Jemný makový koláč s tvarohom a citrónovým nádychom
Lahodný makovo-tvarohový koláčik, ktorý určite nesklame žiaden mlsný jazyk.
Galéria
Ingrediencie: na tortovú formu o priemere 24 cmcesto:
200 g hladkej múky
50 g práškového cukru
1 vajíčko
80 g masla
1/2 KL prášku do pečiva
postrúhaná kôra z jedného citróna
štipka soli
makovo – tvarohová časť:
500 g jemného tvarohu
200 g nátierkového masla
400 ml kyslej smotany
250 g práškového cukru
150 ml oleja
2 vajíčka
150 g mletého maku
1 vanilkový cukor ( alebo 1 KL vanilkového extraktu)
Postup:
Do misy dáme preosiatu múku, cukor, prášok do pečiva, postrúhanú citrónovú kôru, maslo a vajce. Vypracujeme cesto. Vyložíme ním dno tortovej formy. Cestom vyložíme aj boky tortovej formy do výšky cca 3 cm. Odložíme do chladničky, kým si nepripravíme makovo-tvarohovú plnku.
Všetky suroviny na plnku, okrem oleja a maku, vyšľaháme mixérom. Nakoniec pridáme olej, prešľaháme. Plnku rozdelíme na dve polovice. Do jednej pridáme mletý mak, premiešame.
Začneme vrstviť cesto. Jednu menšiu naberačku svetlého cesta, jednu naberačku makového cesta. Cesto dávame vždy do prostriedku a nič nemiešame (nevytvorili by sa pruhy). Cesto striedavo ukladáme, až kým sa nám celé neminie.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov asi 50 – 55 minút. Necháme vychladnúť v tortovej forme. Po vybratí z rúry nemusí byť stred torty veľmi tuhý, ale chladením sa pekne stiahne a bude pevný. Potom oddelíme tenkým nožom od tortovej formy, preložíme na podnos a dáme do chladničky dobre schladiť. Minimálne na 3 hodiny, najlepšie na celú noc. Krájame ostrým nožom a zakaždým nôž utrieme do servítky.
Vyzerá báječne,určite vyskúšam!!!!!