Chutná domáca zmrzlina? Vyskúšajte tieto 3 skvelé recepty!
Ak ste ešte nikdy neskúšali mrazený dezert, budete prekvapení, aké ľahké je pripraviť si doma chutnú zmrzlinu.
Galéria
Malinovo-tvarohová zmrzlina
85 gramov krémového tvarohu alebo mascarpone
½ šálky cukru (prípadne použite stéviu alebo inú náhradu)
1 a ½ čerstvých rozmixovaných malín (pokojne vyskúšajte jahody, čučoriedky)
1 šálka šľahačkovej smotany
1 šálka plnotučného mlieka
Postup prípravy malinovo-tvarohovej zmrzliny
K tvarohu alebo mascarpone pridajte cukor, maliny a poriadne vyšľahajte, aby sa suroviny dobre premiešali. Prilejte smotanu a mlieko a šľahajte ďalej dohladka. Nalejte do foriem na zmrzlinu (prípadne na nanuky) a dajte zamraziť.
Kávová zmrzlina s čokoládou
3 šálky plnotučného mlieko
2 šálky šľahačkovej smotany
½ šálky cukru
¼ lyžičky soli
vanilkový struk
5 vaječných žĺtkov
2 lyžice instantnej kávy
170 g tmavej čokolády rozdrvenej najemno
Ako si pripravíte kávovú zmrzlinu s čokoládou
Prvých 5 ingrediencií rozšľahajte vo veľkom hrnci s hrubým dnom. Varte na miernom ohni asi 4 minúty, kým sa cukor nerozpustí a zmes nie je horúca. Často miešajte. V šálke horúcej mliečnej zmesi rozmiešajte žĺtky a prilejte do zvyšnej zmesi. Varte na miernom ohni 8 až 10 minút, stále šľahajte. Prelejte cez sito a vmiešajte instantnú kávu. Nechajte v chladničke vychladnúť 8 až 24 hodín. Potom do zmesi vmiešajte rozlámanú čokoládu, dajte do formičiek na nanuky alebo zmrzlinu a zamraziť. Pred podávaním mrazte aspoň hodinu. Zmrzlina v mrazničke vydrží týždeň. Pravdaže, ak vám toľko vydrží.
Citrónovo-čučoriedková zmrzlina so sušienkami
1 a ½ šálky čučoriedok
¼ šálky cukru
220 g mascarpone
1 šálka cukru (nič sa nestane, ak ho dáte menej)
2 šálky smotany
1 šálka mlieka
1 lyžička vanilkovej arómy
1 lyžička citrónovej kôry
1 lyžica citrónovej šťavy
4 grahamové sušienky nalámané na kúsky
Postup prípravy citrónovo-čučoriedkovej zmrzliny so sušienkami
Čučoriedky a cukor uvarte v menšom hrnci, kým bobule nezvädnú a zmes nezhustne (7-8 minút). Nechajte úplne ochladiť. Polovicu šálky čučoriedkovej omáčky si odložte.
Vymiešajte mascarpone a cukor dohladka. Primiešajte smotanu, mlieko, vanilkovú arómu, citrónovú šťavu a kôru.
Na vrstvu zmrzliny pridajte čučoriedkovú omáčku a kúsky sušienok. Prikryte a dajte zmraziť. Pred podávaním by mala byť v mrazničke aspoň 2-3 hodiny. Dozdobte zvyšnou čučoriedkovou omáčkou.
Sabína Zavarská
Foto: istock
a bez mlieka by nebolo?