/ Recepty /

Žiaden kapor, ani vyprážané filé: Skúste lososové rolády a falošné makové pupáky!

Žiaden kapor, ani vyprážané filé: Skúste lososové rolády a falošné makové pupáky!

Losos je kvalitnou zdravou rybou vďaka vysokému obsahu zdraviu prospešných tukov, omega-3 mastných kyselín. Obsahujú ich aj orechy, ktoré vytvárajú s lososom nezvyčajnú, ale veľmi chutnú kombináciu. Divá, čierna alebo čierno-červená ryža, ktorú tento recept obsahuje je nielen chutná, ale obsahuje mnoho cenných nutričných látok.

Táto pseudo-obilnina je výbornou alternatívou k nezdravej bielej ryži. Vyskúšajte tento zdravý recept a možno sa stane vašou novou štedrovečernou tradíciou:

Potrebujete:

2 čajové lyžičky olivového alebo sezamového oleja
1/4 šálky na drobno nasekanej cibule
1 strúčik cesnaku nakrájaný nadrobno
4 šálky nasekaného čerstvého baby špenátu
1/2 čajovej lyžičky soli a korenia
1 šálka varenej čiernej alebo červenej divej ryže
1/4 šálky nastrúhaného tvrdého syru, vhodný je napríklad nízkotučný syr Pierko alebo Boryna
2 čajové lyžičky citrónovej, prípadne limetkovej šťavy
1/2 šálky nasekaných vlašských orechov
600 g lososových filetov bez kože

Ako na to:

Na oleji speníme cibuľku, vmiešame nakrájaný cesnak a špenát, dochutíme korením a soľou. Krátko, približne tri minúty opekáme. Odstavíme z platničky a pridáme vo vývare uvarenú divú ryžu. Zmes dôkladne premiešame, pridáme citrónovú šťavu.

Zmes rovnomerne rozotrieme filety lososa, posypeme syrom a nasekanými orechmi. Každý plátok ryby zvinieme do rolády a zviažeme niťou alebo prichytíme špáradlom, aby sa neotvorili.

Rúru dáme vyhriať na 190 stupňov. Plech vystelieme papierom a poukladáme naň rolády. Pečieme 15 až 20 minút pri teplote 190 stupňov. Upečené lososové rolády necháme vychladnúť a nakrájame na plátky. Výhodou tohto receptu je, že chutí teplý i studený. Vhodnou prílohou je šalát z čerstvej zeleniny.

Falošné makové pupáky bez múky a cukru

Ak máte radi raw či vegánsku stravu vyskúšajte ozvláštnenie, ktoré sa hodí na každý štedrovečerný stôl: rýchle, nepečené a trošku falošné, ale o to zdravšie a veľmi chutné makové pupáky.

Potrebujete:

4 banány
4 jablká
datľový sirup
mletý mak

Ako na to:

Ovocie nakrájajte na približne rovnako veľké časti a v miske premiešajte s mletým makom a datľovým sirupom.

Sabína Zavarská
Foto: isifa/shutterstock

Komentáre

  1. skuelééé. Až na to, že divoká ryža mi utiekla z hrnca niekam do hôr, baby špenát sa rozplakal, keď som ho chcela krájať , takže napokon som urobila lososa v parnom hrnci bez kadejakých zbytočných prísad, iba so zemiakmi, tiež urobenými v pare.A chutilo rovnako, ako kadejaké zbytočné výmysly, zbavujúce lososa jeho pravej chuti. Vážený/á autor/ka, skúste variť , resp. pridávať jednoduché recepty z bežne dostupných surovín. Vďaka

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.