/ Recepty /

Čokoládovo-gaštanový dezert

cokoladovo gastanovy dezert

Milovníci gaštanového pyré si na tomto skvelom dezerte určite pochutnajú. A nielen oni...

Ingrediencie:

 
1 a 1/2 balíka dlhých piškót
100 g horkej čokolády
1 KL oleja
 
2×250 g gaštanového pyré
250 g mascarpone
1-2 PL práškového cukru (podľa chuti)
trochu rumu alebo rumovej esencie
4-6 PL marhuľového džemu (podľa chuti)
300 ml šľahačkovej smotany
 
150 ml mlieka
1 PL cukru
rum alebo rumová aróma
 
čokoládové hoblinky na ozdobu

Postup: 


Ako prvé si nad parou za občasného premiešania roztopíme čokoládu s 1 KL oleja. Dlhé piškóty (26 kusov) potrieme čokoládou a necháme na mriežke zatuhnúť. Gaštanové pyré rozmiešame vidličkou a ochutíme rumom a práškovým cukrom podľa chuti. Pridáme mascarpone,  zvyšok roztopenej čokolády a dobre premiešame. Formu vystelieme potravinárskou fóliou. Mlieko mierne zahrejeme, aby sa cukor rozpustil a ochutíme rumom, prípadne rumovou esenciou. Piškóty namočíme do mlieka a vyložíme pozdĺžne dno formy.
 
Na piškóty, ktoré sme nepotreli čokoládou, natrieme gaštanovo-čokoládovú plnku. Vnútornú stranu formy vyložíme potretými piškótami. Gaštanovo-čokoládovú plnku prikryjeme druhou vrstvou nepotretých a v mlieku namočených piškót. Namáčame krátko, iba jednu stranu, aby sa piškóty veľmi nerozmočili. Druhé gaštanové pyré rozmiešame s marhuľovým džemom. Ochutíme rumom alebo  rumovou esenciou. Cukor už nie je potrebné pridávať, džem dostatočne plnku osladí. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha. Asi 3 – 4 PL odoberieme na ozdobenie povrchu a zbytok šľahačky opatrne vmiešame do gaštanovo-marhuľovej plnky.
 
Gaštanovo-marhuľovú plnku navrstvíme na piškóty. Dezert prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky minimálne na 2-3 hodiny. Pred podávaním vyberieme pomocou fólie z formy. Fóliu opatrne odstránime. Ozdobíme zbytkom šľahačky a posypeme čokoládovými hoblinkami.  Plnka pekne stuhne a dezert sa dobre krája.  
 

 
Prajem vám skvelý chuťový zážitok!

http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/ 

 

Komentáre

  1. Super efektný koláčik.

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.