/ Recepty /

Chutná domáca zmrzlina? Vyskúšajte tieto 3 skvelé recepty!

domáca zmrzlina
Zdroj: iStock

Ak ste ešte nikdy neskúšali mrazený dezert, budete prekvapení, aké ľahké je pripraviť si doma chutnú zmrzlinu.

Malinovo-tvarohová zmrzlina

85 gramov krémového tvarohu alebo mascarpone
½ šálky cukru (prípadne použite stéviu alebo inú náhradu)
1 a ½ čerstvých rozmixovaných malín (pokojne vyskúšajte jahody, čučoriedky)
1 šálka šľahačkovej smotany
1 šálka plnotučného mlieka

Malinovo-tvarohová domáca zmrzlina
Zdroj: iStock

Postup prípravy malinovo-tvarohovej zmrzliny

K tvarohu alebo mascarpone pridajte cukor, maliny a poriadne vyšľahajte, aby sa suroviny dobre premiešali. Prilejte smotanu a mlieko a šľahajte ďalej dohladka. Nalejte do foriem na zmrzlinu (prípadne na nanuky) a dajte zamraziť.

Kávová zmrzlina s čokoládou

3 šálky plnotučného mlieko
2 šálky šľahačkovej smotany
½ šálky cukru
¼ lyžičky soli
vanilkový struk
5 vaječných žĺtkov
2 lyžice instantnej kávy
170 g tmavej čokolády rozdrvenej najemno

Kávová zmrzlina s čokoládou
Zdroj: iStock

Ako si pripravíte kávovú zmrzlinu s čokoládou

Prvých 5 ingrediencií rozšľahajte vo veľkom hrnci s hrubým dnom. Varte na miernom ohni asi 4 minúty, kým sa cukor nerozpustí a zmes nie je horúca. Často miešajte. V šálke horúcej mliečnej zmesi rozmiešajte žĺtky a prilejte do zvyšnej zmesi. Varte na miernom ohni 8 až 10 minút, stále šľahajte. Prelejte cez sito a vmiešajte instantnú kávu. Nechajte v chladničke vychladnúť 8 až 24 hodín. Potom do zmesi vmiešajte rozlámanú čokoládu, dajte do formičiek na nanuky alebo zmrzlinu a zamraziť. Pred podávaním mrazte aspoň hodinu. Zmrzlina v mrazničke vydrží týždeň. Pravdaže, ak vám toľko vydrží.

Citrónovo-čučoriedková zmrzlina so sušienkami

1 a ½ šálky čučoriedok
¼ šálky cukru
220 g mascarpone
1 šálka cukru (nič sa nestane, ak ho dáte menej)
2 šálky smotany
1 šálka mlieka
1 lyžička vanilkovej arómy
1 lyžička citrónovej kôry
1 lyžica citrónovej šťavy
4 grahamové sušienky nalámané na kúsky

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Citrónovo-čučoriedková zmrzlina so sušienkami
Zdroj: iStock

Postup prípravy citrónovo-čučoriedkovej zmrzliny so sušienkami

Čučoriedky a cukor uvarte v menšom hrnci, kým bobule nezvädnú a zmes nezhustne (7-8 minút). Nechajte úplne ochladiť. Polovicu šálky čučoriedkovej omáčky si odložte.

Vymiešajte mascarpone a cukor dohladka. Primiešajte smotanu, mlieko, vanilkovú arómu, citrónovú šťavu a kôru.

Na vrstvu zmrzliny pridajte čučoriedkovú omáčku a kúsky sušienok. Prikryte a dajte zmraziť. Pred podávaním by mala byť v mrazničke aspoň 2-3 hodiny. Dozdobte zvyšnou čučoriedkovou omáčkou.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Komentáre

  1. a bez mlieka by nebolo?

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.