/ Recepty /

Čokoládový lávový koláč s nugátovou zmrzlinou

Čokoládový lávový koláč

Perfektný dezert, ktorý zabaví celú rodinu a inšpiruje vás k ďalším cukrárskym pokusom s deťmi. S nugátovým zmrzlinovým krémom mu neodolá nikto.

Na čokoládový lávový koláč potrebujete:

  • 1 lyžicu kvalitného kakaa + trošku na poprášenie formičiek
  • 200 g tmavej čokolády nalámanej na kocky
  • 200 g nakrájaného masla
  • 4 vajcia
  • 4 vaječné žĺtky
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 100 g tmavého cukru
  • 50 g múky
  • nalámaná čokoláda navyše, ktorú dáte do stredu dezertu

Na nugátový krém potrebujete:

  • 150 g makadámiového nugátu
  • vanička vanilkovej zmrzliny

Postup prípravy čokoládového lávového koláča:

Rúru predhrejte na 200 ° C. Vymastite štyri ohňovzdorné misky (alebo formičky) maslom a vysypte kakaovým práškom. Rozmiešajte čokoládu a maslo vo vodnom kúpeli, potom nechajte 10 minút vychladnúť. Vymiešajte vajcia, žĺtky a cukor až do jemnej peny. Pridajte vanilkový extrakt a čokoládovo-maslovú zmes.

Preosejte múku a kakao, vmiešajte do cesta. Misky či formičky naplňte do polovice cestíčkom, potom do stredu každej vložte kocku čokolády a zalejte zvyšným cestíčkom – až do dvoch tretín nádoby. Pečte 15 až 20 minút, alebo kým nie je vrch jemne „chytený“.

Zmrzlinu ku koláču si vyrobíte jednoducho:

Nasekáte nugát na drobné kúsky, dobre premiešate s vanilkovou zmrzlinou a celé opäť vložíte do mrazničky, kým sa zmes neusadí.

Čokoládové lávové koláče podávajte s kopčekmi zmrzliny – v miskách alebo vyklopené. Dobrú chuť!

Čokoládový lávový koláč

Čokoládový lávový koláč

Text a foto: Sabína Zavarská

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.