Čokoládový lávový koláč s nugátovou zmrzlinou
Perfektný dezert, ktorý zabaví celú rodinu a inšpiruje vás k ďalším cukrárskym pokusom s deťmi. S nugátovým zmrzlinovým krémom mu neodolá nikto.
Na čokoládový lávový koláč potrebujete:
- 1 lyžicu kvalitného kakaa + trošku na poprášenie formičiek
- 200 g tmavej čokolády nalámanej na kocky
- 200 g nakrájaného masla
- 4 vajcia
- 4 vaječné žĺtky
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 100 g tmavého cukru
- 50 g múky
- nalámaná čokoláda navyše, ktorú dáte do stredu dezertu
Na nugátový krém potrebujete:
- 150 g makadámiového nugátu
- vanička vanilkovej zmrzliny
Postup prípravy čokoládového lávového koláča:
Rúru predhrejte na 200 ° C. Vymastite štyri ohňovzdorné misky (alebo formičky) maslom a vysypte kakaovým práškom. Rozmiešajte čokoládu a maslo vo vodnom kúpeli, potom nechajte 10 minút vychladnúť. Vymiešajte vajcia, žĺtky a cukor až do jemnej peny. Pridajte vanilkový extrakt a čokoládovo-maslovú zmes.
Preosejte múku a kakao, vmiešajte do cesta. Misky či formičky naplňte do polovice cestíčkom, potom do stredu každej vložte kocku čokolády a zalejte zvyšným cestíčkom – až do dvoch tretín nádoby. Pečte 15 až 20 minút, alebo kým nie je vrch jemne „chytený“.
Zmrzlinu ku koláču si vyrobíte jednoducho:
Nasekáte nugát na drobné kúsky, dobre premiešate s vanilkovou zmrzlinou a celé opäť vložíte do mrazničky, kým sa zmes neusadí.
Čokoládové lávové koláče podávajte s kopčekmi zmrzliny – v miskách alebo vyklopené. Dobrú chuť!
Text a foto: Sabína Zavarská
Komentáre