/ Recepty /

Balkánska zapečená zelenina

balkanska zapecena zelenina

Recept na zapečenú balkánsku zeleninu so syrom

3 rajčiny
5 bielych (zelených) paprík
3 párky (nie je nutné, možno pripraviť úplne bez mäsa)
300 g balkánskeho syra
4 vajcia
400 ml mlieka
1 bal. (250 g) kyslej smotany
1 biely jogurt (cca 150 g)
1,5 PL Gustinu (1 + 1 PL extra)
4 plátky syra (najlepšie sendvičového)
korenie podľa chuti (bazalka, oregano, čili, tymian, čierne korenie)

1. Zeleninu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky (rajčiny stačí na mesiačiky, papriku na väčšie kocky). Párky event. olúpeme z fólie a nakrájame na kolieska. Nakrájané suroviny ukladáme do vymastenej a múkou vysypanej zapekacej misky (alebo pekáčika).

2. Balkánsky syr nakrájame na drobné kocky a uložíme ho rovnomerne na zeleninu do zapekacej misky. Z vajec oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky dáme do vyššej nádoby a žĺtky umiestnime do zapekacej misky medzi syr.

3. K bielkom prilejeme do vysokej nádoby mlieko a pridáme 1 vrchovatú lyžicu Gustinu a podľa chuti korenie (nie soľ, syr je slaný dostatočne). Zmes zamiešame vidličkou tak, aby sa Gustin dobre rozpustil, a nalejeme do zapekacej misky.

4. Potom dáme do vyššej nádoby kyslú smotanu s bielym jogurtom, pridáme 1 PL Gustinu a opäť vidličkou dobre rozmiešame. Zmes navrstvíme do zapekacej misky a uhladíme (zelenina musí byť úplne zaliata). Nahor uložíme plátky syra a podľa chuti okoreníme.

5. Pečieme pri teplote 210 – 230 °C asi 45 minút.

TIP: Zapečenú zeleninu je možné pripravovať úplne bez údeniny alebo mäsa, výbornou obmenou je ale zámena párkov za predpečené guľôčky z mletého mäsa, ktoré možno kúpiť už hotové zmrazené.

TIP 2: Niekedy pustí zelenina počas pečenia viac vody, než dokáže škrob stužiť, ale to nie je chuťovo vôbec na škodu.

Vyskúšané a osvedčené recepty Dr.Oetker

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.