Čokoládovo-gaštanový dezert
Milovníci gaštanového pyré si na tomto skvelom dezerte určite pochutnajú. A nielen oni...
Galéria
Ingrediencie:1 a 1/2 balíka dlhých piškót
100 g horkej čokolády
1 KL oleja
2×250 g gaštanového pyré
250 g mascarpone
1-2 PL práškového cukru (podľa chuti)
trochu rumu alebo rumovej esencie
4-6 PL marhuľového džemu (podľa chuti)
300 ml šľahačkovej smotany
150 ml mlieka
1 PL cukru
rum alebo rumová aróma
čokoládové hoblinky na ozdobu
Postup:
Ako prvé si nad parou za občasného premiešania roztopíme čokoládu s 1 KL oleja. Dlhé piškóty (26 kusov) potrieme čokoládou a necháme na mriežke zatuhnúť. Gaštanové pyré rozmiešame vidličkou a ochutíme rumom a práškovým cukrom podľa chuti. Pridáme mascarpone, zvyšok roztopenej čokolády a dobre premiešame. Formu vystelieme potravinárskou fóliou. Mlieko mierne zahrejeme, aby sa cukor rozpustil a ochutíme rumom, prípadne rumovou esenciou. Piškóty namočíme do mlieka a vyložíme pozdĺžne dno formy.
Na piškóty, ktoré sme nepotreli čokoládou, natrieme gaštanovo-čokoládovú plnku. Vnútornú stranu formy vyložíme potretými piškótami. Gaštanovo-čokoládovú plnku prikryjeme druhou vrstvou nepotretých a v mlieku namočených piškót. Namáčame krátko, iba jednu stranu, aby sa piškóty veľmi nerozmočili. Druhé gaštanové pyré rozmiešame s marhuľovým džemom. Ochutíme rumom alebo rumovou esenciou. Cukor už nie je potrebné pridávať, džem dostatočne plnku osladí. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha. Asi 3 – 4 PL odoberieme na ozdobenie povrchu a zbytok šľahačky opatrne vmiešame do gaštanovo-marhuľovej plnky.
Gaštanovo-marhuľovú plnku navrstvíme na piškóty. Dezert prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky minimálne na 2-3 hodiny. Pred podávaním vyberieme pomocou fólie z formy. Fóliu opatrne odstránime. Ozdobíme zbytkom šľahačky a posypeme čokoládovými hoblinkami. Plnka pekne stuhne a dezert sa dobre krája.
Prajem vám skvelý chuťový zážitok!
Super efektný koláčik.