Bezlepková čokoládová torta s mandľami
Chuťovo veľmi bohatá torta pripomínajúca brownie, ktorú si veľmi jednoducho pripravíte aj bez múky a krému.
Ingrediencie:
rozpis na tortovú formu 20 cm
200 g kvalitnej horkej čokolády s obsahom kakaa min.75 %
150 g masla
200 g mletých mandlí (bez šupky)
100 g hnedého cukru
5 vajec
Postup:
Čokoládu s maslom za občasného premiešania rozpustíme nad parou. Odstavíme z ohňa, ale misku ponecháme nad parou. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie. Vajcia našľaháme s cukrom. Šľaháme na najvyšších otáčkach, kým sa cukor nerozpusti a vajcia nezosvetlia a sú našľahané do peny.
Pridáme jemne zomleté mandle. Premiešame. Za stáleho šľahania pridávame po častiach čokoládu a šľaháme, kým sa hmoty spoja. Vylejeme do pripravenej tortovej formy a pečieme 5 minút pri 180 stupňoch a potom znížime teplotu na 170 stupňov a pečieme ešte 20-25 minút.
Tortu zbytočne nevysušujeme, má ostať v prostriedku vláčna ako brownie. Necháme vo forme do úplného vychladenia. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Ja som posypala sitkom cez háčkovanú dečku.
Dobrú chuť!
Komentáre