Ak máte v záhrade hrušku alebo viac stromov s týmto chutným jesenným ovocím, určite vás zaujíma, ako sa dajú hrušky skladovať, keď nestačíte všetky zjesť. Zrelé plody nevydržia dlho v dobrom stave, preto sa pozrieme aj na spôsoby ich konzervovania. Čo všetko môžete urobiť s väčším množstvom hrušiek?
Záhrada
Záhradní špecialisti radia, ako si vypestovať bylinky, ovocné stromy a zeleninu. Poradia vám, ako bojovať proti záhradným škodcom.
Viete o tom, že vaša budúcoročná úroda závisí do veľkej miery od toho, ako pripravíte záhradu na zimu? Chladnejšie obdobie neznamená, že máme odložiť záhradné náradie a vyložiť si nohy na stôl. Jeseň je pre zeleninové záhradníctvo mimoriadne dôležitou sezónou. S trochou snahy sa vám podarí pripraviť kvalitnú pôdu na jarný výsev a eliminovať budúce problémy so škodcami, chorobami, burinou.
Pestovanie vlastných byliniek má nejednu výhodu. Vždy máte po ruke možnosti, ako zdravo a lacno dochutiť jedlá, urobiť liečivé čaje, navyše krásne voňajú a niektoré aj pekne kvitnú. Ako dosiahnuť, aby vaša tohtoročná úroda nevyšla navnivoč a aby ste sa z byliniek mohli tešiť čo najdlhšie? Zazimujte ich!
Sezóna pestrofarebných kvetov georgín sa končí s prvými jesennými mrazmi. Ešte pred ich ohlásením si nezabudnite včas pozbierať najkrajšie kvety do váz. Potom už treba vybrať ich hľuzy zo zeme.
Banány sú obľúbeným ovocím vo všetkých vekových skupinách, navyše sú dostupné po celý rok. Novým hitom amatérskych pestovateľov je banánová voda – spôsob, ako zužitkovať aj šupky z banánu. Niektorí záhradkári ju používajú ako hnojivo pre rastliny. Odborníci však upozorňujú, že tento spôsob výživy nielenže nepomôže, ale môže rastlinám uškodiť. Ako a prečo?
Neviete, čo s bohatou úrodou ovocia? Môžete ju využiť napríklad aj na výrobu vlastnoručne napálenej čerešňovice, marhuľovice, kalvadosu či slivovice.
Tak, ako nie je dobré veľké sucho, záhradkárov netešia ani vytrvalé a výdatné dažde. Podmáčanie rastlín neznamená len vyplavovanie koreňov, ale aj šírenie hubových a iných ochorení. Poznáte spôsoby, ako zmierniť škody silných jesenných či jarných dažďov v záhrade? Viete, ako upraviť pôdu, aby lepšie znášala nadmernú vlhkosť?
Hosty alebo funkie sú jednými z najobľúbenejších rastlín, ktoré milujú tieň. Ich svieže, husté lístie dokáže naplniť kvetinový záhon množstvom farieb a textúr. S takmer nekonečnou škálou pestrých vzorov listov v zelenej, bielej a dokonca aj v sýtomodrej farbe sú jednoducho neprehliadnuteľné. A to špeciálne na jar, keď sa prvýkrát predierajú zo zeme. Ale môžu byť krásne aj na jeseň, ak im pomôžeme.
Ľan pochádza zo Strednej Ázie a oblasti Stredozemného mora. Pôvodne sa pestoval už viac ako pred 5 000 rokmi v Mezopotámii, Asýrii a Egypte. Ľan siaty (Linum usitatissimum) bol jednou z prvých plodín, ktoré si ľudstvo začalo pestovať aj v záhradách, pretože bol používaný na výrobu vlákna a tkanín. Po objave spracovanie bavlny začalo pestovanie ľanu upadať. Dnes si môžeme všimnúť veľké oživenie v jeho pestovaní. A to už nie kvôli výrobe tkanín, ale prioritne kvôli zdraviu prospešným semenám a oleju, ktorý sa z nich vyrába. Môžete si chutné semiačka dopestovať aj sami?
Pre mnohých záhradkárov sú voňavé červené paradajky jedným z vrcholov leta. Častým problémom však je, že tieto krásne plody, na ktoré tak netrpezlivo čakáme, popraskajú. Prečo sa to deje a ako sa vyhnúť popraskaniu rajčín?
Paprika je jednou z plodín, pri ktorých môže byť náročné určiť stupeň zrelosti, i to, kedy je správny čas plody odtrhnúť. Je to aj preto, že paprika rastie a dozrieva oveľa neskôr ako väčšina letných plodín. A tiež sa zdá, že plodom trvá celú večnosť, kým sa zafarbia na „konečnú“ farbu. Ako zistíte, že papriky sú naozaj zrelé?
Pokiaľ ide o domáce kompostovanie, jednou z vecí, s ktorou záhradkári najviac zápasia, je to, ako kompost zahriať. Hoci sa všetky kopy kompostu časom rozpadnú, zahriatie proces výrazne urýchli. Nielenže získate hotový kompost rýchlejšie, ale tiež bude oveľa zdravší. Keď kompost počas rozkladu dosiahne vyššiu teplotu, dejú sa totiž dobré veci. Teplota zabíja semená buriny, patogény a nežiaduce baktérie a rýchlo vytvára hmotu bohatú na živiny.
Kde sa diskutuje