Čokoládový lávový koláč

Čokoládový lávový koláč s nugátovou zmrzlinou

Perfektný dezert, ktorý zabaví celú rodinu a inšpiruje vás k ďalším cukrárskym pokusom s deťmi. S nugátovým zmrzlinovým krémom mu neodolá nikto.

Na čokoládový lávový koláč potrebujete:

  • 1 lyžicu kvalitného kakaa + trošku na poprášenie formičiek
  • 200 g tmavej čokolády nalámanej na kocky
  • 200 g nakrájaného masla
  • 4 vajcia
  • 4 vaječné žĺtky
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 100 g tmavého cukru
  • 50 g múky
  • nalámaná čokoláda navyše, ktorú dáte do stredu dezertu

Na nugátový krém potrebujete:

  • 150 g makadámiového nugátu
  • vanička vanilkovej zmrzliny

Postup prípravy čokoládového lávového koláča:

Rúru predhrejte na 200 ° C. Vymastite štyri ohňovzdorné misky (alebo formičky) maslom a vysypte kakaovým práškom. Rozmiešajte čokoládu a maslo vo vodnom kúpeli, potom nechajte 10 minút vychladnúť. Vymiešajte vajcia, žĺtky a cukor až do jemnej peny. Pridajte vanilkový extrakt a čokoládovo-maslovú zmes.

Preosejte múku a kakao, vmiešajte do cesta. Misky či formičky naplňte do polovice cestíčkom, potom do stredu každej vložte kocku čokolády a zalejte zvyšným cestíčkom – až do dvoch tretín nádoby. Pečte 15 až 20 minút, alebo kým nie je vrch jemne „chytený“.

Zmrzlinu ku koláču si vyrobíte jednoducho:

Nasekáte nugát na drobné kúsky, dobre premiešate s vanilkovou zmrzlinou a celé opäť vložíte do mrazničky, kým sa zmes neusadí.

Čokoládové lávové koláče podávajte s kopčekmi zmrzliny – v miskách alebo vyklopené. Dobrú chuť!

Čokoládový lávový koláč

Čokoládový lávový koláč

Text a foto: Sabína Zavarská

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje