kadejakých zbytočných prísad, iba so zemiakmi, tiež urobenými v pare.A chutilo rovnako, ako kadejaké zbytočné výmysly, zbavujúce lososa jeho pravej chuti. Vážený/á autor/ka, skúste variť , resp. pridávať jednoduché recepty z bežne dostupných surovín. Vďaka

Praktické rady, tipy a návody každých 7 dní.
 

Reklama